Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2019, 14:47
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Afroamerický ochrankár vyzval študenta, aby prestal s rasistickými urážkami. Strážnika vyhodili

NEWS ŠKOLSTVO USA
Uložiť Uložené

Bohužiaľ, jeho požiadavka ho stála miesto na škole.

Príslušník bezpečnostnej služby na Madison West High School vo Wisconsine Marlon Anderson bol poverený odvedením študenta z areálu školy. Študent sa ale výrazne bránil a dokonca strčil do riaditeľa školy. Anderson teda privolal posily, no medzičasom ho začal prítomný študent urážať, pričom ochrankára nazval taktiež slovom „n*ger“, píše CNN.

Anderson ho vyzval, aby prestal s urážkami, no študent vo svojom nevychovanom prejave pokračoval. Ochrankár mu preto svoju požiadavku zdôraznil so slovami „Nenazývaj ma n*grom“. A práve posledné slovo z tejto vety ho stálo miesto na škole.

Odporúčané
Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) Bývalí neonacisti z Bratislavy: Kotleba kráča v stopách Hitlera (Rozhovor) 12. marca 2019, 19:34

Škola odôvodnila svoje rozhodnutie tým, že zastáva politiku nulovej tolerancie, čo znamená, že platí zákaz používania rasových urážok – bez výnimky. A to zjavne aj v prípade, keď sa afroamerický zamestnanec školy bráni tým, že vyzve druhú osobu, aby ho nenazývala n*grom.

Zvolili sme tvrdý postoj voči rasovým urážkam a veríme, že takýto slovník nemá na našej škole miesto“, prezradila predsedkyňa rady pre vzdelávanie Gloria Reyes. S jej slovami môžeme iba súhlasiť. Ale dané pravidlo by sa rozhodne nemalo vzťahovať na prípady, kedy osoba slovne prehlási, že si neželá byť rasisticky urážaná, pričom vo vete použije výraz, ktorý jej prekáža.

„Okres chce iba povedať, že toto slovo nesmiete použiť v žiadnom prípade. Takéto zásady ubližujú deťom a personálu. Bez kontextu to nie je užitočné, ale ešte viac škodlivé,“ tvrdí prepustený ochrankár Anderson. 

Strážnik na škole pracoval dlhých 11 rokov, pričom obaja jeho synovia miestnu školu navštevovali. Nespravodlivo prepusteného muža podporujú odbory aj študenti. Pomocnú ruku podala Andersonovi dokonca slávna speváčka Cher, ktorá mu v prípade súdneho sporu ponúkla zaplatiť výdavky. Školská rada oznámila, že plánuje prehodnotiť svoj prístup.

Odporúčané
Majiteľ najlepšieho kebabu v Bratislave Musafer: Žiadna robota nie je hanba. Hanba je, ak si zdravý a nepracuješ (Rozhovor) Majiteľ najlepšieho kebabu v Bratislave Musafer: Žiadna robota nie je hanba. Hanba je, ak si zdravý a nepracuješ (Rozhovor) 18. septembra 2019, 16:11
Domov
Zdieľať
Diskusia