Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. októbra 2019, 12:38
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Neprijíma menšiny a cudzincov, doprava je katastrofa. Bratislava v rámci indexu inteligentných miest pohorela

NEWS BRATISLAVA REBRÍČEK
Uložiť Uložené

Predbehli nás všetky okolité hlavné mestá.

Hlavné mesto v novom globálnom Indexe Smart City 2019 – indexe inteligentných miest – pohorelo. Bratislava sa umiestnila spomedzi 102 hodnotených miest na 84. mieste. Smutné je, že z piatich hodnotených oblastí zdravie a bezpečnosť, mobilita, aktivity, príležitosti (pracovné a vzdelávacie) a správa mesta nemala Bratislava výrazne negatívne hodnotenie iba v dvoch z týchto oblastí. Informáciu priniesla TASR s odvolaním sa na Nadáciu F. A. Hayeka.

Odporúčané
Komédia na križovatke v Bratislave. Najskôr po sebe trúbili, potom vodičky vyšli z auta. Na vine bolo ego, stačilo vycúvať Komédia na križovatke v Bratislave. Najskôr po sebe trúbili, potom vodičky vyšli z auta. Na vine bolo ego, stačilo vycúvať 2. októbra 2019, 17:34


Pre porovnanie, Viedeň sa umiestnila celkovo na 17., Praha na 19., Varšava na 61., Krakov na 69. a Budapešť tesne pred Bratislavou na 83. mieste. Tesne za slovenským hlavným mestom skončila Bukurešť na 85. a Sofia na 89. mieste.

Bratislave pohorela a je na chvoste v rámci v indexu inteligentných miest. Neprijíma menšiny a cudzincov, doprava je katastrofa
Bratislave pohorela a je na chvoste v rámci v indexu inteligentných miest. Neprijíma menšiny a cudzincov, doprava je katastrofa Zdroj: pixabay

Bratislava trpí napríklad nízkou kvalitou zdravotných zariadení, problémom je tiež čistota mesta v najchudobnejších častiach alebo prijímanie menšín a cudzincov v meste. Hlavné mesto malo najhoršie vnímanie v oblasti dopravy, v kontexte problému dopravných zápch a nekvalitnej verejnej dopravy.

Prvú trojicu najinteligentnejších miest tvoria Singapur, Zürich a Oslo. Smart City Index sa zameriava na hodnotenie toho, ako občania vnímajú rozsah a dosah úsilia miest, aby boli „inteligentné“ a aby dosiahli rovnováhu ekonomických a technologických aspektov rozvoja s ľudskými aspektmi, dôležitými pre život vlastných občanov.

Odporúčané
Keď prejdeš prstom po klíme, máš na ňom nános špiny. Bratislavská MHD je cez leto neúnosná Keď prejdeš prstom po klíme, máš na ňom nános špiny. Bratislavská MHD je cez leto neúnosná 3. augusta 2019, 10:12

Na index reagovalo už aj mesto Bratislava. „Investície do rekonštrukcií a stavieb električkových radiál, obnovenia parku vozidiel MHD, cyklociest alebo zastavenie nárastu automobilov cez schválenú parkovaciu politiku prinesú svoje ovocie, ale postupne v horizonte rokov, nie skokovo v rádoch mesiacov,“ povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

„Čo sa týka verejných priestranstiev, aj tie prejdú v nasledujúcich rokoch historicky najväčšími zmenami. Na vyšší pocit bezpečnosti je nevyhnutné zabezpečiť vyšší počet mestských policajtov a lepšie zapojenie aktívnych občanov z komunít do riešenia problémových lokalít a oblastí. Pre spokojnosť obyvateľov so životom vo svojom meste je dôležitá aj zdravotná starostlivosť a kvalitné dostupné školstvo, v tomto smere však hlavné mesto nemá priame možnosti intervencie,“ podotkol Bubla.

Domov
Zdieľať
Diskusia