Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2019, 15:01
Čas čítania 0:00
Karin Filkaszova

Slovák, čo precestoval všetky krajiny sveta: V Nepále som chlapcom daroval vynosený sveter, začali sa oň biť päsťami

Slovák, čo precestoval všetky krajiny sveta: V Nepále som chlapcom daroval vynosený sveter, začali sa oň biť päsťami
Zdroj: Súkromný Archív Štefana Polakoviča
REFRESHER CESTOVANIE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Štefan Polakovič sa môže pochváliť tým, že precestoval všetky krajiny sveta.

Štefan Polakovič sa v auguste tohto roka vrátil z Bhutánu a jeho návrat na Slovensko bol veľkým dôvodom na oslavu. Nielen preto, že sa po dlhom čase opäť vrátil do svojej rodnej vlasti ale hlavne preto, že Bhután bola posledná krajina na zozname, aby Štefan precestoval všetky krajiny sveta. 

Odporúčané
Precestoval 196 krajín sveta, je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov a založil aplikáciu, ktorá konkuruje Airbnb (Rozhovor) Precestoval 196 krajín sveta, je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov a založil aplikáciu, ktorá konkuruje Airbnb (Rozhovor) 30. augusta 2019, 17:45

So Štefanom sme sa o jeho dlhej, dobrodružnej ceste porozprávali a zisťovali sme, čo všetko na svojich cestách zažil. „V Nepále som posledný deň rozdával svoje veci, vrátane svetra, ktorý som už nepotreboval. Boli tam dvaja mladí chlapci bez domova, dal som im oblečenie, no ten sveter bol asi najhodnotnejšia vec. Oni sa oň začali päsťami biť. V takých situáciách rozmýšľam, že koľko vecí považujem za samozrejmosť, aj keď pre niekoho iného je to luxus a privilégium.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko po ceste stihol vidieť a zažiť
  • Aká bola jeho cesta na motorke cez západnú Afriku
  • Ako vyzerali africké hotely, v ktorých prespával
  • Čo zažil v krajinách, kde prebiehal vojnový konflikt
  • Prečo odporúča navštíviť Sýriu
  • Aká krajina mu učarovala najviac
  • Ako ho ovplyvnilo vidieť toľkú chudobu na cestách
  • Ako riešil stravovanie a zdravotné opatrenia

Kedy si si za cieľ určil precestovanie všetkých krajín sveta?

Neviem presne, v ktorej krajine to bolo, ale cestoval som na motorke cez západnú Afriku. Takto som prešiel asi 20 krajín a v jednom momente som si uvedomil, že už som precestoval viac ako 140 krajín dokopy a mohol by som zvládnuť všetky. Nebol to môj explicitný cieľ, no povedal som si, že keď som už tak blízko, bola by hlúposť nedotiahnuť to do konca. 

Odporúčané
Petra si do bytu nasťahovala 7-člennú rodinu utečencov zo Sýrie. Pomáhať neprestala, aj keď sa jej vyhrážali anarchisti (Rozhovor) Petra si do bytu nasťahovala 7-člennú rodinu utečencov zo Sýrie. Pomáhať neprestala, aj keď sa jej vyhrážali anarchisti (Rozhovor) 9. mája 2019, 11:51

Prečo si sa rozhodol precestovať západnú Afriku na motorke ?

Západná Afrika je logisticky najnáročnejšia časť sveta na precestovanie, lebo tam chýba infraštruktúra. Nieže tam nie sú turisti, tam nie sú ani poriadne cesty. Nie je tam elektrina, často tam nie je voda a ostatné základné veci na život, čiže je to naozaj náročná cesta. Ak chceš ísť hromadnou dopravou, je to komplikované a musíš ovládať francúzštinu na dorozumenie, keďže tie krajiny sú bývalé francúzske kolónie. 

Môžeš ísť ešte s cestovnou agentúrou, ale tie sú naozaj drahé. Preto som si pragmaticky povedal, že najľahší spôsob bude prejdenie týchto krajín na motorke. Určite to bolo fyzicky náročné, ale mal som slobodu pohybu, mohol som ísť kam som chcel a kedy som chcel. 

V Afrike dáš napríklad za noc 5 dolárov, čo znamená, že s veľkou pravdepodobnosťou dostaneš izbu s plesnivou stenou a špinavými oknami – ak tam vôbec nejaké sú. 

 Štefan v Gabone

Slovák čo precestoval všetky krajiny sveta
Slovák čo precestoval všetky krajiny sveta Zdroj: Súkromný Archív Štefana Polakoviča

Nebál si sa, že sa ti motorka po ceste pokazí? Ako by si to riešil? 

Za 2000 eur som si kúpil malú Hondu 125, čo je spoľahlivá cestná motorka. Išlo mi o to, aby sa dala opraviť v akejkoľvek dedine, ak by sa s ňou skutočne niečo stalo. Už na začiatku som sa s tou motorkou viacmenej rozlúčil, lebo som si povedal, že ak mi niekde zlyhá, alebo mi ju ukradnú, bude to patriť k cestovným nákladom.

Vtedy by som sa zbalil a šiel naspäť prvým lietadlom domov. Dostal som sa s ňou však až do Kapského mesta, kde som ju predal za 500 dolárov inému cestovateľovi. Bolo to síce pod cenu, ale nechcelo sa mi riešiť jej opravu a predaj. S tým cestovateľom sme v kontakte a momentálne sa motorka nachádza v Tanzánii, čiže stále slúži. 

Ako vyzerala táto cesta, snažil si sa stihnúť pozrieť aj nejaké pamiatky?

Tak držal som sa najmä hlavných ciest a chcel som ísť do každého hlavného mesta. Sú však medzi nimi dosť veľké vzdialenosti, takže som sa medzitým zastavoval na vidieku a videl som ako žijú domáci. Keď som vedel o nejakej pamiatke, išiel som tam. Väčšinou však išlo len o prázdnu savanu. Človek tam má výhľad na dlhé kilometre a je tam cítiť naozajstný pokoj. 

Naopak, v mestách to bolo úplne šialené. Niektorých miest som sa musel aj vzdať, lebo nedávalo zmysel stáť v niekoľkohodinovej zápche. Takto som preskočil napríklad Libériu, pretože na hranici odo mňa chceli úplatok. Žiadali dokopy 180 dolárov a povedal som si vtedy, že na to kašlem. Neskôr, keď som sa rozhodol precestovať všetky krajiny, som sa tam musel vrátiť. Letenka aj s cestou ma potom stáli asi 1000 eur, čiže keď na to spätne pozerám, úplatok by ma vyšiel určite lacnejšie. 

Akým spôsobom si si na tieto cesty zarobil?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69986 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kde získal peniaze na precestovanie celého sveta
  • Prečo sa, ako do poslednej krajiny, vybral do Bhutánu
  • Ako sa dostal a ako sa správal v krajinách, kde je vojna
  • Ako sa vyrovnával s chudobou, ktorú na svojich cestách videl
  • Čo na cestách jedol a ako si chránil zdravie v exotických krajinách
Domov
Zdieľať
Diskusia