Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 11:15
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

4K už nestačí. Výrobcovia pracujú na 16K aj 32K televízoroch určených pre veľké haly

TECH
Uložiť Uložené

Domov si zrejme takéto monštrum neprinesieš.

Máš doma 4K televízor alebo monitor? Možno sa tešíš, že si filmy a seriály z Netflixu vychutnávaš naplno, no ver, že už čoskoro bude tvoj setup opäť pozadu. 


Samsung, Sony aj LG už na Slovensku ponúkajú televízory s 8K rozlíšením a podľa RedShark News práve japonská značka experimentuje dokonca so 16K, teda 8 640 x 15 360 bodmi. 

Sony takúto 19,2-metrovú obrazovku inštalovalo v domovskej Yokohame a malo by ísť o vôbec najväčší micro-LED panel na svete. 

4K už nestačí. Výrobcovia pracujú na 16K aj 32K televízoroch určených pre veľké haly
Zdroj: Sony.com

Technológia má maximálnym jasom a kontrastom konkurovať OLED obrazovkám, no údajne netrpí vypaľovaním a blednutím farieb ku koncu životnosti. Na tento problém sa sťažujú aj mnohí majitelia novších smartfónov. 

Odporúčané
Staré CRT monitory sú na hry vraj lepšie než moderné ploché LCD-čka Staré CRT monitory sú na hry vraj lepšie než moderné ploché LCD-čka 24. septembra 2019, 13:17

Kritici samozrejme budú tvrdiť, že ľudské oko nemá šancu vidieť rozdiely ani medzi 4K a 8K rozlíšením na bežných televízoroch, aké si väčšina z nás kupuje domov.

Ďalším problémom je zdroj obsahu. Netflix ponúka 4K len v najdrahšom predplatnom za 11,99 eur mesačne a na YouTube je väčšina videí dokonca iba vo Full HD. 

Svoj význam ale takéto obrazovky môžu mať vo veľkých športových halách ako reklamné banery napríklad na Times Square alebo ako pozadie na hudobných koncertoch. Experimentovať sa podľa RedShark News bude aj s holografickými 3D vystúpeniami

Web tiež upriamuje pozornosť na plánovanú multifunkčnú halu v západnom Londýne, kde by sa jedna z takýchto obrých a ultrajemných obrazoviek s rozlíšením až 32K mala objaviť.

A samozrejme, na gigantické plochy vedia technologické firmy celé riadky a stĺpce pixelov dostať jednoducšie, než do televízoroch v bežných obývačkách, kde zrejme nič nad 8K aktuálne zmysel nemá ani prakticky, ani kvôli cene. 

Domov
Zdieľať
Diskusia