Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2019 o 10:17
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

K Zemi letí asteroid, ktorý je zhruba 6-krát väčší ako Národná banka Slovenska

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Okolo modrej planéty by mal preletieť 14. septembra.

Smerom k Zemi sa v súčasných chvíľach rúti teleso s názvom 2000 QW7. Priemer daného objektu je odhadovaný od 290 do 650 metrov, čím môže takmer 6-krát prevyšovať Národnú banku Slovenska (111 metrov). Ako informuje Express, asteroid by mal okolo našej Zeme vo vzdialenosti 5,3 milióna kilometrov preletieť pravdepodobne 14. septembra tohto roku.

V súčasnej chvíli sa pohybuje rýchlosťou 23 175 kilometrov. Za potenciálne rizikové asteroidy NASA považuje objekty s priemerom väčším než 150 metrov letiace okolo Zeme vo vzdialenosti menej než 7,4 milióna kilometrov. Napriek tomu by ale žiadne nebezpečenstvo v tomto prípade hroziť nemalo.

Odporúčané
Astronómovia zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rýchle rádiové záblesky pochádzajú z inej galaxie Astronómovia zaznamenali opakované signály z vesmíru. Rýchle rádiové záblesky pochádzajú z inej galaxie 24. augusta 2019 o 18:22

Asteroid 2000 QW7 má zvyčajne obiehať okolo Slnka. Okolo našej planéty naposledy preletel v roku 2000 a po jeho najnovšej ceste v blízkosti modrej planéty sa s jeho preletom okolo Zeme počíta až v roku 2038.

V prípade reálneho rizika dopadu asteroidu však podľa známeho vynálezcu a miliardára Elona Muska nemáme vybudovanú žiadnu ochranu. Ak by teda asteroid narazil do Zeme, následky by mohli byť skutočne katastrofálne. Viac sa o jeho názore dočítaš v nižšie priloženom článku.

Odporúčané
Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde Elon Musk žiada ochranu Zeme pred asteroidmi. Tvrdí, že k zrážke raz určite príde 20. augusta 2019 o 11:25
Domov
Zdieľať
Diskusia