Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2019, 20:10
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

India predbehne USA aj Čínu. Už o pár dní pristane na južnom póle Mesiaca

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Raketa bude snímať povrch Mesiaca a lunárny modul zostane v prevádzke približne dva týždne.

Indická raketa Chandrayaan-2 začala v utorok skoro ráno krúžiť okolo Mesiaca. BBC informuje, že je to jeden z posledných krokov pred pristátím na jeho južnom póle, ktoré je naplánované na 7. septembra 2019. 

Ak pôjde všetko hladko, India si vďaka misii za 145 miliónov dolárov pripíše dôležité prvenstvo. Číne sa totiž na začiatku roka podarilo pristáť len tesne mimo tohto regiónu pútajúceho špeciálnu pozornosť vedcov, kým USA  a jej raketa LCROOS do povrchu zámerne narazila rýchlosťou približne 9 000 km/h, aby bolo možné analyzovať vzorky hlboko pod povrchom. 

Južný pól Mesiaca astronómov láka najmä kvôli prítomnosti zmrznutej vody a častí, ktoré sú permanentne odvrátené od Slnka. Doteraz ich tak nebolo možné podrobnejšie preskúmať.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

India má v pláne tzv. soft-landing, teda mäkké pristátie bez poškodenia pristávacieho modelu a špeciálneho lunárneho vozidla. Tento 27-kilogramový rover by mal počas 14 dní prejsť približne pol kilometra. Na Zem pošle stovky fotografií, zozbiera vzorky povrchu a následne "zomrie". 

Modul obiehajúci okolo Mesiaca zostane v prevádzke rok, počas ktorého bude všetko analyzovať z výšky. 

Indická raketa odštartovala už 22. júla, no keďže nemá potrebný výkon, krajina ju na Mesiac nasmerovala až po niekolkých obletoch okolo Zeme. Len na porovnanie, legendárny Satur V misie Apollo 11 to na mesiac zvládol za štyri dni a aj po polstoročí zostáva tým najvýkonnejším strojom, ktorý ľudstvo do vesmíru vyslalo. 

USA sa vďaka programu Apollo stalo prvou krajinou, ktorá na Mesiac poslala živú posádku, no od roku 1972 sa už nič podobné zopakovať nepodarilo. NASA sa sem plánuje vrátiť už v roku 2024, kedy by sa nohy astronautov mali dotknúť práve južného pólu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia