Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2019, 18:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Grónsko nie je na predaj, Trump sa zbláznil. Dáni tvrdo nakladajú americkému prezidentovi

ZAUJÍMAVOSTI DÁNSKO DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Politici nešetrili kritikou voči Donaldovi Trumpovi, ktorý sa údajne nechal počuť, že má záujem kúpiť najväčší ostrov na svete.

Americký prezident sa podľa informácií Wall Street Journal so svojimi poradcami bavil o tom, či by malo ekonomický a geopolitický význam kúpiť najväčší ostrov na svete. V Grónsku v súčasnosti viac ako 50-tisíc obyvateľov, má vlastný parlament aj vládu, no zároveň je autonómnym územím Dánska.

Ostrov má síce vysokú mieru nezamestnanosti, aj napriek tomu je bohatý na nerastné suroviny, a tak by bol tento krok Donalda Trumpa pochopiteľný. Okamžite po zverejnení tejto informácie sa do neho pustila verejnosť a dokonca vznikla zbierka, v rámci ktorej chceli ľudia vyzbierať peniaze na odkúpenie Grónska skôr ako známy miliardár. Netrvalo dlho a dočkal sa poriadnej kritiky aj od zástupcov ostrova. 

Odporúčané
Donald Trump chce údajne kúpiť Grónsko, internet si z neho uťahuje Donald Trump chce údajne kúpiť Grónsko, internet si z neho uťahuje 16. augusta 2019, 9:01

Postupne sa vyjadrili najprv grónske úrady, ktoré svetu poslali odkaz prostredníctvom svojich sociálnych sietí: „Sme otvorení obchodovaniu, nie sme však na predaj,“ odkázalo do Spojených štátov ministerstvo zahraničných vecí a pridalo aj zopár informácií o tom, prečo je vzácným územím. 

Pridal sa aj bývalý premiér Dánska, ktorý situáciu okomentoval slovami, že určite musí ísť o prvoaprílový žart. Na svojom Twitteri reagoval priamo na pôvodnú informáciu zverejnenú denníkom Wall Street Journal. 

„Ak je to pravda a rozmýšľal nad kúpou Grónska, tak je to finálny dôkaz, že sa absolútne zbláznil. Myšlienka, že by Dánsko predalo 50-tisíc svojich občanov Spojeným štátom je smiešna,“ pridal svoje vyjadrenie člen populistickej strany Soren Espersen pre jednu z národných televízii, informuje BBC.

Konzervatívny dánsky poslanec Rasmus Jarlov bol vo svojom vyjadrení rovnako veľmi stručný a veľavravný. Americkému prezidentovi odkázal, aby na tento nápad čo najrýchlejšie zabudol. 

 

Donald Trump by mal Dánsko navštíviť už v septembri, a tak bude jeho stretnutie s kompetentnými ešte zaujímavejšie. V minulosti už prejavil záujem o kúpu Grónska prezident Harry S. Truman. V tom čase ponúkol 100-miliónov dolárov a Dáni predaj odmietli. 

Domov
Zdieľať
Diskusia