Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2019, 9:01
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Donald Trump chce údajne kúpiť Grónsko, internet si z neho uťahuje

ZAUJÍMAVOSTI DONALD TRUMP
Uložiť Uložené

Americký prezident podľa zdrojov z jeho okolia vyjadril záujem odkúpiť najväčší ostrov na svete Grónsko, ktorý je zároveň autonómnym územím Dánska.

Donald Trump má údajne záujem kúpiť najväčší ostrov na svete. Informáciu priniesol Wall Street Journal, ktorý tvrdí, že americký prezident sa o svojich plánoch zmocniť sa Grónska rozprával s najbližšími spolupracovníkmi a radcami. Nešpecifikoval, či to myslí naozaj vážne, v akom časovom horizonte a nakoľko vážne by sa chcel o Dánske územie uchádzať. 

Jeho radcovia mali údajne zistiť, či je to vôbec možné po právnej stránke, aby sa Grónsko pripojilo ku Spojeným štátom americkým. Ak by mal následne nákup geopolitický a ekonomický význam, na prieskum by nadviazal aj skutkami. 

Podľa Wall Street Journal sa už v minulosti uchádzal o kúpu Grónska prezident Harry S. Truman. V tom čase ponúkol 100-miliónov dolárov a Dáni predaj odmietli. 

Svetový internet na túto informáciu pochopiteľne opäť reaguje s humorom. Niektorí tvrdia, že na území chce postaviť obrovskú Trump Tower, iní, že vlastne ani nevie, čo si kupuje a dokonca vznikla aj zbierka „kúpme Grónsko skôr ako Donald Trump,“ kde je cieľovou sumou jedna miliarda dolárov. Zatiaľ nie je jasné, či Dánsko vôbec uvažuje o predaji autonómneho teritória komukoľvek.

Domov
Zdieľať
Diskusia