Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2019, 15:42
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Katy Perry svoj najväčší hit ukradla kresťanskému raperovi. Zarobila 41 miliónov, pôvodný autor dostane len malú časť

HUDBA KATY PERRY KRÁDEŽ
Uložiť Uložené

Súd potvrdil, že 16-sekundový opakujúci sa útržok skutočne pôvodne patril inému autorovi, za čo mu musí Katy Perry a vydavateľstvo Capitol Records zaplatiť 2,78 milióna dolárov

Najväčší hit v poradní Katy Perry s názvom Dark Horse uzrel svetlo sveta ešte v roku 2014 a odvtedy nazbieral viac ako 2,6 miliardy pozretí na YouTube. Už v tomto čase však na populárnu speváčku podal trestné oznámenie kresťanský raper Marcus Gray, ktorý tvrdil, že Perry a ďalší spoluautori ukradli jeho nápad v podobe 16-sekundovej slučky. 

Súd v Los Angeles teraz rozhodol, že Gray prezývaný aj ako Flame má skutočne pravdu a popová hviezda, resp. jej produkčný tím okopíroval skladbu Joyful Noise z roku 2009. Porušenie autorských práv v tomto prípade vyjde Katy Perry a vydavateľstvo draho, aj keď v pomere k celkovým zárobkom sa pravdepodobne nemá na čo sťažovať. 

Odporúčané
Katy Perry prezlečená za luster a Kanye West v bombere za 40 €. Aké róby predviedli známe tváre na Met Gala 2019? Katy Perry prezlečená za luster a Kanye West v bombere za 40 €. Aké róby predviedli známe tváre na Met Gala 2019? 7. mája 2019, 12:57

Sú podľa USA Today prezradil, že celkové výnosy sa dostali na hranicu 41 miliónov dolárov, pričom samotná autorka sa dočkala približne desatiny tejto sumy, zvyšok zinkasovala nahrávacia spoločnosť Capitol Records.

Tá si teraz s Perry rozdelí aj pokutu. Z celkových 2,78 miliónov dolárov zaplatí speváčka 550-tisíc dolárov a zvyšok musí doplatiť label, ktorý vlastní autorské práva na komerčné použitie nahrávky. 

Pravdou ostáva, že Dark Horse prinieslo americkej hviezde slávu s nevyčísliteľnou hodnotou, na druhej strane, aj Marcus Gray sa dočkal vďaka súdnemu sporu pozornosti, o akej sa mu pravdepodobne nikdy nesnívalo. 

Odporúčané
Organizátor koncertu Nicki Minaj: Vyplatili sme honorár niekoľko 100-tisíc eur, o jej vystúpenie nebol záujem ani v USA (Rozhovor) Organizátor koncertu Nicki Minaj: Vyplatili sme honorár niekoľko 100-tisíc eur, o jej vystúpenie nebol záujem ani v USA (Rozhovor) 23. februára 2019, 19:28
Domov
Zdieľať
Diskusia