Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2019, 7:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislava miesto upravených trávnikov vysadí lúky. Zabojuje tak proti klimatickej zmene

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Lúky majú oproti trávnikom desiatky výhod. Prvé pribudnú v Ružinove a Petržalke.

Hlavné mesto Slovenska vymení niektoré trávnaté plochy za lúky, čím bude vyzerať nielen lepšie, no tiež bude pripravené na klimatickú zmenu. Zachytí sa na nich viac zrážkovej vody a lepším zachytením prachu sa znižuje prašnosť pri domoch a cestách.  A navyše posilnia diverzitu, uvádza magistrát mesta a TASR. 

Sme za rozumné a trvalo udržateľné riešenia, ktoré znamenajú kombináciu viacerých prístupov. Od intenzívne kosených a zalievaných trávnikov každý týždeň v centre mesta až po tzv. kvetnaté lúky so zabezpečením potrebnej starostlivosti," uviedol pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Inými slovami, niektoré trávniky, ktoré sú neustále kosené a upravované, budú už čoskoro lúkami s kvetinami.

Bratislava miesto upravených trávnikov vysadí lúky. Zabojuje tak proti klimatickej zmene
Zdroj: pixabay

Tie prvé vzniknú v Ružinove a v Petržalke. Magistrát zdôrazňuje, že kvetnané lúky neznamená, že sa o nich nikto nebude starať, no budú skrátka v inom režime. Kým po bežných trávnikoch prejde kosačka šesťkrát do roka, kvetnaté lúky budú pokosené raz alebo dvakrát.

Najprv však treba vybrať, aké rastliny budú na lúkach vlastne rásť, čo je zatiaľ nejasné. Maximálny dôkaz sa však má klásť na udržateľnosť, ekológiu a potreby alergikov.


Mesto sa zmenami zároveň adaptuje na klimatickú zmenu. Plochy sú totiž podľa hovorcu v letných horúčavách a suchách odolnejšie voči strate vlhkosti, a teda aj vysychaniu a menej sa prehrievajú. „Je žiaduce nechávať takéto plochy, nie nepokosenú trávu, ale inak kosený porast aj v mestskom prostredí,“ uviedol horovca Bratislavy Peter Bubla.

Domov
Zdieľať
Diskusia