Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júna 2019, 13:41
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slovenky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci

Slovenky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci
Zdroj: unsplash
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nová analýza prináša znepokojujúce informácie.

Nikoho zrejme neprekvapí informácia, že muži na Slovensku zarábajú viac než ženy. Aj napriek tomu, že niektoré informácie tvrdia, že takzvaný gender pay gap, teda rozdiely v platoch medzi pohlaviami, neexistuje, analýza Poštovej banky hovorí niečo iné. Slovenky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci. 

Naša krajina sa tak zaradila medzi krajiny s najvýraznejším rozdielom medzi platmi mužov a žien. Nachádzame sa tak samozrejme aj nad priemerom EÚ, ktorý je na úrovni približne 16 %. Výraznejšie rozdiely v zárobkoch medzi pohlaviami nájdeme už len v 5 krajinách únie. Krajinou s najväčším „nesúladom“ medzi platmi mužov a žien je Estónsko, kde ženy zarábajú až o 25 % menej ako muži.

Na druhom mieste sa umiestnila susedná Česká republika s rozdielom takmer 22 %, teda ešte horšie než Slováci.

Slovensky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci
Slovensky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci Zdroj: unsplash

Dôvodov, prečo muži zarábajú viac, ako ich polovičky je viacero, no v prvom rade ide o tradíciu, kedy sú považovaní za živiteľov rodiny. Pod nižšie platy nežnejšieho pohlavia sa však samozrejme podpisuje viacero faktorov. Sú to individuálne skúsenosti, zručnosti a prax zamestnancov, úroveň dosiahnutého vzdelania, ale aj rozdielne profesie.

Existujú totiž oblasti či odvetvia, v ktorých sú priemerné platy vyššie, ale pracuje v nich viac mužov ako žien (IT sektor či technické odvetvia). Okrem toho sú samozrejme rozdiely dané aj tým, že ženy v určitej fáze svojho života odchádzajú na materskú dovolenku, kedy ich zárobok výrazne klesá.

Slovensky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci
Slovensky zarábajú o 19 % menej peňazí než Slováci Zdroj: unsplash

Zároveň platí, že ženy často uprednostňujú starostlivosť o rodinu pred kariérou, kvôli čomu nezastávajú tak často napríklad manažérske a lepšie platené pozície. Ženy majú pritom lepšie vzdelanie, vysokú dokončilo až 27 % žien, čo sa nedá povedať ani o pätine mužov.

Tí su však aj napriek tomu úspešnejší v kariérom raste. Muži vo všeobecnosti zastávajú vyššie pozície ako ženy. V Európskej únie zastávajú dve tretiny manažérskych pozícii muži. Najvyšší podiel je v Lotyšsku, 46 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia