Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2019, 10:13
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Takmer 2-ročné dievčatko na vegánskej diéte vážilo iba 5 kilogramov. Kŕmili ju kúskami banánov či tofu

ZAUJÍMAVOSTI VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Celý čas nepomysleli na to, že ich malé dieťa potrebuje hodnotnejšiu výživu.

Manželský pár zo Sydney svoju malú dcérku, ktorá mala len 19 mesiacov, takmer vyhladovali na smrť. V jej veku vážila zanedbateľných 5 kilogramov (podobnú váhu môžu mať aj robustnejší novorodenci).

Ako 19-mesačná nemala žiadne zuby a nevedela stáť. Jej bežnou stravou boli kúsky banánov, ryže, zemiakov či tofu. Z dôvodu nedostatočného prísunu živín sa u dievčatka vyvinula takzvaná rachitída, a teda ochorenie kostí. Jej kosti boli podľa lekárov tak krehké, že sa mohli zlomiť aj pri obyčajnej manipulácií si dieťaťom.

O 19-mesačnej dcére nevedeli ani jej susedia a do nemocnice ju rodičia zobrali až vtedy, keď dostala záchvat (po pôrode nemala dokonca žiadne lekárske záznamy). Lekári si mysleli, že majú pred sebou 3-mesačné bábätko a nie takmer 2-ročné dievča. Rodičia do danej doby vychovávali ďalšiu dvojicu detí. 

Lekári, pochopiteľne, zavolali pracovníkov sociálnej služby a políciu. Deti im boli odobraté a rodičom za vážne zanedbávanie dieťaťa hrozí až 5 rokov väzenia. Spomínaná dcéra má v aktuálnej dobe 3 roky a spoločne s bratmi žije u príbuzných. V súčasnej dobe sa u dieťaťa mala naopak vyvinúť obezita. Radostnou správou ale je, že už dokáže stáť, kráčať a povedať približne 20 slov.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

Podľa právnika Franka Coyna bol však otec malej dcéry zaneprázdnený prácou a starostlivosť o dieťa mala byť ponechaná primárne na manželku. Práve od nej mal prísť nápad na vegánsku diétu. Frank Coyn tvrdí, že jeho klient nikdy nebol vegetariánom ani vegánom.

Domov
Zdieľať
Diskusia