Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. apríla 2019, 11:55
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Mel Gibson a Vince Vaughn sa stávajú chladnokrvnými zapredanými policajtmi v honbe za bankovými lupičmi (Recenzia)

Mel Gibson a Vince Vaughn sa stávajú chladnokrvnými zapredanými policajtmi v honbe za bankovými lupičmi (Recenzia)
Zdroj: Summit Entertainment
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Novinka S. Craig Zahlera znova šliape na najvyššie hodnotenia.

Dragged Across Concrete je najnovší film amerického, 46-ročného režiséra S. Craig Zahlera. Svoj režijný debut priniesol len pred 4 rokmi. Môže nás mrzieť, že to trvalo tak dlho, no na druhej strane môžeme byť radi, že sa Zahler objavil. A to vo veľkom štýle. Jeho prvotina s názvom Bone Tomahawk zaujala kritikov a divákov po celom svete. Nesmierne brutálny a skvelými hercami nabitý western si podmanil aj našu redakciu, a tak sme sa prirodzene na jeho ďalší počin veľmi tešili.

A tak o dva roky prišlo Brawl in Cell Block 99 s Vinceom Vaughnom v hlavnej role a nám opäť spadla sánka. Zase raz brutálne, prekvapivé a so skvelou pointou, pričom Zahler dokázal, že Bone Tomahawk nebola náhoda. Už o rok neskôr mal hotovú krimi drámu Dragged Across Concrete s Melom Gibsonom a Vinceom Vaughnom. Tí sú parťákmi v policajnej uniforme a svoju prácu si odvádzajú výborne. Avšak, pri jednom zo zásahov ich niekto natočí, ako sa nesprávajú k jednému zo zatknutých úplne prívetivo a dostanú 6-týždňové neplatené voľno. 

Mel Gibson a Vince Vaughn sa stávajú chladnokrvnými zapredanými policajtmi v honbe za bankovými lupičmi (Recenzia)
Zdroj: Summit Entertainment

Obaja však potrebujú peniaze, a tak sa rozhodnú okradnúť istú podozrivú osobu. Situácia sa však vyeskaluje do nepravdepodobných veličín a fízli sa dostanú do problémov. Zahlerov film je tentokrát prívetivejší pre masové publikum. Nepochybne je stráviteľnejší a prístupnejší vo všetkých aspektoch (až na stopáž). Je tu výrazne menej násilia aj jeho explicitného zobrazenia. Žiadne otvorené zlomeniny, rezanie živých ľudí či skákanie po hlave tu nenájdeš. Stále sa tu nájde pár nepríjemne vyzerajúcich momentov, ale všetky plynú z deja a pôsobia prirodzene. 

Bude to kvôli tomu, že Zahlerova kamera neuhýba. Nech sa má diať čokoľvek, kamera sa sústredí na aktuálne dianie na obrazovke a ty z neho nemôžeš spustiť oči. Zahler rozpráva svoj príbeh veľmi pomaly, cítiť to však len zo začiatku a aj to nie veľmi. Postavy sú totiž pútavé a dej dokáže prekvapiť aj maličkosťami.

Za tie 2 hodiny a 40 minút som sa vôbec nenudil, a to aj napriek značne pomalému tempu. Zahler premyslel dialógy, ktoré sú buď zábavné, alebo dejovo bohaté. Inými slovami, ak ťa práve na obrazovke nezaujala akcia, užiješ si dialógy či samotné snímanie. 

Mel Gibson a Vince Vaughn sa stávajú chladnokrvnými zapredanými policajtmi v honbe za bankovými lupičmi (Recenzia)
Zdroj: Summit Entertainment

Kamera Benjiho Baksiho, ktorý Zahlerovi nakrútil všetky tri filmy a pár ďalších počinov,  je na úrovni skúsených profesionálov, no zdá sa, že len Zahler dokáže prebudiť jeho plný potenciál. Niektoré scény sú nasnímané skutočne profesionálne, obzvlášť čo sa „jednozáberoviek“ týka. Zahler a Baksi našli perfektné exteriéry a dokázali ich spoločne s postavami a budovaním scén zachytiť na špičkovej úrovni. Nehrozí teda, že ťa začne film nudiť, aj keď sa v ňom 5 minút nič „poriadne“ nedeje. 

Posledná hodinka však naberie na obrátkach a aj keď je tempo stále pomalšie, akcie je viac a nastúpi už aj tradičný Zahlerov nekompromisný agresívny štýl. S nikým sa nehrá v rukavičkách a postupuje autenticky, takže ti priebeh finálnej tretiny príde úplne reálny, no istým spôsobom stále zarážajúci. 

Pomáhajú tomu aj herci, pričom si pre seba väčšinu scén kradnú hlavne Mel Gibson a Tory Kittles. Vince Vaughn je dobrý herec a v Brawl in Cell Block 99 mu to naozaj šlo, no popri Gibsonovi mu tak trochu chýba charizma. Herci si však všeobecne vedú veľmi dobre a zaujmú aj nové tváre. 

Mel Gibson a Vince Vaughn sa stávajú chladnokrvnými zapredanými policajtmi v honbe za bankovými lupičmi (Recenzia)
Zdroj: Summit Entertainment

Vzhľadom na stopáž by tej akcie mohlo byť viac a úvodná hodina mohla byť kratšia a svižnejšia (nie som si však istý, či by to prospelo aj celkovej kvalite filmu, alebo len skráteniu stopáže), no v podstate nemám Dragged Across Concrete čo vytknúť. Ide o autentické zobrazenie nešťastnej udalosti, v ktorej sa ocitnú slušní aj neslušní ľudia.

Akcia neohúri majestátnosťou a je prostá, avšak zaujímavo zachytená. Po sčítaní všetkých plusov sa teda dostávam na osem a pol boda z desiatich. Ide o skvelý film, no nestrhol ma až tak veľmi, ako by som si želal. 

Ak sa ti páčili režisérove predošlé dva filmy, nemal by si byť jeho novinkou sklamaný. Je drsná, autentická, značne dlhá, no ani na sekundu nie je nudná. Zapáčia sa ti postavy, skvelá práca s kamerou a vo finále aj akcia, takže pokiaľ ti nevadí pomalé tempo a veľmi trpezlivé postupovanie dejom, nemáš sa na čom popáliť. Dragged Across Concrete je v mojich očiach najlepším Zahlerovým filmom a ja sa už neviem dočkať, čo prinesie najbližšie.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia