Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. marca 2019, 2:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Stovky maturantov zdieľajú status Slováka, ktorý vyhlasuje, že NÚCEM šikanuje a dehonestuje študentov

ZAUJÍMAVOSTI MATURITA
Uložiť Uložené

Na Facebooku sa status teší veľkej popularite.

Maturita zo slovenčiny vyvolala medzi študentmi vlnu nevôle. Ako každý rok, aj tentoraz sme sa dočkali hromženia o tom, že NÚCEM zase raz vytvoril najťažší test, aký kedy na maturitách bol, a na sociálnych sieťach sa vyjadrujú dokonca aj niektorí slovenčinári. Ľudia kritizujú chytáky a zmysel takýchto maturitných testov, ktoré vraj nezisťujú vedomosti, ale iba sa študentov snažia nachytať a obrať o body.

Odporúčané
KVÍZ: Dokázal by si zmaturovať zo slovenčiny? Tieto otázky potrápili slovenských študentov KVÍZ: Dokázal by si zmaturovať zo slovenčiny? Tieto otázky potrápili slovenských študentov 12. marca 2019, 15:20

Medzi študentmi sa preto začal šíriť veľavravný status jedného maturanta. Damián Diškanec zverejnil na svojom facebookovom profile odkaz nielen pre NÚCEM, ale aj pre celú slovenskú verejnosť.

Hneď v úvode nadviazal na jednu zo slohových tém, ktorú si maturanti mohli vybrať. „Je smutné že obeťami podvodníkov sa stávajú ti najzraniteľnejší... To bola moja téma slohu na maturitách zo SJL. Teraz by som aj dal, že: Je smutné, že obeťami NÚCEMu sa stávajú študenti.“

Zrejme si už z týchto viet pochopil, čo sa Damiánovi na maturitách nepozdávalo. Testy podľa neho neskúšali všeobecné znalosti, vraj chcú ľudí len šikanovať a honiť si ego na chybách. Chcú podľa Damiána navodiť v študentoch pocit, že sú hlúpi a nič nevedia. V testoch sa objavujú otázky súvisiace s dejepisom či matematikou, čo tam podľa neho nemá miesto.

Damián si myslí, že na maturitách by nemalo ísť o navodenie pocitu hlúposti, keď si človek neskôr pozrie svoje výsledky. Zároveň si myslí, že NÚCEM pomocou týchto praktík dehonestuje ľudí.

Príspevok očividne slovenských maturantov zaujal a väčšina s ním v komentároch súhlasila. Ľudia pod statusom koniec koncov zanechali až 134 komentárov, približne 1 000 lajkov a skoro 400 zdieľaní, čo svedčí o dôležitosti Damiánovej myšlienky.

Odporúčané
Slovenskí študenti nadávajú na maturity. Vraj taký ťažký test ešte nikdy nebol, niektorí sa však radujú Slovenskí študenti nadávajú na maturity. Vraj taký ťažký test ešte nikdy nebol, niektorí sa však radujú 12. marca 2019, 21:10

Máš aj ty pocit, že slovenské maturity si zo žiakov nepriamo uťahujú a namiesto skúšania vedomostí sa len snažia čo najväčšie množstvo ľudí nachytať na čo najväčšom množstve otázok? Určite sa s nami podeľ so svojím názorom v komentároch.

Domov
Zdieľať
Diskusia