Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2019, 1:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovenské mesto zakázalo cirkusy so zvieratami, bojuje proti drezúre aj zlému zaobchádzaniu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Z Pezinka prichádzajú veľmi pozitívne správy.

Obyvatelia Pezinku si za posledné roky zvykli na pravidelné vystúpenia cirkusu. Predchádzajúce vedenie mesta nemalo s cirkusom problém, lenže nový primátor Igor Hianik už vopred sľuboval, že po nástupe do funkcie by cirkusy so zvieratami na mestskom verejnom priestranstve zakázal.

Svoj sľub aj dodržal, keďže ešte koncom februára zverejnil na svojom facebookovom profile status o tom, že ho o schválenie žiadosti na vystúpenie požiadal jeden z cirkusov.

On si žiadosť vypočul a odpovedal, že cirkus bude mať v Pezinku dvere otvorené, ak bude vystupovať bez zvierat. Cirkus však takéto podmienky nemohol akceptovať, a tak sa žiadne cirkusové vystúpenie so zvieratami nekonalo.

Množstvo ľudí pritom v posledných rokoch bojuje za to, aby zvieratá z cirkusov postupne vymizli, čo nie je pri pohľade na tradíciu cirkusových vystúpení v našich končinách jednoduchá úloha.

Minulý rok dokonca náš parlament schválil novelu veterinárneho zákona, za ktorú vo veľkom bojovala organizácia Sloboda zvierat. Napokon sa podarilo presadiť, že novelizovaný zákon obsahuje odsek zakazujúci drezúru aj verejné vystúpenia divožijúcich zvierat v cirkusoch, zverincoch či zoologických záhradách na Slovensku.

Zákon síce platí od 1. septembra minulého roku, lenže ministerstvo pôdohospodárstva zatiaľ stále nepublikovalo vyhlášku, ktorá upravuje povolené a zakázané druhy zvierat. Dokým tak neurobí, cirkusy môžu fungovať v tejto šedej zóne, a tak treba viac starostov a primátorov motivovať, nech si z Pezinku berú príklad.

Domov
Zdieľať
Diskusia