Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2019, 12:02
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vakcína proti osýpkam nespôsobuje autizmus, zistila nová štúdia na 650-tisíc deťoch

ZAUJÍMAVOSTI VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Štúdia pracovala s obrovským množstvom prípadov, aby zistila akékoľvek prepojenie vakcíny s autizmom.

Aj keď ani doteraz neexistovali žiadne dôkazy o tom, že by vakcíny mali spôsobovať autizmus, najnovšia štúdia od expertov z Dánska by chcela konečne dosiahnuť, aby sa rodičia prestali obávať a zbytočne neverili výmyslom a klamstvám.

O vakcíne MMR proti osýpkam, príušniciam a ružienke už odporcovia očkovania popísali množstvo hlúpostí a prípady osýpok sa aj kvôli hnutiu anti-vax znovu rozšírili po celom svete.

Odborníci zo Staten Serum Institute na čele s epidemiológom Andersom Hviidom včera publikovali rozsiahlu štúdiu. Analyzovali v nej 657 461 detí narodených dánskym matkám v Dánsku medzi roku 1999 až 2010 a výsledky hovoria jasnou rečou. MMR vakcína nespôsobuje autizmus ani nezvyšuje riziko jeho vzniku.


Spomedzi 657 461 analyzovaných detí bol u 6 517 z nich v nasledujúcich desiatich rokoch diagnostikovaný autizmus, čo však nijak nesúvisí so samotnou vakcínou. Keď odborníci porovnávali riziko vzniku autizmu u skupiny detí zaočkovaných MMR vakcínou a druhej skupiny, ktorá vakcínu nedostala, riziko nebolo u zaočkovaných detí žiadnym spôsobom zvýšené.

Odporúčané
Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch Ak na Slovensku nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 €. Nepomôžu ti ani konšpirácie o autizme a jedoch 21. februára 2019, 11:42

Ba čo viac, štúdia nenašla prepojenie ani medzi vakcínou a deťmi, ktorých súrodenci majú autizmus. Ani pri týchto deťoch nezohrávala vakcína MMR žiadnu úlohu pri diagnostikovaní autizmu.

Odborníci pritom podobnú štúdiu publikovali už v roku 2002, ktorá rovnako nezistila žiadne prepojenie medzi vakcínou MMR a autizmom. Momentálne však mali pocit, že rodičia sa s hlúposťami o očkovaní stretávajú na sociálnych sieťach či dokonca od celebrít výraznejšie, a tak sa rozhodli zanalyzovať nové prípady. Odkaz na celú štúdiu nájdeš na tomto linku.

Domov
Zdieľať
Diskusia