Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2019, 18:31
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Karl Lagerfeld sa vysmieval z obezity a bol rasista, tvrdia niektorí ľudia. Upozorňujú, že návrhára netreba bezbreho oslavovať

MÓDA HOMOFÓBIA KARL LAGERFELD
Uložiť Uložené

Po smrti sa opäť vynorili Lagerfeldove výroky z minulosti.

Nikto nepochybuje o tom, že Karl Lagerfeld bol legendárnym módnym návrhárom, ktorý ovplyvnil životy miliónov ľudí. Aj my sme ti po jeho smrti priniesli hneď niekoľko článkov s najzaujímavejšími výrokmi či módnymi úspechmi na jeho konte, ale na sociálnych sieťach sa krátko po utorňajšej smrti objavili aj názory, že Karl Lagerfeld si nezaslúži byť taký oslavovaný.

Niektorým ľuďom prekáža, že po smrti návrhára akoby zmizli jeho nevhodné výroky a komentáre, ktoré povedal za posledné desiatky rokov. Karl si nikdy nedával servítky pred ústa, čo často skončilo škandalózne, ba čo viac, niekoľkokrát ho za výroky dokonca viaceré organizácie zažalovali.


Krátko po smrti návrhára sa do menšej výmeny názorov na Twitteri dostali britská herečka Jameela Jamil a Cara Delevingne. Cara samozrejme vyjadrovala úprimnú sústrasť a s láskou spomínala na muža, ktorý jej bol dlhé roky veľmi blízkym priateľom, pričom Jameela ju upozornila aj na temnejšie stránky jeho života.

Odporúčané
KVÍZ: Najväčší homofóbi roka 2023. Dokážeš priradiť autorov k ich výrokom? KVÍZ: Najväčší homofóbi roka 2023. Dokážeš priradiť autorov k ich výrokom? 18. mája 2023, 19:30

Jameela argumentovala, že výroky Lagerfelda zranili množstvo ľudí, na čo netreba len tak ľahko zabudnúť. Cara tvrdila, že každý človek robí chyby, ale Jameela kontrovala slovami o tom, ako dokáže akceptovať jednu chybu, nie desaťročia urážlivých vyhlásení.

Aké vyhlásenia vlastne mala na mysli? Lagerfeld odjakživa tvrdil, že kyprejšie modelky nemajú miesto v módnom priemysle a vo všeobecnosti sa z obezity vysmieval. Mnohé výroky na adresu žien boli nevhodné. Rodenie a vychovávanie detí je pre ženy, nie pre mužov, vyhlásil raz. Inokedy nazval speváčku Adele „tak trochu tučnou“, aj keď má podľa neho nádhernú tvár a krásny hlas.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený KARL LAGERFELD (@karllagerfeld),

Keď sa ho vypytovali na problémy s anorexiou v módnom priemysle, odmietal medzi týmito dvoma témami akékoľvek spojenie. Vtedy podľa neho bolo vo Francúzsku 25 percent mladých dievčat, ktoré sú obézne, a menej ako jedno percento dievčat, ktoré sú príliš chudé. „Poďme sa rozprávať o tých tučných,“ povedal vtedy.

Na margo kritiky zo strany ľudí, ktorí by chceli v módnom priemysle vidieť aj oblejšie krivky, raz povedal: „Nikto nechce vidieť kyprejšie ženy. Máme tučné matky s balíčkami čipsov sediace pre televízorom hovoriace, že štíhle modelky sú škaredé. Móda je o snoch a ilúziách,“ vyhlásil.

Odporúčané
Met Gala 2023: Rihanna ako nevesta od Chanelu, Kim Kardashian ako z Playboya. Pozri si tie najzaujímavejšie outfity Met Gala 2023: Rihanna ako nevesta od Chanelu, Kim Kardashian ako z Playboya. Pozri si tie najzaujímavejšie outfity 2. mája 2023, 9:30

Skritizoval aj ženy ako Pippa Midleton, na ktorej sa mu nepáčila tvár, a tak by podľa neho mala ukazovať len svoj chrbát. O Heidi Klum zase povedal, že nie je žiadnou modelkou na móla, pretože je príliš ťažká a vždy sa hlúpo usmieva.

Ženy pritom nahneval aj svojimi komentármi o iniciatíve #MeToo. V priebehu posledných rokov v rôznych rozhovoroch skonštatoval, že ho šokovali najmä hviezdičky, ktoré si na obťažovanie rozpamätali až po 20 rokoch. Ak vraj ženy nechcú, aby im ťahali nohavice, nemajú sa stať modelkami. Takýmto ženám odporučil, nech sa radšej stanú rehoľnými sestrami.

Magazín WearYourVoice upozorňuje aj na to, ako sa Karl Lagerfeld postavil k utečeneckej kríze, ktorá v Európe vypukla v minulých rokoch. Sýrski a moslimskí utečenci podľa neho nemajú v Európe žiadne miesto, po čom dodal: „Človek nemôže zabiť milióny Židov, aby mohol do namiesto nich do krajiny priniesť milióny ich najhorších nepriateľov, aj keď sú medzi týmito udalosťami desiatky rokov.“ Aj za tieto výroky si vyslúžil pomenovania ako rasista, bigot a islamofób, s čím mnohí súhlasia a mnohí zase nesúhlasia.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený KARL LAGERFELD (@karllagerfeld),

Nech sa už na osobnosť Karla Lagerfelda pozeráš akokoľvek, každého človeka je potrebné vnímať komplexne. Zrejme to chceli docieliť kritici prístupu, ktorý zvolila väčšina ľudí, keď Lagerfelda po smrti začala oslavovať, akoby nemal na konte žiadne negatívne škandály.

Odporúčané
14 momentov, ktorými Karl Lagerfeld navždy zmenil svet módy: Chanel zachránil pred krachom, na mólo dal priniesť skutočný ľadovec 14 momentov, ktorými Karl Lagerfeld navždy zmenil svet módy: Chanel zachránil pred krachom, na mólo dal priniesť skutočný ľadovec 1. mája 2023, 9:30

Aj Cara Delevingne napokon čiastočne uznala, že Karl mal svoje slabšie stránky, a tak je len na tebe, na ktorú stranu sa prikloníš. Určite si však prečítaj celé vlákno na Twitteri medzi Carou a Jameelou, kde je podstata kritiky zosnulého návrhára vyjadrená.

Domov
Zdieľať
Diskusia