Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2019, 16:03
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Gucci čelí rasistickému škandálu. Luxusná značka navrhla rolák znázorňujúci karikatúru černošskej tváre

Gucci čelí rasistickému škandálu. Luxusná značka navrhla rolák znázorňujúci karikatúru černošskej tváre
Zdroj: Gucci
MÓDA GUCCI
Uložiť Uložené

Taliansky gigant bol nútený produkt okamžite stiahnuť z predaja a za svoje konanie sa verejne ospravedlniť.

Nie je to tak dávno, čo sme ťa informovali o rasistickom škandále luxusného talianskeho módneho domu Prada, kedy značka uviedla do predaja prívesky čiernych opičiek. Tie podľa kritiky na sociálnych sieťach či vo svetových médiách mali mať silný rasistický charakter a prejavovali symboliku termínu blackface, a teda ofenzívnej karikatúry ľudí tmavej pleti.

Najnovšie má však na krku podobný škandál aj pravdepodobne najpopulárnejšia high fashion značka Gucci. Taliansky gigant totiž čelí veľkej vlne kritiky a sťažností zo strany verejnosti kvôli ich údajne rasistickému roláku.

Tento vlnený produkt nazvala značka kuklou a ide v podstate o rolák a masku v jednom. Môže za to vysoký golier, ktorý siaha až po ústa. Práve tu však nastáva kameň úrazu. Golier ma totiž výrez na ústa s červenými obrysmi znázorňujúcimi hrubé pery a celé to až podozrivo pripomína karikatúru ľudí s tmavou pleťou.

Gucci muselo produkt okamžite stiahnuť z predaja zo všetkých online a kamenných predajní. Vedenie navyše vydalo vyhlásenie, v ktorom sa hlboko ospravedlňuje a taktiež dopĺňa, že značka považuje rozmanitosť za základnú ľudskú hodnotu, ktorú je nutné zastávať, plne rešpektovať a mať na vedomí pri každom ich rozhodnutí. 

Odporúčané
Pozri si novú, sexy éru Gucci, ďalšiu perfektnú kolekciu Prada aj moderné siluety Versace    Pozri si novú, sexy éru Gucci, ďalšiu perfektnú kolekciu Prada aj moderné siluety Versace 24. septembra 2023, 11:00

Nakoniec značka dodáva, že je odhodlaná zvyšovať rozmanitosť v každej sfére a rovnako sa poučiť z tohto incidentu a na základe neho zaškoliť súčasných, ale aj budúcich zamestnancov.

Ak ťa zaujímajú aj ďalšie rasistické či sexistické škandály módnych značiek, rozhodne si nezabudni prečítať aj náš rozsiahlejší článok, kde sme si zobrali na paškál hneď 6 diskutabilných a kritických módnych prešľapov.

Domov
Zdieľať
Diskusia