Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2018, 9:20
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Prada čelí obvineniu z rasizmu. Luxusná značka vytvorila figúrky opíc, ktoré mali znázorňovať černošskú tvár

MÓDA PRADA
Uložiť Uložené

Značka sa musela ospravedlniť a postavičky okamžite stiahnúť z predaja.

Prémiová talianska high fashion značka Prada má na krku poriadny škandál. V rámci kolekcie Pradamalia totiž uviedla do predaja prívesky čiernych opičiek s názvom Otto Toto, ktoré podľa kritiky na sociálnych sieťach či vo svetových médiách mali mať silný rasistický charakter. Taliansky gigant ich preto musel promptne stiahnuť nielen z výkladov, ale aj z predaja.

„Postavičky stvárňovali stereotypné pred­stavy o čer­noš­ských tvá­rach,“ tvrdí portál Bus­si­nes In­si­der. Väčšina ľudí sa na sociálnych sieťach vyjadrila, že čierne opičky s mohutnými červenými perami sú zo strany módnej značky rasistickým prejavom termínu blackface, a teda ofenzívnej karikatúry ľudí tmavej pleti.

Na celý incident ako prvá upozornila americká práv­nička Chi­ny­ere Ezie na svo­jom Fa­ce­bo­oku a Twitteri, ktorá vyjadrila veľké znepokojenie ohľadom výkladu newyorskej Prada predajne. Po vstupe do obchodu neverila vlastným očiam. História by sa podľa jej slov nemala opakovať a taktiež si myslí, že „Čierna Amerika“ si zaslúži lepšie zaobchádzanie.

Prada však od­mieta akúkoľvek spojitosť čiernych postavičiek s ich údajným ra­sis­tickým podtónom. Na­priek tomu sa ale rozhodla ospravedlniť a figúrky stiahnuť z predajní. Značka tým vraj nikoho nechcela uraziť a figúrky nemajú mať žiadnu spojitosť s reálnym svetom.

Odporúčané
Pozri si novú, sexy éru Gucci, ďalšiu perfektnú kolekciu Prada aj moderné siluety Versace    Pozri si novú, sexy éru Gucci, ďalšiu perfektnú kolekciu Prada aj moderné siluety Versace 24. septembra 2023, 11:00

Ne­wy­or­ská ko­mi­sia pre ľud­ské práva poslala talianskej spo­loč­nosti ofi­ciálny list a taktiež voči nej za­čala vy­šet­ro­va­nie. Ak by sa úmyselne mierený rasizmus dokázal, Prade hrozí pokuta vo výške 250-ti­síc do­lá­rov. Dovtedy musí značka svo­jim za­mest­nan­com poskytnúť ško­le­nie o ľud­ských prá­vach.

Domov
Zdieľať
Diskusia