Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2019, 16:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovensko zavádza národnú eko značku. Vďaka nej budeš vedieť, že kupuješ produkty šetrné k prírode

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA
Uložiť Uložené

Naše ministerstvo bojuje proti plastom aj naďalej.

Slovensko sa v posledných mesiacoch snaží čoraz viac zapojiť do boja proti plastovému odpadu. Európska únia začala regulovať používanie jednorazových plastových výrobkov a naše ministerstvo životného prostredia sa zase pustilo do vývoja projektu recyklovania PET fliaš a plechoviek.

Viaceré reťazce na Slovensku zároveň vypúšťajú zo svojho sortimentu jednorazové igelitky, Lidl odstraňuje väčšiu jednorazových plastov vo všeobecnosti a Tesco najnovšie reguluje aj používanie mikroténových vreciek. Ministerstvo preto pristúpilo k iniciatíve, ktorá by mala pomôcť znižovať plastový odpad ešte výraznejšie.

Na Slovensku pribudne nová ekologická národná značka. Vďaka nej budeš vedieť, že kupuješ produkty šetrné k prírode
Na Slovensku pribudne nová ekologická národná značka. Vďaka nej budeš vedieť, že kupuješ produkty šetrné k prírode Zdroj: Pexels

Zavádza značku „Environmentálne vhodný produkt“, ktorou budú môcť svoje výrobky označovať výrobcovia biodegradovateľných plastových materiálov. Nejde o žiadnu povinnú záležitosť, pretože výrobcovia si budú môcť značku zaregistrovať dobrovoľne, ale podľa analýz ministerstva významne prispeje k zníženiu objemu plastového odpadu a efektívnejšiemu využívaniu materiálov a zdrojov.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Ministerstvo upozorňuje, že Slovensko sa chystá prejsť na obehový model hospodárstva, takže aj biodegratovateľné plasty by sa po využití dali znovu použiť ako druhotná surovina. Po prvom použití tohto plastu by sa tak dal v rámci hospodárstva spracovať a opätovne efektívnejšie použiť, čo je cieľom projektu.

V praxi to znamená, že pri takýchto výrobkoch by sa odstránený biodegradovateľný obal vedel rozpustiť v pôde, vode aj v slanej morskej vode.

Tieto materiály sa už hojne využívajú v zahraničí a vedia znížiť záťaž, ktorú pri obrovskej produkcii plastov v našom bežnom živote vytvárame na prírodu. Samozrejme, výrobcovia dostanú možnosť zaregistrovať si značku až vtedy, keď preukážu, že ich plasty sú zdravotne neškodné či netoxické.

Domov
Zdieľať
Diskusia