Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. decembra 2018, 16:58
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

V kinách ich nenájdeš. 10 najočakávanejších filmov roka 2019, ktorým médiá pozornosť nevenujú, no získajú si tvoje srdce

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nebudú chýbať biografické drámy, temné horory či komédie.

V predchádzajúcich dňoch sme sa s tebou podelili o niekoľko lákavých filmových či seriálových projektov, ktoré k nám dorazia v roku 2019 (prehľad nájdeš v tomto vlákne). Dnes pokračujeme v tejto sérii ďalším článkom.

Predstavíme si v ňom najočakávanejšie artové diela, nezávislé snímky, resp. snímky, ktoré sa pohybujú pod diváckym radarom. Na čo všetko sa teda môžeme tešiť?

Gloria Bell (réžia: Sebastián Lelio)

Novinka Gloria Bell od Sebastiána Lelia, tvorcu úspešných drám, ako Disobedience či A Fantastic Woman, nám predstaví voľnomyšlienkársku 50-ničku Gloriu v podaní Julianne Moore, ktorá zúfalo hľadá lásku. Na svojej ceste tak vymetá jeden tanečný klub za druhým a napokon sa zoznámi so sympatickým Arnoldom (John Turturro). Je to však ten pravý?

Snímka si už stihla odbiť premiéru na rôznych festivaloch a zožala veľmi priaznivé reakcie kritikov (viď. 89% na Metacritic). Trailer naznačuje, že sa dočkáme výborných hereckých výkonov, emócií, ale aj humoru.

Vo vedľajších úlohách sa predstavia Alanna Ubach, Sean Astin, Michael Cera a Holland Taylor. Do amerických kín snímka zamieri 8. marca (březen) 2019.

High Life (réžia: Claire Denis)

Hororová sci-fi dráma High Life nám rozpovie príbeh skupiny na smrť odsúdených kriminálnikov, ktorí sú vyslaní do vesmíru na stanicu blízko čiernej diery, kde majú nájsť zdroj alternatívnej energie.

Jedným z nich je aj Monte (Robert Pattinson), ktorý sa bude musieť vyrovnávať s drsným životom v izolácii. Lekárka Dibis (Juliette Binoche) zároveň testuje schopnosti ľudí rozmnožovať sa vo vesmíre a na väzňoch vykonáva kruté experimenty.

High Life natočila medzinárodne uznávaná artová režisérka Claire Denis a okrem spomenutých hercov uvidíme aj Miu Goth, Andrého Benjamina, Larsa Eidingera či Claire Tran.

Trailer láka na pozoruhodné a mierne surreálne ladené sci-fi, ktorému určite nebude chýbať perfektná atmosféra a skvelí herci. Kritici sú navyše viac než spokojní, čo dokazuje aj skvelých 81% na Metacritic. Americká premiéra je stanovená na rok 2019.


Skin (réžia: Guy Nattiv)

Dráma Skin vychádza z rovnomenného krátkeho filmu Guya Nattiva, ako aj z dokumentárneho filmu Erasing Hate z roku 2011. Rozpovie nám skutočný príbeh Bryona Widnera (Jamie Bell). Ten bol vychovávaný rasistickými neo-nacistami a samotný Bryon sa v týchto kruhoch pohyboval 16 rokov.

Keď však stretne Julie Larsen (Danielle Macdonald), mladú slobodnú matku s tromi deťmi, rozhodne sa nechať svoju rasistickú minulosť za sebou. To však nebude také jednoduché. Okrem Bella uvidíme aj Billa Campa, Scotta Thomasa, Ariho Barkana, Louisu Krause a Seana Cullena. Režíruje spomenutý Guy Nattiv. Americká premiéra sa uskutoční v priebehu roka 2019.

artovky/indie preview
artovky/indie preview Zdroj: Maven Pictures/A24


The Beach Bum (réžia: Harmony Korine)

V čiernej komédii The Beach Bum si skvelý Matthew McConaughey zahrá večne zhúleného flákačka a básnika Moondoga, ktorý si žije svoj život podľa vlastných pravidiel, teda ako nikdy nekončiaci flám.

To samozrejme vedie k mnohým vtipným, ale aj dramatickým situáciám. McConaugheyho vo vedľajších úlohách doplní aj Snoop Dogg, Isla Fisher, Zac Efron, Martin Lawrence, Stefania LaVie Owen a Jimmy Buffett

O scenár a réžiu sa postaral Harmony Korine, ktorý stojí za komédiou Spring Breakers. Je zrejmé, že aj The Beach Bum bude na Spring Breakers v mnohom nadväzovať, čo vidno už z podobnej vizuálnej stránky. Americká premiéra je stanovená na 22. marca (březen) 2019.


Greta (réžia: Neil Jordan)

V thrilleri Greta od Neila Jordana budeme sledovať mladú Frances (Chloë Grace Moretz), ktorá sa zhodou náhod spriatelí s osamelou vdovou Gretou (Isabelle Huppert). Najprv sa zdá, že pôjde o obyčajné kamarátstvo, ale Greta sa začína správať zvláštne a na každom rohu Frances prenasleduje. Priateľstvo sa tak mení v posadnutosť.

Vo vedľajších úlohách sa predstavia aj Maika Monroe, Zawe Ashton, Stephen Rea či Parker Sawyers. Film sa premietal na rôznych festivaloch a do amerických kín dorazí 1. marca (březen) 2019.

artovky/indie preview
artovky/indie preview Zdroj: Focus Features

The Aftermath (réžia: James Kent)

V lákavej romantickej dráme The Aftermath si zahrajú Keira Knightley a Jason Clarke. Príbeh sa odohráva v roku 1946 v povojnovom Nemecku. Rachel Morgan (Knightley), manželka britského plukovníka (Clarke), sa spolu s manželom presťahuje do domu nemeckého vdovca (Alexander Skarsgard) a jeho problematickej dcéry.

Snímka vychádza z románu Rhidiana Brooka a jej filmovú adaptáciu spoluprodukuje aj Ridley Scott. Na režisérskej stoličke sedí James Kent (Testament of Youth). Do amerických kín snímka dorazí 26. apríla (duben) 2019.


Jojo Rabbit (réžia: Taika Waititi)

Lákava vojnová tragikomédia Jojo Rabbit od režiséra Taiku Waititiho sa nám zatiaľ stihla predstaviť jedným oficiálnym obrázkom. Príbeh sa zameria na mladého chlapca (Roman Griffin Davis), ktorý žije v Nemecku počas druhej svetovej vojny.

Je členom Hitlerjugend a jeho jediným spojencom je imaginárny priateľ Adolf Hitler (Waititi). Potom však zistí, že jeho matka ukrýva v dome židovské dievča.

Vo vedľajších úlohách uvidíme hercov, ako Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Rebel Wilson či Thomasin McKenzie. Presný dátum americkej premiéry zatiaľ nepoznáme, ale uskutoční sa niekedy v priebehu budúceho roka.

artovky/indie preview
artovky/indie preview Zdroj: Fox Searchlight

Pale Blue Dot (réžia: Noah Hawley)

Pozoruhodne vyzerajúca sci-fi dráma Pale Blue Dot nám rozpovie príbeh astronautky Lucy (Natalie Portman), ktorá sa po dlhom čase vracia z náročnej vesmírnej misie späť na Zem. Niečo s ňou však nie je v poriadku, jej psychika sa začína rúcať a Lucy stráca kontakt s realitou.

Film by mal podľa posledných informácií obsahovať aj množstvo napätia a čierneho humoru. Okrem Portman uvidíme aj Jona Hamma a Zazie Beetz. Režíruje Noah Hawley. Presný dátum premiéry zatiaľ nepoznáme, isté však je, že to bude v roku 2019.

artovky/indie preview
artovky/indie preview Zdroj: Fox Searchlight Pictures


Suspiria (réžia: Luca Giadagnino)

Remake kultového hororu Suspiria od Daria Argenta si odbil americkú premiéru tento rok, do našich končín však nedorazil (čo nás veľmi mrzí). Žiadny domáci distribútor sa snímky už asi nechytí, takže si budeme musieť počkať na jej uvedenie v rámci Blu-ray, DVD či VOD. A to by malo nastať práve budúci rok.

Príbeh sa zameria na umeleckú režisérku (Tilda Swinton), mladú Američanku (Dakota Johnson) a smútiaceho psychoterapeuta (Lutz Ebersdorf/Tilda Swinton), ktorí sa zapletú do krvavej nočnej mory potom, čo sa okolo svetoznámej tanečnej školy začne zhromažďovať temnota.

Film Lucu Guadagnina si z festivalov odniesol polarizujúce reakcie a mnohí o ňom hovoria ako o najkontroverznejšej snímke od alegorického hororu matka! Darrena Aronofskeho. Na DVD a iných nosičoch by Suspiria mala doraziť v januári (leden) 2019.


At Eternity's Gate (réžia: Julian Schnabel)

Biografická dráma At Eternity's Gate nám vyrozpráva silný a nezabudnuteľný príbeh geniálneho maliara Vincenta van Gogha (Willem Dafoe). Nepôjde však o klasicky strihnutú biografiu. Príbeh bude vychádzať najmä z listov samotného van Gogha, ale aj z fantázie tvorcov.

Vo vedľajších úlohách sa predstavia Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Rupert Friend, Mathieu Amalric a Emmanuelle Seigner. Réžie sa chopil uznávaný Julian Schnabel. Americká premiéra sa uskutočnila v novembri (listopad) 2018, do našich končín však snímka dorazí až budúci rok (či už prostredníctvom VOD alebo klasickej kino distribúcie).

Anketa:
Na ktorý z uvedených filmov sa najviac tešíš?
Gloria Bell
High Life
Skin
The Beach Bum
Greta
The Aftermath
Jojo Rabbit
Pale Blue Dot
Suspiria
At Eternity's Gate
Gloria Bell
2 %
10 Hlasov
High Life
13 %
57 Hlasov
Skin
4 %
18 Hlasov
The Beach Bum
11 %
48 Hlasov
Greta
7 %
33 Hlasov
The Aftermath
8 %
35 Hlasov
Jojo Rabbit
17 %
73 Hlasov
Pale Blue Dot
3 %
15 Hlasov
Suspiria
16 %
69 Hlasov
At Eternity's Gate
19 %
83 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia