Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2018, 11:39
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Sureálna čierna komédia Záhada Silver Lake s Andrewom Garfieldom a jeho sexi susedkou dokáže strhnúť, avšak nie každého (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Andrew Garfield pátra po sexy kočke v Los Angeles, kde sa pohybuje tajomný vrah psov a kde kľúč k odhaleniu sprisahania leží v komiksoch a populárnej hudbe.

Režisér David Robert Mitchell sa v roku 2014 blysol výborným hororom It Follows, ktorý sme zaradili aj do nášho výberu najlepších nezávislých strašidelných filmov 21. storočia. Je teda prirodzené, že na jeho ďalší film sa tešilo pomerne veľa ľudí. Svoj jedinečný rukopis si Mitchell ponechal aj v snímke Záhada Silver Lake, hoci sa z hororového žánru presunul k eklektickej všehochuti.

Pokiaľ si ale It Follows získalo kritikov a divákov trochu rozdeľovalo, tak Záhada Silver Lake bude polarizovať úplne všetkých (čoho dôkazom sú rozporuplné recenzie z Cannes). Je pravdou, že tento film patrí do tej skupiny diel, ktoré ti proste musia sadnúť. Pokiaľ sa na ich svojskú poetiku nenaladíš, je pravdepodobné, že v kine budeš trpieť. Ale postupne.

Sureálna čierna komédia Záhada Silver Lake s Andrewom Garfieldom a jeho sexi susedkou dokáže strhnúť, avšak nie každého (Recenzia)
Zdroj: A24

Hlavným hrdinom je 33-ročný Sam (Andrew Garfield), inteligentný, ale tak trochu zdeptaný a apatický mladík, ktorého život nikam nesmeruje. Náhodou sa zoznámi so svojou novou sexy susedkou Sarah (Riley Keough) a strávi s ňou niekoľko príjemných chvíľ. Hneď na druhý deň však tajomná kráska záhadne zmizne.

Sam to nemieni nechať len tak a okamžite sa púšťa do pátrania. Stopy ho však vedú do veľmi podivných zákutí Los Angeles a on objavuje skryté významy a šialené konšpirácie. Tie úplne prevracajú naruby všetko, o čom si myslel, že doteraz poznal.

Záhada Silver Lake je naozaj nezvyčajným mixom žánrov a hneď na okraj by sa patrilo zdôrazniť, že očakávať konvenčnú detektívku by bolo hrubou chybou. Aby si si film užil, je dobré vedieť, na čo vlastne ideš. Mitchellova snímka je totiž surreálnou čierno-humornou absurdnou odyseou s prvkami neo-noiru, kriminálneho thrilleru a možno aj štipky hororu. Šialené? A to si ešte nevidel samotný film!

Sureálna čierna komédia Záhada Silver Lake s Andrewom Garfieldom a jeho sexi susedkou dokáže strhnúť, avšak nie každého (Recenzia)
Zdroj: A24

Ten zo všetkého najviac pripomína snímky Davida Lyncha (najmä Mulholland Drive) či Skrytú vadu od Paula Thomasa Andersona. Pokiaľ sa ti spomenuté filmy páčili, je tu veľmi silný predpoklad, že si Záhadu Silver Lake dokonale užiješ.

Všeobecne ale Mitchell doručil snímku, ktorej hodnotenie je extrémne subjektívne a takmer všetko, čo v recenzii pochválim, by sa na filme dalo bez problémov aj nenávidieť. Záleží na uhle pohľadu. Osobne mi Záhada Silver Lake sadla ako máločo v poslednej dobe a jej sledovanie som si vychutnával plnými dúškami.

Scenár je neuveriteľne nápaditý a nechýba mu magicky podmanivá atmosféra. Mitchell umne mieša tzv. „urban legends“ s bizarnými sprisahaniami a pop-kultúrnymi narážkami, a na ich základe buduje svojský mýtus Mesta anjelov. Do veľkej miery ide práve o zloženie pocty tomuto mestu, ako aj klasickým dielam noiru či detektívkam drsnej školy.

Sureálna čierna komédia Záhada Silver Lake s Andrewom Garfieldom a jeho sexi susedkou dokáže strhnúť, avšak nie každého (Recenzia)
Zdroj: A24

Film má na prvý pohľad vražednú stopáž 140 minút a je rozprávaný veľmi, ale veľmi pomaly. Finta je v tom, že pokiaľ je toto tvoja krvná skupina (čo zistíš behom úvodnej polhodiny), tak ti tie viac ako dve hodiny ubehnú ako voda a ešte ti bude ľúto, že už je koniec. V opačnom prípade buď zaspíš, alebo z kina jednoducho utečieš. Záhada Silver Lake je pritom aj veľká zábava a obsahuje množstvo čierneho, satirického a absurdného humoru.

Čo sa týka hercov, tak nemám žiadne výhrady, hoci väčšina z nich má menšie úlohy. Celý film teda nesie na svojich pleciach hlavne brilantný Andrew Garfield. Jeho lúzerský hrdina je sympaťák a veľmi dobre sa na ňom odzrkadľuje absencia smeru a akási vykorenenosť súčasnej mladej generácie, ktorá hľadá svoje miesto vo svete.

Sam objavuje Los Angeles po svojom, vyzbrojený znalosťou komiksov a obskúrnych hudobných kapiel a hľadá medzi nimi súvislosti aj v reálnom živote. Môžeš to všetko interpretovať, ako snahu mladej generácie vymedziť sa k odkazu svojich predchodcov, či ako vyjadrenie pocitu osamelosti jedinca uprostred nepriateľského a odcudzeného mesta.

Poprípade aj ako príbeh mladíka, ktorý konečne objavil niečo, čo dáva jeho životu zmysel. Alebo sa proste necháš unášať fantasknou obraznosťou a celý príbeh budeš vnímať ako nepreniknuteľný sen.

Sureálna čierna komédia Záhada Silver Lake s Andrewom Garfieldom a jeho sexi susedkou dokáže strhnúť, avšak nie každého (Recenzia)
Zdroj: A24

Kritici by mohli podotknúť, že stopáž je nemiestne prestrelená a David Robert Mitchell na začiatku možno ani nemal predstavu, kam s týmto príbehom chcel dospieť. S podobnými výčitkami by sa ťažko polemizovalo, pretože môžu byť pravdivé.

Som však rád, že patrím k tej skupine divákov, ktorej je to viac-menej jedno. Dostal som totiž výbornú žánrovú zmes, ktorá dokonale potešila moju surrealistickú dušu. Dostala ma atmosféra, originalita a humor.

Snímke teda s čistým srdcom udeľujem deväť bodov z desiatich, hoci plne chápem tých, ktorí budú nahnevaní a hovoriť o odpade. Koniec-koncov, film videl aj kolega Pepo a zrejme by mu neudelil viac ako štyri body z desiatich. To len na ilustráciu toho, ako rozdielne môže Záhada Silver Lake pôsobiť.

Ja som mal hneď po skončení chuť vidieť film znovu (čo ešte nepochybne urobím), a to je jednoducho najlepšia vizitka. Som naozaj nadšený, že aj dnes vznikajú podobne svojské a originálne diela. V žiadnom prípade nejde o film pre každého a skutočne ho docení len malá skupina divákov. Vstúp teda, ak chceš. Ale bol si varovaný. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia