Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2018, 16:33
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Štáb BBC porušil najdôležitejšie pravidlo. Maličké tučniaky zachránil pred istou smrťou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nový prírodný dokument BBC s názvom Dynasties vyvolal na sociálnych sieťach vášne.

Natáčanie prírodných dokumentárnych filmov a seriálov nie je pre filmový štáb jednoduchá úloha. Zrejme najznámejší hlas prírody David Attenborough so svojím tímom zažil množstvo situácií, kedy sa museli držať svojej úlohy pozorovateľov a do prírody nijak nezasahovať, pretože by jej mohli skôr ublížiť ako pomôcť.

V roku 2013 so slzami očiach sledovali malé sloníča, ktoré zomieralo od smädu, ale nemali mu ako pomôcť, a tak trápenie zachytili na kameru. Hlavné pravidlo prírodných dokumentov znie jasne. Do prírody jednoducho netreba zasahovať, pretože ona sama vie, čo sa má stať.

Napriek tomu sa dokumentaristi britskej BBC nemohli pri natáčaní najnovšieho dokumentu Dynasties nemohli pozerať na trpiace tučniaky. Štáb nakrúcal vzácne prírodné zábery na divokej Antarktíde.

Zachytávali súboj kolónie tučniakov obrovských s nehostinným počasím, pričom odrazu časť zo zvierat spadla do rokliny. Tučniaky sa po strmom kopci nedokázali vyšplhať naspäť hore, najmä mláďatá nemali dostatok sily, a tak sa diváci pri televíznych obrazovkách modlili, aby štáb zasiahol a tučniakom pomohol.


Aj keď hovorí pravidlo o nezasahovaní jasnou rečou, dokumentaristi stratili trpezlivosť v momente, keď jedna matka musela v rokline zanechať svoje maličké mláďa, pretože mu nevedela nijak pomôcť v šplhaní po strmom kopci.

Štáb preto chytil do ruky lopaty a začal neďaleko tučniakov vytvárať rampu, pomocou ktorej mohli zvieratá pomaličky vyjsť naspäť ku svojej kolónii. Dokumentaristi svoj krok odôvodnili tak, že sa zvierat priamo nedotýkali a len im situáciu trochu uľahčili.

Diváci sa mohli upokojiť, pretože desiatky z nich vraj kričali na svoje televízory, nech maličké tučniaky nezomrú. Zásah do prírody napokon schválil aj samotný David Attenborough.

Domov
Zdieľať
Diskusia