Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2018, 16:24
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Finálna séria House of Cards nemala nikdy vzniknúť. Bez Franka Underwooda ide o podpriemerný seriál bez pointy (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Veľkolepý seriál odišiel potichu, podpriemerne a bez akejkoľvek slávy.

Každému z nás bolo jasné, že to bude slabšie. Každý vedel, že bez Franka seriál upadne. Ale až takto? Finálna séria House of Cards sa rozložila do ôsmich epizód spojených časovým skokom a snahou dôstojne ukončiť pravdepodobne najlepší originálny seriál od Netflixu (aj keď s kolísavou kvalitou).

Bohužiaľ, nepodarilo sa mu dosiahnuť vôbec nič. Až na potvrdenie faktu, že Netflixu v prvom rade nezáleží na kvalite, ale na kvantite. Aj preto sa tak šialene rozrastá, míňa miliardy na originálny obsah a zameriava sa na zaujatie čo najširšieho obecenstva. Aj preto si nechcel pošpiniť meno a Kevina Spaceyho bez milosti vyhodili. 

Ono, mali na to všetko právo a nemôžeme im to vyčítať. Nakoniec, neboli jediní, kto sa tak zachoval. Posledná séria HoC sa teda mala zaobísť bez neho a sústrediť sa na Claire. Robin Wright je skvelá herečka a potvrdzuje to aj tu, bohužiaľ, zrádza ju scenár a vlastná postava. Claire vždy skvele fungovala po Francisovom boku, no nikto od nej nečakal, že by mala potiahnuť celý seriál.

Finálna séria House of Cards nemala nikdy vzniknúť. Bez Franka Underwooda ide o podpriemerný seriál bez pointy (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Ona na to totiž nemá a v posledných 8 epizódach sa to krásne ukazuje. Nemá sympatie, charizmu ani silu Franka. Neveríš jej sebavedomiu, nemá spojencov a ani poriadny plán. Frank sa zo všetkého vždy dokázal dostať. Mal okolo seba ľudí, ktorým mohol dôverovať a vždy mal zadné vrátka. Jeho slová rezonovali, jeho viera sa prenášala na divákov a jeho sila bola cítiť v každej epizóde. 

Pri Claire je jasné, že ak sa neprivedie do hrobu, minimálne sa sama vyvedie z oválnej pracovne. Ešte predtým sa ťa však bude snažiť ohúriť pohľadmi na kameru a slávnymi preslovmi k divákovi, ktorými sa seriál preslávil. Bohužiaľ, dva dni po dopozeraní si pamätám len jeden z nich. A to ten úplne posledný, keďže bol fakt zbytočný a nerezonoval.

Claire na kameru prehovorila behom 8 epizód asi viac než Frank behom 5 sérií. A je to cítiť, keďže nikdy nemá čo povedať, vyznie to pateticky a častokrát to nemá žiadne opodstatnenie. Claire nie je Frank a tvorcovia sa ju nemali snažiť tlačiť do roly jeho náhrady. 

Finálna séria House of Cards nemala nikdy vzniknúť. Bez Franka Underwooda ide o podpriemerný seriál bez pointy (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Apropo, Frank Underwood. Tvorcovia ho zabili niekde medzi 5. a 6. sériou, pričom sa v seriáli už vôbec neukázal. Nečakaj jeho fotku, scénu či hlas. Frank Underwood sa v 6. sérii nachádza len vďaka spomienkam a dialógom iných postáv. A s tým som mal ďalší veľký problém. Seriál, ktorý sa navždy a natvrdo rozhodol skoncovať s postavou Franka Underwooda, sa ho nedokázal zbaviť ani na jedinú epizódu. 

Jeho meno padne asi tak 10-krát v každej z nich a je dôležitou súčasťou dialógov, charakteru postáv a dokonca aj dejových liniek. Scenáristi jednoducho netušili, ako si bez Franka poradiť, a tak si ním pomáhali vždy, keď im to prišlo vhodné. Po pár epizódach ťa to už začne unavovať a štvať. Ak sa Franka potrebovali zbaviť, mali sa ho jednoducho zbaviť a nie stavať príbeh na duchovi. 

Finálna séria House of Cards nemala nikdy vzniknúť. Bez Franka Underwooda ide o podpriemerný seriál bez pointy (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Kašľať na Spaceyho, ale Frank Underwood si zaslúžil iný koniec. To, čo sa s ním stalo, je úbohé. Nepostačujúce vysvetlenie jeho smrti, dôvodu jeho smrti a vlastne uzavretia jeho linky ako takej naštvalo veľa fanúšikov. Nedáva vlastne ani veľký zmysel a celá pointa sa dá podkopať pár argumentmi. Keď sa nad tým zamyslíš, celá pointa 6. série sa dá podkopať, a to celkom ľahko.

Je absolútne zbytočná, necháva otvorený koniec a nepochlapila sa ani poslednou scénou, ktorá ťa dozaista naštve. Množstvo neuzatvorených dejových liniek a nedostatočné „uzavretie“ tých nutných diváka taktiež popri záverečných titulkoch vyvedú z miery. Na seriál by sme všetci oveľa lepšie spomínali, keby sa skončil 5. sériou a pohľadom na Franka sľubujúc, že svoju manželku zabije.

Bohužiaľ, 6. séria House of Cards triafa úplne mimo. Nedokáže sa zaobísť bez Franka a zároveň ho nemôže nechať na pokoji. Nedokáže zaujať, nedokáže uspokojiť a absolútne ti odcudzí Claire. Frank mohol zabiť polovicu národa, ale dokázal to podať tak, že si mu pri tom ešte aj fandil. Na druhej strane tu máme Claire, ktorej smrť som si prial už po nejakej hodine. 

Finálna séria House of Cards nemala nikdy vzniknúť. Bez Franka Underwooda ide o podpriemerný seriál bez pointy (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Finálna séria sa mi hodnotí naozaj ťažko. Nevidím totiž dôvod jej existencie a ani to, čo by som mohol pochváliť. Politická hra len bezcieľne eskaluje do neuzatvoreného a mimoriadne znepokojivého konca, takže si scenáristi nemuseli lámať hlavu, ako to vysvetliť a ako sa z toho dostať. Vyprchala elegancia, originalita aj moment prekvapenia. House of Cards už nešokuje, nepohltí, nezaujme a s divákom nehýbe.

Smutný koniec velikána, smutný a nezaslúžený koniec jednej z najlepších postáv televíznej tvorby vôbec a celkom zbytočná snaha ukončiť niečo, čo skončilo v momente, kedy sa prevalil Spaceyho škandál. A tebe odporúčam, aby si s tým ani nestrácal čas. Pozri si nejaké video rekapitulujúce udalosti celej série a ušetríš si pár hodín svojho času.

Číselnému hodnoteniu sa tentoraz vyhnem. Skutočne nemám poňatia o tom, aké hodnotenie si vlastne záverečná osmička epizód zaslúži. Moju nespokojnosť, znechutenie a rozčarovanie je dostatočne cítiť zo slov vyššie. Zbohom Frank, zbohom House of Cards. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia