Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2018, 12:09
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Gádže nemíňajú lóve. TOP 10 slovenských trackov o peniazoch

HUDBA FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Peniaze síce nie sú ústrednou témou slovenských raperov, no aspoň si dnes dokážeme, že o nich radi písali už pred niekoľkými rokmi.

Už máme na konte niekoľko desiatok rôznych rebríčkov, v ktorých hodnotíme slovenské skladby z rôznych perspektív a pokračovať budeme aj dnes. Tentokrát sú témou peniaze, ktoré zohrávajú v rapovom žánri na Slovensku veľmi špecifickú rolu. Najprv sa im raperi z nejakého bizarného dôvodu vyhýbali a tí, ktorí ich dokázali hudbou zarobiť, boli označovaní za komerčných. 

V súčasnosti sú práve peniaze a hmotný majetok do veľkej miery merítkom úspechu v rape a aj keď si to mnohí nepriznávajú, radi nám toto všetko ukazujú na sociálnych sieťach aj vo videoklipoch. Dnes si však dokážeme, že interpreti o peniazoch píšu dlhé roky a táto nevyčerpateľná téma sa dá zároveň poňať rôznymi spôsobmi. 

Opäť platí, že ide o subjektívny výber. Budeme radi, ak nám do komentárov napíšete ďalšie vaše obľúbené skladby o peniazoch a aspoň si tak budeme mať možnosť zaspomínať ešte o niečo viac. Poďme na to. 


Otecko ft. Igor, Cigo - Peniaze

Oteckov debutový album To som ja sa síce netešil prehnanej pozornosti, no s odstupom času na ňom nájdeme viacero zásadných klenotov, ktoré by sa mali dostať do uší súčasných poslucháčov slovenského rapu. Otis už v roku 2011 veľmi dobre vedel, že by bolo nádherné mať veľa peňazí. V tejto skladbe nájdeme aj známu hlášku hustleri sellujú gramy, volám ich Gramo Rokkaz, kde Otis poukazuje na pracovitosť producentsko-rapového zoskupenia.

Dramatikz - Nikdy nemám dosť feat. Moja Reč 

Pevne verím, že máme stále dosť čitateľov, ktorým je známa skupina Dramatikz. Za pár rokov svojho fungovania stihli chalani spraviť viacero lepších vecí a keď ich to prestalo baviť, jednoducho si išli plniť sny inde. Už na prvom mixtape mali možnosť spolupracovať napríklad s handlovskou Mojou rečou. Výsledkom je na rok 2007 mierne výstredná vec Nikdy nemám dosť, ktorej chýba už len videoklip.

Moja Reč - Zalúbil som sa

Každý, kto klikal na článok, snáď vedel, že vo výbere nemôže chýbať ani legendárny storytelling o tom, ako putujú peniaze svetom. Moja Reč vždy vedela opisovať situácie presne tak, ako keby si o nich čítal v knihe a Zalúbil som sa nie je výnimkou. Skladba je v podstate dôkazom, že peniaze sú nevyhnutnou súčasťou života a jedna bankovka sa z tvojho vrecka dostane k dílerovi drog jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. 

H16 - Zarabaj keš

Album Kvalitný materiál je nestarnúcou klasikou, ktorú máme všetci radi. A ak ide o peniaze, tak sme, samozrejme, nemohli zabudnúť na jeden z prvých motivačných počinov Majka Spirita. Legendárny je v tomto prípade aj samotný videoklip, kde Otecko predáva hot dogy a Speezy pracuje ako automechanik. V minulosti raperi nemali na výber a museli pracovať, s čím súviselo aj predávanie CDs na ulici.  

Tragikomix - Papieriky

TKX mali vždy jasno v tom, akú majú pozíciu na scéne. Chalani zo Žiliny sa nikdy nemali potrebu s kýmkoľvek spájať a prispôsobovať akýmkoľvek zaužívaným a fungujúcim patternom. Aj preto je ich skladba venovaná peniazom úplne iná, s čím však nemáme žiadny problém. Tesla sa peniazom venuje aj na najnovšom projekte Z.V.E.N.S.S., kde rovnako zohrávajú dôležitú rolu v storytellingoch. 

Vec - 1. milión

Prvý milión chcel čo najskôr aj Vec. Ambícia zarobiť peniaze rapom sa prirodzene ozývala v každom československom raperovi aj preto, že jednoducho právom videli možnosti zisku. Predaje CDs, koncerty a občas merch spravili z niektorých interpretov nezávislých na denno-dennom zamestnaní, čo chcel pochopiteľne čo najskôr dosiahnuť aj otec slovenského rapu. Na hosťovačke z Funkčných remixov hosťujú aj jeho najbližší učni – Zverky a Delik.

Pil C - 39. poschodie

Verím, že sa raz medzi fanúšikov dostane verzia tejto skladby s Rytmusovou slohou. V tomto prípade nie je text len o bezduchom míňaní peňazí, no Pil C spomína aj na časy, kedy si ešte nezarábal rapom, ale bežnou prácou. Poukazuje na to, že si peniaze váži o niečo viac vďaka tomu, že dlhé roky vstával skoro ráno a nezabúda na to, odkiaľ je. Dozvedáme sa čosi viac z rodinných pomerov a výsledok dopĺňa aj videoklip. 

Dame - Bez nich 

Aj Dame sa k téme peňazí postavil úplne inak ako zvyšok. Z textu je jasné, že zastáva pozíciu skúseného rapera, ktorý vie, o čom hovorí. Sčasti motivačná vec hovorí aj o tom, prečo sú peniaze dôležité a od plytkých tém sa dostávame k tomu, že je doba konzumná a ľudia predajní. Pre uvedomelého človeka je to skôr návod na to, ako k peniazom pristupovať. A tí ostatní aspoň môžu byť smutní. 

Rytmus - Gádže Nemíňajú Lóve 

Každý z nás má na šetrenie a míňanie peňazí svoj názor a verejne známy je aj ten Rytmusov, keďže sa k peniazom jasne vyjadril na albume Krstný otec. Veľavravný názov pán Páťa rozvinul aj príbehmi a všetko sa točí okolo toho, že si máš svoj život uživať a nešetriť na sebe. Teda, samozrejme, v prípade, že si to môžeš dovoliť. 

Kontrafakt ft. PSH - Neni únik 

Ako posledná je v tomto výbere skladba, pre ktorú sme si nechávali všetky naj. Najvzácnejšie spojenie dvoch najstarších rapových skupín, ktoré fungujú až dodnes, dokázalo vyprodukovať nestarnúcu záležitosť, v ktorej s odstupom času nachádzame množstvo vyjadrení, ktoré platia až do dnešného. Nemôžeme zabúdať ani na Wichovu produkciu, ktorý si v tomto prípade rovnako zaslúži pochvalu. 

 
Anketa:
Ktorá zo skladieb o peniazoch ti je najbližšia?
Otecko ft. Igor, Cigo - Peniaze
Dramatikz - Nikdy nemám dosť feat. Moja Reč
Moja Reč - Zalúbil som sa
H16 - Zarabaj keš
Tragikomix - Papieriky
Vec - 1. milión
Pil C - 39. poschodie
Dame - Bez nich
Rytmus - Gádže Nemíňajú Lóve
Kontrafakt ft. PSH - Neni únik
Otecko ft. Igor, Cigo - Peniaze
2 %
24 Hlasov
Dramatikz - Nikdy nemám dosť feat. Moja Reč
2 %
24 Hlasov
Moja Reč - Zalúbil som sa
4 %
49 Hlasov
H16 - Zarabaj keš
8 %
105 Hlasov
Tragikomix - Papieriky
5 %
69 Hlasov
Vec - 1. milión
1 %
11 Hlasov
Pil C - 39. poschodie
19 %
235 Hlasov
Dame - Bez nich
23 %
292 Hlasov
Rytmus - Gádže Nemíňajú Lóve
25 %
311 Hlasov
Kontrafakt ft. PSH - Neni únik
11 %
141 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia