Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. septembra 2018, 20:40
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Erotikou nabitá dráma o milostnom vzťahu dvoch krásnych žien vo vás vyvolá pocity, o akých ste netušili, že ich máte

FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Okrem toho vám prinášame aj tip na pozoruhodné anime a estónsku fantasy.

Opäť sme tu aj s našou rubrikou Tipy na filmy, kde sa s vami opäť podelíme o tipy na zaujímavé kinematografické diela, ktoré možno nie sú tak masovo známe, ale napriek tomu sa im oplatí venovať pozornosť. Tento týždeň sme pre vás vybrali nasledovné filmy.

November (réžia: Reiner Sarnet, 2017)


Estónska kinematografia nie je niečo, na čo by som bol expert. Vlastne som nikdy žiadny film z tejto krajiny nevidel. Skúsiť sa má však všetko, tak som ani ja neodolal. A spravil som dobre.


Rozprávková fantasy November je totiž titulom, s akým som sa asi nikdy nestretol. Najviac to pripomína opusy Františka Vláčila, keby si český majster šľahol niečo veľmi kvalitné a rozhodol sa adaptovať bratov Grimmovcov.


November vyniká mimoriadne zaujímavou atmosférou. Tvrdé historické reálie totiž ponúkajú iba prostredie pre rozprávkový príbeh lásky.

Tieto dva rozdielne štýly sú však namixované do pôvabného koktejlu plného krutosti, duchov, čarodejníc, vlkolakov a všetkých možných (a nemožných) bizarností.


To všetko v audiovizuálne úchvatnom podaní (čiernobiela kamera dokáže divy). Bohužiaľ však cítiť, že ide o adaptáciu rozsiahlej knihy. Rozprávanie tak nie je úplne vyladené a viac než príbeh tak pozeráme sa sériu mikro-historiek z tohto sveta.


V tomto prípade to však nevadí a forma valcuje obsah s takým úspechom, že pokojne by som v tomto svete strávil viac než dve hodiny.

V žiadnom prípade nejde o kúsok pre každého a verím, že dosť ľudí ho kvôli jeho bizarnosti nerozchodí. Skúsiť však treba všetko a ktovie... možno ostanete rovnako očarení ako ja. 9,5/10

Dušan Š. – Život Adèle (réžia: Abdellatif Kechiche, 2013) 

Romantická dráma Život Adèle od Abdellatifa Kechichea o milostnom vzťahu Adèle (Adèle Exarchopoulos) a mladej umelkyne Emmy (Léa Seydoux) zaslúžene vzbudila mnoho pozornosti na festivaloch a odniesla si aj množstvo ocenení.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

Ide o mimoriadne otvorené dielo, nielen čo sa týka zobrazenia milostných scén, ale aj emócií, ktoré hlavné hrdinky prežívajú. Adèle Exarchopoulos a Léa Seydoux podali absolútne špičkové herecké výkony a každý pocit dokázali zahrať maximálne presvedčivo.

Život Adèle sa sústredí najmä na vzťah ústrednej dvojice a ostatné veci sú potlačené do úzadia.

V popredí sa teda ocitá cit samotný a diváci tak majú možnosť vzhliadnuť úprimný vznik a vývoj obyčajne neobyčajného vzťahu, v ktorom si hrdinky prechádzajú silnými emocionálnymi skúškami.

Pokiaľ vás desí na prvý pohľad vražedná stopáž, žiadne strachy. Kechiche nie je žiadny hochštapler a presne vie, ako svoj príbeh vyrozprávať. Tie tri hodiny vám naozaj uplynú ako nič.

Snímku si najviac užijú skôr milovníci festivaloviek a kvalitných vzťahových drám. Pokiaľ teda do tejto kategórie spadáte a Život Adèle ste ešte nevideli, rozhodne to napravte.

Odmenou vám bude emóciami nabitý príbeh s hereckými výkonmi, ktoré strhnú a dokonale vás na tri hodiny pohltia. Výborná práca. 9/10

Daniel M. – 5 Centimeters per Second (réžia: Makoto Šinkai, 2007)

Makoto Šinkai v roku 2016 zabodoval s Kimi no na wa, vydarenou romantickou drámou s prvkami fantasy, ktorá priniesla emocionálne nabitý príbeh hodný zapamätania. 

Odporúčané
Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne Recenzia Bones & All: Timothée Chalamet podrezáva hrdlá a konzumuje ľudí aj s kosťami. Pri sledovaní filmu ťa možno napne 23. novembra 2022, 17:30

Šikovný režisér a predovšetkým animátor na mňa poriadne zapôsobil a rozhodol som sa prebádať jeho tvorbu. Hoci nám je japonská kinematografia mierne vzdialená,  netreba ju odkladať bokom.

Makoto ešte vo svojich začiatkoch natočil hodinovú snímku 5 Centimeters per Second pozostávajúcu z troch epizodických filmov. Tá exceluje práve v tom, čo máme najradšej – emóciách a láske.

 

V deji sa stretávame s Takim, ktorý sa zamiluje do svojej spolužiačky Akari. Smutné obdobie nastane v momente, kedy sa musí dievča odsťahovať preč. Obaja však vzťah udržiavajú nažive písaním listov a žitím s myšlienkou, že sa jedného dňa opäť stretnú.

V prvom dejstve sledujeme Takiho cestu za Akari v kritickom počasí, v druhej časti sa pozeráme na lásku k chlapcovi z pohľadu iného dievčaťa a v závere snímky sa opäť vraciame k Takimu, avšak už ako k dospelému mužovi.

Pri niektorých scénach sa prichytíte bez dychu, pri iných sa ponoríte do magického sveta s tak jemným dôrazom na city, že vám možno neostane ani jedno oko suché. 9/10

Domov
Zdieľať
Diskusia