Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. septembra 2018, 8:36
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Revolučné zmeny, unikátne vychytávky a až 7-miestny interiér. Mercedes GLE útočí technológiami

TECH MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Jedna z najväčších noviniek tohto roka je realitou.

Rok 1997 sa datuje ako začiatok éry luxusných alebo ak chcete prémiových SUV, keďže práve vtedy svetlo sveta uzrel prvý zástupca toho segmentu, Mercedes-Benz Triedy M. Odvtedy sa automobilový svet značne zmenil a my sa v sklonku posledných hodín zoznamuje s úplne novou, 4. generáciou jedného z najúspešnejších SUV na svete, ktoré už nejaký ten rok nesie názov GLE.

Už na prvý pohľad je zrejmé, že novinka citeľne nabrala na rozmeroch – rázvor náprav narástol o nemalých 80 milimetrov,  z čoho bude profitovať najmä posádka. Dizajn novej generácie ide ruka v ruke so súčasným smerovaním značky, vpredu tak nájdeme masívnu masku, užšie svetlomety, no a inak tomu nie je ani vzadu – koncové svetlá majú užší a elegantnejší tvar. Samozrejme, na výber bude štandardné, povedzme uhladené vyhotovenie, za príplatok ale v ponuke nebude chýbať citeľne športovejší AMG balík s väčšími otvormi, vystupujúcimi blatníkmi či efektný Diamond Grill.

Revolučné zmeny, unikátne vychytávky a až 7-miestny interiér. Mercedes GLE útočí technológiami
Zdroj: media.daimler.com

Povestne riešený C-stĺpik ostáva zachovaný, základný poznávací znak ML/GLE-čka sa teda nemení. Spomenúť rozhodne treba špičkovú Multibeam LED technológiu, ktorá v prípade diaľkových svetiel dokáže "dostreliť" až do vzdialenosti 650 metrov. Automobilka sa zároveň hrdí perfektnou aerodynamikou – súčiniteľ odporu vzduchu má hodnotu cw = 0,29, ide tak o rekordný údaj v triede.

Odporúčané
Mercedes-AMG predstavil svoje športové SUV v novej hybridnej verzii, ktorá sľubuje vyšší výkon a nižšiu spotrebu Mercedes-AMG predstavil svoje športové SUV v novej hybridnej verzii, ktorá sľubuje vyšší výkon a nižšiu spotrebu 24. októbra 2023, 15:30

Jednou z najväčších noviniek je možnosť až 7-miestnej konfigurácie. Priestor na nohy posádky v druhom rade narástol o nemalých 69 milimetrov, unikátnosťou je však plne elektricky ovládaný druhý rad sedadiel, a to až v šiestich smeroch. Krajné sedadlá v strednom rade je navyše možné pozdĺžne posúvať až v rozmedzí 100 milimetrov, čo výraznou mierou prispieva k väčšiemu komfortu pri nastupovaní do tretieho radu. Batožinový priestor v 5-miestnej konfigurácii má 825 litrov, po sklopení druhého radu vznikne až 2055 litrov.

Revolučné zmeny, unikátne vychytávky a až 7-miestny interiér. Mercedes GLE útočí technológiami
Zdroj: media.daimler.com

Veľkou revolúciou je návrh palubnej dosky, kde neostal kameň na kameni. Úplne nanovo vytvarovaná, horizontálne situovaná palubovka ponúka spleť prémiových materiálov a tých najmodernejších technológií.  Základom infotainmentu na palube je už systém MBUX, ktorého podstatou je nielen dvojica 12,3" displejov s technológiou lepeného skla a štvoricou odlišných štýlov, ale i umelá inteligencia, ovládanie hlasom či prvky rozšírenej reality

Samotné obrazovky sú efektne začlenené do výduchov klimatizácie, zaujímavo tvarovaný je pritom aj stredový tunel s novou dotykovou plochou. Novinkou je i rozpoznávanie pohybov – systém sníma pohyby rúk posádky, čím vie identifikovať, či dotykový displej obsluhuje vodič alebo spolujazdec a podľa toho vie napríklad to, na ktorom sedadle má aktivovať masážnu funkciu. Nový head-up displej ponúka rozlíšenie až 720 x 240 pixelov, zatiaľ čo rozsiahle ambientné podsvietenie ponúka nekonečnú škálu farebných kombinácií.

Revolučné zmeny, unikátne vychytávky a až 7-miestny interiér. Mercedes GLE útočí technológiami
Zdroj: media.daimler.com

V úvode predaja bude nové GLE dostupné výhradne s nový radovým benzínovým šesťvalcom s mild-hybrid technológiou a 48-voltovou sieťou. Verzia GLE 450 4Matic disponuje výkonom 270 kW / 367 koní a 500 Nm, krátkodobo bude pritom po ruke funkcia EQ Boost, ktorá dodá ďalších 22 koní a 250 N.m. Štandardom je pohon všetkých štyroch kolies a 9-stupňová automatická prevodovka. 

Odporúčané
Vyskúšali sme vynovený Mercedes GLE v dvoch verziách. Bezkonkurenčný plug-in hybrid a krásne AMG s parádnym zvukom Vyskúšali sme vynovený Mercedes GLE v dvoch verziách. Bezkonkurenčný plug-in hybrid a krásne AMG s parádnym zvukom 23. októbra 2023, 12:30

Veľkou prednosťou je aktívne ovládanie pohybu karosérie, ktoré spolu s novým vzduchovým podvozkom AirMatic dokáže systém regulovať silu pruženia a tlmenia na každom kolese samostatne, čo je ďalším unikátom na trhu. Novinkou je zároveň schopnosť vyslobodzovania, kedy aktívny podvozok vďaka nezávislému ovládaniu dokáže rozhojdať vozidlo a vyslobodiť ho tak napríklad z piesku. Podvozok pritom dokáže nastavovať svetlosť na ľubovoľnom kolese, nechýba pritom ani systém potláčania naklánania. 

Významnou mierou došlo i k zlepšeniu asistenčných systémov a pomocníkov pri automatizovanej jazde. Asistent udržiavania odstupu Distronic čerpá informáciu už aj v rámci služby LiveTraffic, čím dokáže prediktivne regulovať rýchlosť vozidla. Všetky technologické vychytávky nám automobilka ukáže určite už čoskoro v praxi, keďže inovácii je viac než dosť!

Domov
Zdieľať
Diskusia