Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2018, 16:17
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Nová veterná elektráreň na mori má rozlohu 20 000 futbalových ihrísk, je najväčšou na svete

TECH ANGLICKO
Uložiť Uložené

S výstavbou sa začalo ešte v roku 2015.

Slováci sa s veternými elektrárňami stretávajú primárne niekoľko kilometrov od Bratislavy na rakúskej pôde. U nás zatiaľ nie sú príliš rozšírené. Veterné turbíny sa v dnešnej dobe však nenachádzajú len na poliach, ale už aj na mori. A práve vo vodách východne od Anglicka dnes možno nájsť svetový unikát.

V Írskom mori, teda približne v priestore medzi ostrovom Man a anglickým pobrežím, sa sprevádzkovala najväčšia morská veterná farma na svete. Čo sa týka číselných údajov, tak nad hladinou vyčnieva 87 jednotlivých 190 metrov vysokých veterných turbín rozprestierajúcich sa na ploche 145 kilometrov štvorcových, čo je približne 20 000 futbalových ihrísk.

Spoločne produkujú 695 megawattov zelenej energie získanej z vetra a prostredníctvom 300 kilometrov dlhých káblov zásobujú energiou až 590 000 domácností.

Konkurencia jej však už rastie v  Škótsku, kde v roku 2020 tamojšia elektráreň bude dosahovať výkon 714 megawattov.

Domov
Zdieľať
Diskusia