Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2018, 7:03
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Bethesda oznámila pokračovanie Skyrimu, Wolfensteina, Doom 2, vesmírne RPG Starfield a ukázala úžasne vyzerajúce Rage 2. Privítajte next-gen

TECH STARFIELD
Uložiť Uložené

Odhalenie prvých next-gen hier, mobilé tituly, obrovské online svety, DLC zadarmo a pokračovanie klasických strieľačiek. Vitajte v Bethesde.

Všetci od Bethesdy očakávali mnohé a dá sa povedať, že ohľadom hier to aj splnili. Každý si od E3 sľuboval DLC k Prey, odhalenie Starfieldu, prídavky do ich multiplayerových svetov, gameplay pre Rage či nového Dooma. A hráči to všetko dostali. 

Na scéne úradoval najmä Pete Hines, ktorý si neodpustil nejaký ten vtip na adresu Wall-Martu, ktorý okrem iných hier leakol aj Rage 2. Oveľa viac priestoru ale dostal legendárny Todd Howard, ktorý toho odhalil viac než celá EA "E3 konferencia" dokopy. 

A hoci mal Microsoft vynikajúci obsah a skvelé oznámenia, konferencia nebola tým pravým orechovým pre hráčov, ktorí si popri novinkách radi vypočujú aj vývojárov. Bethesda to však robí inak, a tak sa pri každom titule ukázali aj ich tvorcovia a čo-to odprezentovali.

Potešil najmä výstup chalanov z Machine Games. Tí pripomenuli, že už onedlho budeme môcť zabíjať náckov už aj na Switchi, keďže Wolfenstein 2 naň vychádza už 29. júna. Pridal sa k nim aj Pete Hines s krásnym posolstvom Bethesdypri oznámení Wolfenstein: Cyberpilot pre VR. 

Áno, trošku predbieham, ale sú to najväčšie odhalenia a aj tak o nich už asi viete...

Bethesda oznámila pokračovanie Skyrimu, Wolfensteina, Doom 2, vesmírne RPG Starfield a ukázala úžasne vyzerajúce Rage 2. Privítajte next-gen
Zdroj: Bethesda

„V hre sa stanete hackerom schopným prevziať kontrolu nad vojnovými strojmi náckov a obrátiť ich proti svojím pánom... v našej nekonečnej snahe vyjadriť jasný odkaz "fuck nazis" na všetkých možných platformách.“ 

Wolfenstein minulý rok krásne ukázal, ako sa má verejnosť k náckom postaviť a nás nesmierne mrzí, že hoci hra dopadla na výbornú a odniesla si aj nejaké to ocenenie, predaje boli slabšie.

Možno to ale vývoj trojky nakopne. V každom prípade, celá Bethesda stojí za Machine Games a ich posolstvom, ktoré z celého vydavateľského tímu robí nášho miláčika.

Je veľmi ťažké nefandiť Bethesde, obzvlášť, ak ukazuje takýto krásny prístup k hráčom, sebareflexiu, humor a ľudskú stránku spoločne s faktom, že si neváhajú strieľať sami zo seba.

Tak učinil aj Todd Howard, ktorý sa už dlhšie nemohol prizerať na nekonečné portovanie a desiatky verzií Skyrimu bez toho, aby si z toho robili srandu len hráči. A tak nechal natočiť toto video.

Ale teraz už k samostatným hrám.

V prvom rade sa musíme pozrieť na nesmierne zábavne vyzerajúce Rage 2. Po úvodných videách som bol skeptický, no dnes môžem povedať, že sa na hru nesmierne teším. Spojte si Just Cause, Bulletstorm, Rage a Doom. Vznikne vám Rage 2, uletená sci-fi FPS s chytľavo pôsobiacim gunplayom. 


Jej jediný problém je, že vychádza až na jar 2019. Akonáhle som videl ten gameplay, povedal som si, že ten Doom 2 tento rok nevyjde. Tieto hry sa totiž hrateľnosťou náramne podobajú, a tak by si na trhu navzájom škodili. Lenže Bethesda sequel pre reboot Doomu z roku 2016 aj tak odhalila!

Nanešťastie ale šlo len o teaser s informáciou, že sa hra ukáže až v auguste na Quake Cone a jediné, čím si môžeme byť istí, je dvojnásobok unikátnych démonov, Hell on Earth a názov Doom Eternal. Čo nás privádza k myšlienke: Čo vlastne budeme tento rok od Bethesdy hrať? 

Po minuloročnej náloži (Wolfenstein 2, The Evil Within 2, Dishonored: Death of the Outsider, Prey a Elders Scrolls Online) jednoducho všetci čakali, že nám vydavateľ niečo prinesie aj tento rok. Avšak, ak sa už tešíte na nejakú singleplayerovú pecku, sklameme vás.


Jedinou AAA hrou od Bethesdy, ktorú tento rok uvidíme, je Fallout 76. Ide o prequel zasadený pred všetky doterajšie tituly a čo je najdôležitejšie, hovoríme tu o multiplayerovej hre. 

Rozlohou 4x väčšia než Fallout, Západná Virginia sa stane bojiskom nového Falloutu zameraného na kooperáciu a spoločné budovanie nového sveta. Samozrejme, gamesu budete môcť hrať aj sami, no ako to už býva, oveľa viac si ju užijete so svojimi kamarátmi, nehovoriac o tom, že bude aj jednoduchšia.

Hra mala naozaj peknú prezentáciu, ktorej súčasťou bolo aj odhalenie nového hrateľnostného prvku - atómových bômb. Po získaní viacerých kľúčov k odpáleniu jednej z týchto bômb sa budete môcť rozhodnúť, kam ju chcete poslať. Po výbuchu by ste na to miesto mali aj zájsť, keďže tam okrem spúšte nájdete aj cenné materiály... a príšery.


Tých pribudne, obzvlášť ak sa bavíme o nových druhoch. Fallout 76 pôsobí ako multiplayerová verzia Falloutu 4 s úplne novým obsahom, príšerami a niekoľkými významnými hrateľnostnými novinkami.

A keďže najbližších 5 a možno aj viac rokov žiadny nový singleplayerový Fallout neuvidíme, mali by ste dať šancu tomu multiplayerovému. Ten tu totiž plánuje ostať na dlhšie. Ešte predtým si však budeme môcť vyskúšať BETU. Fallout 76 vychádza 14. novembra 2018.

Veľa priestoru dostal aj svet The Elder Scrolls. V prvom rade tu máme prídavky pre kartovú hru Legends, v tom druhom zase ohlásenie nových príbehových expanzií pre multiplayerové TES Online, ktoré má už cez 11 miliónov hráčov.

Legends sa pritom na jeseň dostane na PS4, Switch a Xbox One. Aby toho nebolo málo, hráči dostanú na jeseň mobilnú hru TES Blades úplne zadarmo.


A že nejde o obyčajný titul sa môžete presvedčiť vo videu vyššie. Vzhľadom na platformu vyzerá hra naozaj fantasticky a v spojení s faktom, že ju uvoľnia pre všetkých zadarmo, môžeme začať seriózne uvažovať o budúcnosti hier na mobiloch. Snáď sa Bethesde pošťastí aj v tomto segmente. 

Ale aj tá mobilná hra bola očakávanejšia než ohlásenie pokračovania plnohodnotnej singleplayer série. Tej sa skutočne dočkáme a osobne to tipujeme na rok 2021. Nepochybne ide o ďalší next-gen titul, o ktorom momentálne nemáme žiadne ďalšie informácie. 

Pre fanúšikov série ide nepochybne o obrovskú úľavu. Na novom TES sa skutočne pracuje a o pár rokov aj skutočne dorazí. Teraz už hráčom ostáva len veľká dávka trpezlivosti, pretože o hre pravdepodobne dlho nebudeme počuť vôbec nič. Prečo si to myslím?


Nuž, v príprave je Starfield, obrovské vesmírne RPG a zároveň prvá nová originálna IP od Bethesdy za posledných 20-25 rokov. Aj z nej sme videli len nič nehovoriaci teaser. Aj ten však slušne navnadil. Starfield je vo vývoji už pár rokov, pričom ho Howard označil ako next-gen projekt. 


S príchodom next-gen konzol sa počíta na rok 2020, takže skôr ako o dva roky Starfield neuvidíme. Zrejme vám už doplo, že Bethesda nevydá dve gigantické RPG počas jedného roka, a tak sa môžete pripraviť, že ani ten TES VI nedorazí skôr ako rok po Starfielde, a teda 2021.

Samozrejme, všetko sú to len naše predpoklady a môžeme sa mýliť.

Podstatné je, že Bethesda už plánuje next-gen line up, pripravuje obrovské singleplayerové hry a nemá v úmysle meniť svoj "model podnikania".

Ak milujete singleplayerové hry, RPG, FPS, neuveriteľné online zážitky či menšie hry pre mobily, Bethesda je tu pre vás. Bohužiaľ, až od budúceho roka. 


Vtedy okrem Doom 2 (myslíme, že vyjde až na jeseň 2019, ale snáď nás ešte spoločnosť prekvapí) vyjde aj Rage 2, pravdepodobne aj Quake Champions, no a s určitosťou aj nový Wolfenstein.

Nebudeme v ňom však hrať za B. J. Blazkowicza. Nebojte, hlavná dejová linka bude pokračovať (zrejme až na next-gene), no ešte predtým dostaneme spin-off odohrávajúci sa v Paríži 80. rokov.

Wolfenstein: Youngblood nám v roku 2019 rozpovie príbeh Blazkowých detí - dvojičiek Jess and Soph, ktoré svojho otca v Paríži hľadajú. Popritom majú samozrejme v pláne zabiť pár stovák náckov. 

Mňa osobne veľmi potešilo odhalenie, že hru budem môcť hrať so svojou partnerkou v coope. Ostáva už len dúfať, že prítomný bude aj local coop a nebudeme si musieť kvôli spoločnému zážitku z kosenia náckov kupovať druhú konzolu a druhú kópiu hry. 


Josef Fares so svojím Hazelight Studios tento rok nakoniec krásne ukázal, ako sa má co-op hra zvládnuť a vydávať. Pre Youngblood ale spoluhráča zháňať nemusíte. Ak chcete, môžete hrať úplne sami, kedy AI preberie zodpovednosť za druhú postavu. 

A aj keď mnohí ostali sklamaní, že nejaké to DLC nedostalo aj Evil Within 2, potešili sa aspoň fanúšikovia skvelého sci-fi FPS Prey od Arkane Studios. Už dnes si môžu celkom zadarmo zahrať bonusový obsah s názvom Mooncrasher.

V ňom bude každý priebeh iný a unikátny, vrátane spawnovania nepriateľov a stavu okolitého prostredia. Lepšie to ale pochopíte z traileru. 

Takže, aby sme si to zhrnuli. Rage 2 ukázalo zábavný gameplay a odhalilo dátum vydania. Do post-apo sveta sa dostaneme na jar 2019. Oznámený bol Doom Eternal, ktorý pravdepodobne príde na budúcu jeseň, aj keď je tu stále možnosť, že si ho zahráme ešte tento rok a Bethesda nás len naťahuje. 

Prey dostalo DLC zadarmo, pričom v lete dorazí ďalšie. Pôjde o PvP (player vs player) multiplayerový dodatok, no a okrem toho nás čaká aj špeciálny obsah pre virtuálnu realitu (rovnako, ako v prípade Wolfenstein: Cyberpilot). 



The Elder Scrolls dostane prídavky do Online hry, zatiaľ čo tú kartovú čaká nová grafická verzia a ďalší pridaný obsah. K tomu si pripočítajte príchod zaujímavo vyzerajúcej mobilnej hry TES Blades úplne zadarmo a oznámenie TES VI niekedy do next-gen obdobia.

Na rok 2019 nás čaká aj nový Wolfenstein s podtitulom Youngblood, ktorý ponúkne co-op režim a príbeh Blazkowiczowých dcér-dvojčiat.

 

No a na záver tu máme oznámenie Starfield, celkom novej a epickej vesmírnej značky. Bethesda na to ide vo veľkom, pričom má v príprave stále nové tituly od Arkane Studios (Dishonored, Prey) a Tango Gameworks (The Evil Within 1 a 2).

Bohužiaľ, do konca roka okrem toho multiplayerového Falloutu ale nič poriadne nevyjde. Ostatní 3rd party vydavatelia ako Activision, EA či Square Enix tak aspoň majú nejaký ten vzduch na dýchanie navyše. 

Osobný prístup vývojárov, skvelé vystúpenia Hinesa a Howarda a prezentovaný materiál spoločne s tempom, ktoré mi sadlo, robia v mojich očiach tohtoročnú konferenciu Bethesdy rozhodne najzábavnejšou, aj keď nie najlepšou. 

Anketa:
Na ktorú hru od Bethesdy sa tešíte najviac?
Wolfenstein: Youngblood
TES VI
Starfield
TES Blades
Rage 2
Fallout 76
Wolfenstein: Youngblood
17 %
109 Hlasov
TES VI
48 %
316 Hlasov
Starfield
8 %
50 Hlasov
TES Blades
4 %
26 Hlasov
Rage 2
8 %
51 Hlasov
Fallout 76
15 %
100 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia