Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2018, 17:05
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

2. séria 13 Reasons Why poteší oddaných fanúšikov seriálu, celkovo však prináša len málo nového (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY 13 REASONS WHY
Uložiť Uložené

Pokračovanie seriálového hitu dorazilo s druhou sériou. Bola však potrebná?

Tínedžerská dráma 13 Reasons Why vtrhla medzi divákov minulý rok a spôsobila dosť poprasku. Rýchlo si našla oddaných fanúšikov, ale postarala sa aj o nemalú dávku kontroverzie.

Niektorí seriálu vyčítali, že romantizuje samovraždu a nesprávne o duševnej kríze či psychických chorobách, iní tvorcov chválili, že sa chopili týchto citlivých tém a že sa o nich konečne začalo hovoriť.

 

Seriál bol pre Netflix ďalším úspechom a odniesol si zväčša pozitívne kritiky. Kolega Jakub mu vo svojej recenzii udelil solídnych 7,5 boda. Čo sa mňa týka, priznávam, že by som prvú sériu ohodnotil aj vyššie, pretože so mnou dokázala emocionálne cvičiť viac, než som čakal.

2. séria 13 Reasons Why poteší oddaných fanúšikov seriálu, celkovo však prináša len málo nového (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Nebol som si však istý, či je dobrý nápad pokračovať. Príbeh sa zdal byť uzavretý a hoci niekoľko jeho línií ostalo otvorených, nemal som s tým žiadny problém. Páči sa mi, keď tvorcovia nechajú priestor aj divákovi. Lenže išlo o hyper úspešný seriál, takže po roku tu máme druhú sériu.

Od smrti Hannah Baker (Katherine Langford) ubehlo päť mesiacov. Clay (Dylan Minnette) chodí so Skye (Sosie Bacon) a snaží sa vrátiť do normálneho života. Hanniny rodičia už spolu nežijú, ale jej matka (Kate Walsh) žaluje strednú školu Liberty High za to, že jej dcére neboli jej predstavitelia schopní pomôcť.

Odporúčané
13 Reasons Why má novú obeť. Zavraždil Clay študenta, ktorý znásilnil Hannah? 13 Reasons Why má novú obeť. Zavraždil Clay študenta, ktorý znásilnil Hannah? 15. augusta 2019, 16:07

Začína sa súdny proces, počas ktorého budú postupne vypovedať všetci, čo sa ocitli na Hanniných audiokazetách. Clay potom nájde záhadnú polaroidovú fotografiu, a tá naznačuje, že Hannah nebola jediná obeť znásilnenia.

2. séria 13 Reasons Why poteší oddaných fanúšikov seriálu, celkovo však prináša len málo nového (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Celý seriál je rámcovaný spomínaným súdnym procesom. Audiokazety nahradili výpovede postáv, ktoré sa vo svojom rozprávaní vracajú do minulosti, osvetľujú svoj vzťah k Hannah a ukazuje sa, že skrývajú nejedno tajomstvo.

Práve na týchto "prekvapivých odhaleniach" stojí jadro druhej série. Opäť sa vraciame k známym udalostiam, ale dostávame k nim nové "bonusové" informácie, ktoré ich stavajú do iného svetla.

Vo svojej podstate sa však rekapituluje už videné a odhalené tajomstvá pôsobia až príliš násilným dojmom.  Akoby ich tvorcovia museli zaradiť, aby dej ešte viac zdramatizovali. Niektoré z nich sú pomerne zásadné a spätne nedáva príliš zmysel, že sa o nich Hannah nezmienila na páskach.

Prvá séria mala chytľavý nápad - 13 kaziet, 13 ľudí. Boli sme zvedaví, prečo sú na tých kazetách a čo urobili. Mnoho divákov (oprávnene) nadávalo, že Clay si pásky púšťal ako spomalený film, ale práve táto scenáristická barlička udržiavala potrebné napätie. V druhej sérii už nič také nemáme, takže seriál citeľne stráca ťah na bránku.

2. séria 13 Reasons Why poteší oddaných fanúšikov seriálu, celkovo však prináša len málo nového (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Áno, osvetľuje niektoré veci, dopĺňa nové informácie, ale mnohokrát som sa nemohol zbaviť pocitu, že sa skrátka prešľapuje na mieste. Proste dookola prežúvame udalosti prvej série. Akoby sme sledovali skôr režisérsky zostrih pre fanúšikov než plnohodnotné pokračovanie.

Odporúčané
Seriál 13 Reasons Why stále nekončí. V 3. sérii sa bude pátrať po vrahovi medzi študentmi Seriál 13 Reasons Why stále nekončí. V 3. sérii sa bude pátrať po vrahovi medzi študentmi 1. augusta 2019, 17:09

Druhá línia s polaroidmi je síce potenciálne zaujímavá, ale v zásade nikam nevedie a po odhalení, kto za fotkami stojí, zistíte, že išlo o umelý scenáristický pokus o dodanie mysteriózna či tajomnosti.

Po celú dobu sledovania som sa nemohol zbaviť pocitu, že je celá séria v podstate zbytočná. Nie je zlá, ani to nie je vyslovene strata času, ale ďalšie epizódy však už z môjho pohľadu neboli potrebné. Tvorcovia navyše neraz tak strašne dramatizovali, až to miestami predramatizovali a skĺzajú k silnej teatrálnosti.

 

Chýbalo mi v tom trochu viac človečiny. Chápete, nejaký ekvivalent tej milej a prirodzenej scény, keď si Clay a Hannah zatancovali na školskom plese.

Druhá séria tlačí na depresívnosť až príliš silno a tým pádom je po čase výsledkom divácka otrávenosť a znudenosť. V istom momente som už aj ja mal chuť všetky postavy pekne prefackať a posadiť pred psychiatra.

Asi to nevyznieva práve pozitívne, stále však ide o dobrý seriál. Je však primárne určený hardcore fanúšikom prvej série. Tí budú podľa môjho názoru viac než spokojní. 

2. séria 13 Reasons Why poteší oddaných fanúšikov seriálu, celkovo však prináša len málo nového (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Pokiaľ ste si k postavám dokázali vypestovať nejaké puto, ich osudy vás asi zaujímať budú. O to viac, keď opäť všetci herci hrajú veľmi dobre. Minnette a Langford sú obsadení typovo na jednotku, majú medzi sebou skvelú chémiu a osobne si myslím, že práve Katherine Langford čaká skvelá budúcnosť.

Nezaostávajú ani ostatní, vyzdvihol by som hlavne Alishu Boe (Jessica), Milesa Heizera (Alex) a Brandona Flynna (Justin). Opäť sa môžeme tešiť na príjemný pesničkový soundtrack a solídnu technickú stránku.

Keď tak nad tým premýšľam, tak tvorcovia na prvú sériu nadviazali asi najlepšie ako mohli. Nedopadlo to zle, pokiaľ ste však pri predchádzajúcej sérii trpeli, je nezmyselné pokúšať sa naskočiť a dúfať, že sa teraz nejako chytíte.

Nechytíte, maximálne sa unudíte k smrti. Ja síce nepatrím k tvrdému jadru fanúšikov, ale ako som napísal, seriál u mňa dokázal emocionálne rezonovať.

A aj druhá séria obsahuje viacero emocionálnych a silných momentov. Záver je samozrejme zase otvorený (až príliš okato), ale osobne by som už tretiu sériu nepotreboval. Táto kapitola sa skrátka uzavrela a už vážne nie je čo dodávať. 6,5/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia