Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2018, 11:11
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Brodiť sa vodou s Rolls-Royce? Najluxusnejšie SUV za 325-tisíc to dokáže

TECH ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Britská automobilka ponúka luxus aj mimo asfaltovej cesty. Cullinan je vyšší, avšak dizajn zostáva verný značke.

Luxusná britská značka Rolls-Royce si pre svojich zákazníkov pripravila niečo úplne nové. O SUV sa síce u nich hovorilo už dlhšie, no podľa spoločnosti je dokonalosť hlavný pilier značky a produkt musí byť pre svet naozaj pripravený. 

Dizajn sa nezmenil a SUV pripomína svojich bratov, avšak je vyššie postavené. Zachovaná je majestátna predná maska a tiež dlhý predok. Auto je postavené na takzvanej architektúre luxusu, rovnako ako Roll-Royce Phantom. V preklade na hliníkovej platforme. Okrem toho, že ide vôbec o prvé SUV značky Rolls-Royce, ide tiež o prvé auto s pohonom všetkých kolies. Samozrejmé sú jazdné režimy pre jazdu po snehu či štrku. Cullinanu však nerobí problém ani brodenie a to až do 54 cm

Brodiť sa vodou s Rolls-Royce? Najluxusnejšie SUV za 325-tisíc to dokáže
Zdroj: Rolls-Royce

Dôvod vyrobenia Cullinana je jednoduchý. Zákazník dostane možnosť voziť sa v luxusnom aute kdekoľvek na svete a nevadí, ak náhodou zíde z cesty. Presvedčiť môže pohodlnejšie nastupovanie a aj keď je auto vyššie položené, pri odomknutí vozidla sa podvozok zníži o 40 mm. Dvere sa otvárajú stále rovnako, v protismere. Značka si predsa musí zanechať svoje poznávacie prvky

Brodiť sa vodou s Rolls-Royce? Najluxusnejšie SUV za 325-tisíc to dokáže
Zdroj: Rolls-Royce

Interiér ťa nezaskočí a je presne podľa očakávaní. Jednoduchý dizajn je ale plný technológií. Nechýba ani nočné videnie, asistenčné systémy, napríklad, aby si nezaspal, head-up displej, WiFi hotspot a veľa iného. Čerešničkou na torte sú zadné kufrové dvere. Obsahujú totiž dve sedačky a stolík, takže s Cullinanom si užiješ aj západ slnka v luxuse a určite nebude chýbať ani fľaša dobrého sektu. 

Brodiť sa vodou s Rolls-Royce? Najluxusnejšie SUV za 325-tisíc to dokáže
Zdroj: Rolls-Royce

Čo sa skrýva pod robustnou kapotou? Dvanásťvalec s objemom 6,75 litra vylepšený o dve turbodúchadlá. Aký výkon teda dosahuje? 420 kW, 571 koní a maximálny krútiaci moment 850 N.m. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená a zrýchlenie z nuly na 100 km/h si britská automobilka necháva pre seba. Majiteľ Rolls-Roycu síce spotrebu riešiť nebude, ale predsa tento údaj uvedieme. 12,5 litra / 100 km si vypýta Cullinan v kombinovanej jazde. 

Domov
Zdieľať
Diskusia