Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2018, 20:12
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Zdravé pľúca proti pľúcam fajčiara? Milióny ľudí s úžasom sledujú, aký obrovský rozdiel je medzi ich fungovaním

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY
Uložiť Uložené

Naše pľúca si treba chrániť, ale fajčením cigariet si nepomáhame.

Fajčenie cigariet je vysoko návykové. Napriek tomu, že cigarety dokážu ľudský organizmus ničiť oveľa výraznejšie ako mnohé zakázané látky, dokážeš si ich kúpiť prakticky kdekoľvek v meste aj na dedine. Fajčiari si však neuvedomujú, ako veľmi svoje telo poškodzujú.

Nepomáhajú ani brutálne realistické ilustrácie na samotných škatuľkách a varovania stoviek odborníkov o tom, aby ľudia fajčiť prestali, pretože si môžu svoje zdravie nenávratne poškodiť. Zdravotná sestra Amanda Eller zo Severnej Karolíny preto natočila dve krátke videá, ktoré potom zavesila na Facebook. Jej prvotným cieľom bolo ukázať rozdiel medzi pľúcami fajčiara a zdravého človeka, ale videá onedlho explodovali a videlo ich viac ako 14 miliónov ľudí.

Amanda na videách ukazuje dva druhy pľúc. Prvé, ktoré majú príjemnú ružovú farbu, by patrili človeku, ktorý cigarety nikdy nefajčil. Vedľa nich ležia pľúca patriace človeku, ktorý vo svojom živote vyfajčil približne jednu škatuľku cigariet a to až po dobu 20 rokov. Aj keď nevyfajčíš priamo jednu celú škatuľku denne, aj tretina či polovica z nej dokážu pľúca dostať do podobného stavu.

Odporúčané
Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid Čo sa deje s tvojím telom pri fajčení? Oxid uhoľnatý „vysáva“ kyslík z orgánov, v krvi ti koluje arzén aj kyanid 3. novembra 2023, 14:30

Amanda začala do pľúc pumpovať vzduch a rozdiel bol ohromujúci. Zdravé pľúca sa naplno rozpínali, zatiaľ čo pľúca fajčiara mali kapacitu biednu. Ak ťa už ani podobná živá ilustrácia neinšpiruje k tomu, aby si s fajčením prestal, potom zrejme budeš musieť vyhľadať odbornejšiu pomoc.

Fungovanie zdravých pľúc

Fungovanie pľúc fajčiara po škatuľke denne v priebehu 20 rokov

Domov
Zdieľať
Diskusia