Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2018, 10:19
Čas čítania 0:00
Radka T.

Jediné percento najbohatších ľudí vlastní 82 percent celého bohatstva. Najchudobnejšia polovica sveta z toho nemá nič

ZAUJÍMAVOSTI EKONOMIKA
Uložiť Uložené

Šéf jednej z vplyvných módnych firiem zarobí za štyri dni asi toľko, čo robotníčka v dielni za celý svoj život.

V 21. storočí môžeme stále pozorovať obrovské rozdiely a nerovnosť. Skupina rozprávkovo bohatých voči miliónom ľudí žijúcich v extrémnej chudobe. Z prvej skupiny navyše len veľmi malá časť, presnejšie jedno percento najbohatších, ovláda až 82 percent bohatstva.

Ako informovali České noviny s odvolaním sa na pravidelnú štúdiu organizácie Oxfam, až štyri pätiny bohatstva, ktoré bolo vytvorené na svete v priebehu minulého roka, pripadlo jedného percentu najbohatších ľudí. Naproti tomu - chudobnejšia polovica sveta z toho nemá absolútne nič

Jediné percento najbohatších ľudí vlastní 82 percent celého bohatstva. Najchudobnejšia polovica sveta z toho nemá nič
Zdroj: commons.wikimedia.org/USAID

Podľa riaditeľky organizácie Winnie Byanyima to však nie je znakom prekvitajúceho hospodárstva, ale skôr neúspechu ekonomického systému. Zjednodušene si to možno vysvetliť aj tak, že ekonomika odmeňuje skôr bohatých, a nie ľudí, ktorí naozaj tvrdo pracujú. Šéfka Oxfam neváhala vyhlásiť nahlas, že ide o vykorisťovanie. Týka sa to napríklad neustále diskutovaných podmienok zamestnancov vo fabrikách na výrobu odevov či elektroniky. A hoci sú ich mzdy i ceny samotných produktov pomerne nízke, firmám a investorom z toho plynú tučné zisky. Len pre ilustráciu - šéf jednej z vplyvných módnych firiem zarobí za štyri dni asi toľko, čo robotníčka v dielni za celý svoj život, dopĺňajú České noviny. 

Jediné percento najbohatších ľudí vlastní 82 percent celého bohatstva. Najchudobnejšia polovica sveta z toho nemá nič
Zdroj: Pixabay

Minulý rok bol navyše šťastný aj pre takzvaných dolárových miliardárov. Ako upozorňujú Aktuality, na svete ich je viac ako 2-tisíc, no iba 10 percent z nich sú ženy. Okrem toho - pár desiatok ľudí, konkrétne 42, disponuje takým bohatstvom ako 3,7 miliardy ľudí z opačnej strany brehu, teda z radov chudobných. Nebohatnú ani zamestnanci, ktorých platy stúpajú slimačím tempom.

Odporúčané
Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov 15. novembra 2023, 9:00

Riešením by teda malo byť obmedzenie odmien pre najvyšších predstaviteľov firiem, vyplácanie takej mzdy radovým zamestnancom, pri ktorej by nemali problém financovať svoj životný štandard, obmedzenie daňových rajov či zavedenie špeciálnej dane pre najbohatších.

Domov
Zdieľať
Diskusia