Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2018, 16:46
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Godless - netradičný westernový seriál, v ktorom vás postavy a dialógy potešia viac ako krvavé prestrelky bezcitných surovcov (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY GODLESS
Uložiť Uložené

Netflix má vo vačku ďalší kvalitný seriál. My sme len radi, že je to po dlhej dobe práve western.

Pri ohlásení seriálu s názvom Godless sme sa v redakcii potešili. Tvorcovia boli zárukou kvality (Steven Soderbergh ako výkonný producent a Scott Frank ako režisér a scenárista), Jeff Daniles vie v prípade dobrej roly podať skvelý výkon a ďalší neopozeraní herci tomu mohli len napomôcť.

Pripočítajte si zaujímavú premisu a fakt, že ide o minisériu, a záujem divákov na seba nenechal dlho čakať. Oplatilo sa však? Krátkou odpoveďou by bolo áno, no zhodnotiť tento počin krátkou odpoveďou nie je možné, takže sa pusťme do recenzie. 

Ako som už naznačil vyššie, premisa seriálu je dostatočne zaujímavá. Z westernu sme už videli takmer všetko, no a aj keď aj tento príbeh je len jednou zo slávnych variácií, potešia jeho originálne zložky. Divák sa na začiatku dozvedá, že člen bandy Franka Griffina, ktorá číta cez 30 chlapov, Roy Goode, opustil svojho mentora a ukradol mu "poklad". Frank sa preto rozhodne uhnať ho k smrti, čo sa mu nepodarí, Roy zabije pätinu jeho chlapov a Franka pripraví o ruku. Následne sa Roy dostane do mestečka La Belle, kde takmer po celý čas skoro nik nevie o jeho pravej identite.

Godless - netradičný westernový seriál, v ktorom vás postavy a dialógy potešia viac ako krvavé prestrelky bezcitných surovcov (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Hojenie rán prebieha na pozadí Royovho spoznávania sa s ovdovelou ženou a jej rodinou, ktorá uvíta chlapskú pomoc na ranči. Frank však nespí na vavrínoch a pustoší všetko, čo mu príde do cesty, len aby svojho strateného syna našiel. A keď sa tak stane, preleje sa krv. La Belle však Roya vydať nemôže, lebo ho nemá, to však Frankovu skupinu nezastaví, a tak nás čaká boj o život.

To som vám ale ešte neprezradil, že v La Belle je asi tak 6 chlapov a zvyšok populácie tvoria ženy. Čo sa stalo so všetkými mužmi zistíte sami v seriáli. Najväčší dopad na vás bude mať zrejme ich posledná scéna prechádzajúca do čiernobielého pozadia blížiaceho sa konca. 

Godless počas svojej 7 a pol hodinovej stopáže (7 epizód) predstaví množstvo postáv, niekoľko sympatických, niekoľko, naopak, klasických hajzlíkov z divokého západu. Hlavná postava menom Roy na mňa až tak nezapôsobila, no užíval som si každú jednu scénu s Jeffom Danielsom.

Godless - netradičný westernový seriál, v ktorom vás postavy a dialógy potešia viac ako krvavé prestrelky bezcitných surovcov (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Ten sa vžil do kože hlavy banditov, Franka Griffina, známeho široko ďaleko. Citlivý, no zároveň bezcitný, ochotný podať pomocnú ruku, no tú druhú vám odťať. Frank je komplexná postava hodná viacerých ďalších scén, bohužiaľ, mohli sme si ho užiť len relatívne krátko. Jeff Daniels predviedol bravúrny výkon a veľmi ma prekvapí, ak za to nebude nijako ocenený. 

Chválu si zaslúžia aj ženské predstaviteľky. Tie sa zhostili ovdovelých žien starajúcich sa o celé mesto viac než vierohodne. Atmosféru a pozornosť diváka zvyšuje aj rôznorodosť ich charakterov, ktoré dokážu stále (a pozitívne prekvapiť), najmä Nemka v závere je špičkovým prínosom.

Vyzdvihnúť musíme aj Scotta McNairyho, ktorý si zahral šerifa v nie najlepšej fazóne. Sme zvedaví, v akom svetle sa nám ukáže v 3. sérii True Detective, do ktorej bol obsadený.

Godless - netradičný westernový seriál, v ktorom vás postavy a dialógy potešia viac ako krvavé prestrelky bezcitných surovcov (Recenzia)
Zdroj: Netflix


Od Godless nesmiete čakať príliš veľa akcie. Skutočnú divokú (a miestami nápaditú s pár peknými scénami) prestrelku zažijete až vo finále, ktoré ma svojimi rozhodnutiami mierne sklamalo (hlavne čo sa nelogických rozhodnutí žien v prestrelke týka), no nedá sa mu uprieť, že malo skvelé tempo a taktiež bolo veľmi dobre natočené. Ako divák sa ani raz na obrazovke nestratíte, všetka akcia je prehľadná a určite si ju užijete, rovnako ako samotný koniec celého príbehu. 

Ak máte radi postupne prehlbujúec sa vzťahy či umne napísané dialógy, Godless vás nimi dozaista poteší. Samozrejme, nie je to žiadny Sorkin, no scenár sa zameral na postavy a posun deja skrz interakcie postáv a ich rozhovory. V každej epizóde sa však deje niečo násilné, takže sa rozhodne nebudete nudiť.

Počas celej stopáže sa môžete pripraviť na nehostinný divoký západ so všetkým, čo k tomu patrí. Surovosť, brutalita, nešťastné náhody, zbytočné úmrtia a chladnokrvné vraždy nevinných a detí. Godless sa nedrží späť, no zároveň sa snaží posunúť divákom aj nejaké to posolstvo. Dej je zaujímavý, postavy vám prirastú k srdcu a záporáka, ako aj akciu, si nesmierne užijete. 

Godless - netradičný westernový seriál, v ktorom vás postavy a dialógy potešia viac ako krvavé prestrelky bezcitných surovcov (Recenzia)
Zdroj: Netflix

Môže za to aj technická stránka, kde vyniká najmä kamera. Tá vás obdarí na konci prvej epizódy, keď Frankova skupina prekračuje rieku na koňoch. Možno sa viacerí z vás so mnou nezhodnú, no v mojich očiach šlo o jednu z najkrajších scén, aké som v telke za posledné obdobie videl. 

Godless je skvelým westernovým seriálom s množstvom kvalitných hereckých výkonov, úžasnou atmosférou a pár originálnymi aspektmi. Netflix znova trafil do čierneho, aj keď pár menších zlyhaní tu, samozrejme, nájdete. Ako sa vraví, kto chyby hľadá, ten ich nájde, pričom tu miestami až nepekne vykúkajú. Nie je to však nič, čo by vám malo diametrálne zmeniť názor na inak podarený počin, ktorý baví od začiatku do konca. S prižmúrenými očami 8/10.


I have seen my death. This ain’t it.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia