Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. januára 2018, 20:03
Čas čítania 0:00
Radka T.

Obyvatelia Budapešti sú zúfalí z pribúdajúcich turistov. V noci nemôžu kvôli hluku spať, ráno si nájdu ovracané autá

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niektorí obyvatelia uvažujú o radikálnom riešení - odsťahovaní sa.

Hoci turizmus prináša do miest peniaze, ak sa vymkne spod kontroly, sú to práve miestni obyvatelia, ktorí kvôli nemu trpia najviac. Príliš, dajme tomu, divokí turisti sú totiž bez zábran, čo však obyvateľom znepríjemňuje život. Najmä, ak v noci nemôžu kvôli hluku spávať a ráno si nájdu auto od zvratiek. 

Takýmto problémom čelí už aj Budapešť, nahlas ich pomenovala Dora Garaiová. Práve jej sa v noci chvejú steny a ráno musí čistiť auto od cudzích zvratkov. Nočný život v maďarskej metropole graduje, pretože sa stala novým cieľom množstva pártychtivých turistov. Tí sa ani netaja tým, že namiesto nepopierateľnej krásy tohto mesta ich viac zaujímajú lacný alkohol a párty. Počet turistov sa od roku 2009 zdvojnásobil, minulý rok ich do Budapešti prišlo 3,5 milióna.

Obyvatelia Budapešti sú zúfalí z pribúdajúcich turistov. V noci nemôžu kvôli hluku spať, ráno si nájdu ovracané autá
Zdroj: Pixabay

Český portál iDNES.cz píše, že problematickou je hlavne bývalá židovská štvrť. Bary či nočné podniky sa tam dajú rátať na stovky, pričom polovica z nich ešte pred piatimi rokmi neexistovala. Samozrejme, čím viac barov, tým viac ľudí, ktorí do nich ochotne vojdú, ostanú sa baviť i popíjať. Po ceste na hotel to však nezvládajú, a tak sa na neváhajú kdekoľvek vymočiť či vyvracať. Celý kolorit tejto kedysi malebnej štvrte dotvárajú prostitútky i drogoví díleri.

Nečudo preto, že niektorí obyvatelia uvažujú o presťahovaní sa. Podľa nich je tam totiž situácia ešte horšia ako v Amsterdame. Ako sme nedávno písali, aj tam sa miestni sťažujú na neprispôsobivé správanie turistov, ktorí tiež neváhajú poslať obsah svojho žalúdka na majetok miestnych. Problém masívneho turizmu a rušenia pokojného života obyvateľov si v holandskej metropole uvedomili aj kompetentní, ktorí chcú šíriť pri propagácii nové posolstvo - ′Príďte do Amsterdamu, ale správajte sa slušne′. 

Obyvatelia Budapešti sú zúfalí z pribúdajúcich turistov. V noci nemôžu kvôli hluku spať, ráno si nájdu ovracané autá
Zdroj: Pixabay

Slušné chovanie by si priali určite i obyvatelia Budapešti. Najmä ženy si nevedia predstaviť, že by mali v takomto prostredí vychovávať svoje deti. Veď v problematickej štvrti žije až 15-tisíc ľudí, z toho 18 percent uvažuje o radikálnom riešení situácie - odsťahovaní sa. Lenže tým by ukázali, že hluční turisti alebo ich sprievodcovia barmi s megafónmi v ruke vyhrali. Pokojne by to mohlo znamenať, že si budú dovoľovať ešte oveľa viac. Nie každý pritom môže z hlučnej štvrte odísť. 

Dora Garaiová preto vedie združenie, cieľom je dosiahnuť vytvorenie takzvanej zábavnej zóny ďalej od obydlí a skrátenie otváracích hodín v podnikoch. Nepopulárna požiadavka by však majiteľov podnikov pripravila o zisky, tí preto navrhujú skôr pokuty od policajtov za priestupky či zriadenie verejných toaliet. Pomôcť by mohlo aj zdvihnutie cien v podnikoch, čo by možno turistov odradilo od ich vymetania. 

Domov
Zdieľať
Diskusia