Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. decembra 2017, 10:45
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Daniel Radcliffe si to v survivalovom Jungle rozdá s neúprosnou matkou prírodou. Išlo o dobrodružnú jazdu, alebo veľké sklamanie? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Pokiaľ ste v ohrození života, váš mozog sa prepne do úplne odlišného módu a vy máte pred sebou len jeden jediný cieľ - prežiť.

Asi vás neprekvapíme informáciou, že snímka s jednoduchým, no výstižným názvom Jungle, je natočená podľa skutočných udalostí. Kľúčová postava príbehu, Yossi Ghinsberg (Daniel Radcliffe), sa rozhodne utiecť pred stereotypným a materiálnym životom tým, že vycestuje do sveta. Časom sa dostáva až do tajuplnej Bolívie, kde spoznáva dvojicu mladých dobrodruhov, akým je aj o sám. Noví priatelia sa za krátku dobu vydávajú na nebezpečnú expedíciu do džungle s cieľom nájdenia málo známej indiánskej usadlosti. Spolu s ich vedúcim výpravy Karlom (Thomas Kretschmann), ktorého spoznali len nedávno a spočiatku o ňom niektorí členovia skupiny pochybovali, objavujú krásu bolívijského pralesa. V ňom síce neraz zažijú aj množstvo zábavy, no postupom času humorných situácií ubúda a rizikových udalostí, kedy ide hlavným hrdinom o život, je stále viac a viac.

Daniel Radcliffe si to v survivalovom Jungle rozdá s neúprosnou matkou prírodou. Išlo o dobrodružnú jazdu, alebo veľké sklamanie? (Recenzia)
Zdroj: Babber Films, Cutting Edge Group, Screen Australia, Screen Queenslan

Filmov s podobným námetom o prežití bolo doposiaľ natočených skutočne obrovské množstvo. A pokiaľ sa práve neodohrávali v džungli, išlo o podobne nebezpečné prostredie. Jungle teda musel prísť s niečim, čo iné survivalové snímky divákom ešte neponúkli. A tým niečím, alebo teda niekým, je Daniel Radcliffe. O jeho hereckých vlohách v súčasnej dobe už azda nemožno vôbec pochybovať a pokiaľ pri pohľade na Radcliffea stále vidíte iba mladého čarodejníka s okuliarmi, táto dobrodružná dráma váš názor dozaista zmení. Bohužiaľ, okrem neho však snímka nevlastní skutočne nič, čo by sme už niekedy predtým nevideli.

Úvodné zoznámenie s hlavnou postavou, jeho spoznanie nových priateľov a cesta do neznáma. Prvá približne štvrtina filmu nás pomaly, ale isto vtiahne do deja a konečne smerujeme tam, kam sme celý čas mali naplánované - do džungle. Tá pravá akcia a dramatické napätie nastane však až vo chvíli, kedy sa partia začne rozdeľovať a odvážny Yossi sa ocitá úplne sám. V dôsledku čoho samozrejme musí zapojiť všetky svoje uvedomelé i doposiaľ neobjavené vlohy, aby na tomto výsostne krutom mieste dokázal vôbec prežiť. Hady, leopardy, pijavice, červené mravce, prudké zmeny počasia, nedostatok jedla, vody a následkom toho i paranoja. Proti všetkému menovanému bude musieť mladý hrdina bojovať, aby sa dožil ďalšieho dňa. 

Daniel Radcliffe si to v survivalovom Jungle rozdá s neúprosnou matkou prírodou. Išlo o dobrodružnú jazdu, alebo veľké sklamanie? (Recenzia)
Zdroj: Babber Films, Cutting Edge Group, Screen Australia, Screen Quenslan

Druhú polovicu filmu, točiacu sa okolo Yossiho a jeho boja o holý život, možno dozaista označiť za najvýraznejšiu a najlepšie prepracovanú. Atmosféra a krása okolitej prírody je skutočne na nezaplatenie a všetky prichádzajúce nástrahy budete spolu s hlavným hrdinom intenzívne prežívať. Na Radcliffeovom čele už síce neuvidíte dobre známu Potterovskú jazvu, ale miesto nej sa mu pod kožu na tvári dostane nechutne pôsobiaci, červí parazit, ktorého bude musieť nejakým šikovným spôsobom dostať von. Táto a mnohé iné, jemne explicitné scény (ak ste hladní, zjete naozaj všeličo) váš zážitok stále viac a viac umocňujú

Hudobná stránka Jungle dokáže napínavé scény spraviť ešte pôsobivejšími, no po pravde, na vychutnanie si niektorých záberov dokonale postačia autentické zvuky okolia tajomnej džungle. Kamera je vo väčšine prípadov veľmi prehľadná, no menšia výčitka by možno smerovala k príliš rýchlemu strihu, pri ktorom sa behom niekoľkých sekúnd stihne vystriedať viacero záberov. Z čoho neraz dostávate pocit, ako by pred vami kúsok filmu niekto jednoducho pretáčal.

Daniel Radcliffe si to v survivalovom Jungle rozdá s neúprosnou matkou prírodou. Išlo o dobrodružnú jazdu, alebo veľké sklamanie? (Recenzia)
Zdroj: Babber Films, Cutting Edge Group, Screen Australia, Screen Queenslan

Záver snímky sa dá bohužiaľ veľmi ľahko odhadnúť a preto vás ukončenie filmu nijak emotívne nezasiahne. Mierne navyše zamrzí aj fakt, že než sa z Jungle stane tým pravým, napínavým bojom o prežitie, prejde zhruba polovica stopáže, počas ktorej si síce môžete užiť veľmi pohodový road-trip naprieč bolívijskou džunglou, ale od toho sme si Jungle predsa nepustili, no nie? Pokiaľ sa na túto pozoruhodnú a napínavú drámu rozhodnete ísť do kina, veríme, že nebude investované peniaze nijak ľutovať.

Nečakajte však, že zažijete nejakú žánrovú revolúciu či do detailov vyladenú drámu, z ktorej nebudete môcť večer zaspať. Jednoducho si spríjemníte večer s pútavou adrenalínovou jazdou, kde na vás okrem exotickej Bolívie bude čakať aj talentovaný Radcliffe so svojou premenou na nepoznanie. Príjemná jednohubka - neurazí, neohúri, no na jedno zhliadnutie si ju vcelku užijete. 7/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia