Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2017, 15:05
Čas čítania 0:00
Radka T.

Vesmír znie strašidelne. NASA zverejnila playlist jeho zvukov

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Zvuky z vesmíru sú desivé, no pripomínajú aj pískanie či zaužívané fiktívne predstavy o komunikácii mimozemšťanov.

Vesmír nikdy neprestane fascinovať nielen laickú verejnosť, ale ani vedcov. Najnovšie je to vďaka jeho zvukom, ktoré opäť zverejnil Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, ako by mohol znieť vesmír či ako znejú zvuky jednotlivých planét našej Slnečnej sústavy? Vďaka vedcom z NASA si niekoľko z nich môžeš vypočuť. Keďže NASA kráča s dobou, na SoundCloude zverejnila hotový playlist rôznych zvukov z vesmíru pri príležitosti osláv Halloweenu.

Celý playlist si môžeš vypočuť tu, článok pokračuje pod ním. 

Zvuky vesmíru sú poriadne desivé a strašidelné. Pripomínajú zavýjanie či pískanie, ako keby bol vesmír plný duchov. Nechýbajú medzi nimi zvuky planét Jupiter či Saturn, zvuky zo stretnutia sondy s kométou či z vlnenia plazmy.

Napríklal vlnenie plazmy pripomína pískanie s ozvenou, zároveň plazmové vlny vytvárajú akúsi rytmickú kakofóniu. Zaznamenať sa ich podarilo vďaka nástroju EMFISIS vo Van Allenových radiačných pásoch.

Zvuky Jupitera zachytila sonda Juno, keď vstúpila do jeho magnetosféry. A bolo to celkom drsné stretnutie, keďže sonda musela odolávať nárazovej vlne.

Vesmír znie strašidelne. NASA zverejnila playlist jeho zvukov
Zdroj: commons.wikimedia.org/Ukstillalive

Zvuk zo stretnutia kométy Tempel 1 so sondou Stardust zaznamenáva náraz prachových častíc a drobných kamienkov. Tie totiž začali narážať do ochranného štítu sondy.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Priam ukážkové zvuky zo starých predstáv o komunikácii mimozemšťanov sa podarilo zachytiť vďaka zvukom zo Saturnu. Táto planéta je zdrojom intenzívnych rádiových emisií, tie monitorovala kozmická loď Cassini. Rádiové zvuky sú spojené s polárnymi žiarami na póloch planéty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia