Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2017, 12:50
Čas čítania 0:00
Radka T.

Slony už viac nebudú musieť vystupovať v cirkusoch. New York vydal oficiálny zákaz, za jeho porušenie hrozí mastná pokuta

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Slony v New Yorku už viac nebudú vystupovať nielen v cirkusoch, ale ani na karnevaloch či prehliadkach.

Kým kedysi bolo vystupovanie zvierat v cirkusoch bežné, v súčasnosti sa čoraz častejšie hovorí o utrpení, ktorému pri drezúrach čelia. Pretože to, čo je zábava pre ľudí, nie je zábava pre zvieratá. V krajinách po celom svete sa preto zavádzajú rôzne zákazy a obmedzenia na vystupovanie zvierat v cirkusoch. Aktuálne sa hovorí najmä o zákaze vystupovania slonov v New Yorku.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo podpísal zákon, ktorý definitívne zakazuje používanie slonov nielen v rámci vystúpení v cirkusoch, ale aj na rôznych sprievodoch či prehliadkach. „Slony už viac nebudú vystavované krutému zaobchádzaniu,“ vyjadril sa guvernér na Twitteri. O Zákone na ochranu slonov sa pritom hovorilo už dlhší čas, a to najmä z dôvodu neľudského a krutého zaobchádzania s týmito inak inteligentnými zvieratami. 

Slony už viac nebudú musieť vystupovať v cirkusoch. New York vydal oficiálny zákaz, za jeho porušenie hrozí mastná pokuta
Zdroj: U.S. Air Force/Jim Varhegyi

Podľa spomínaného zákona nemôže žiadna osoba ani subjekt zneužívať slony na zábavu v cirkusoch, na karnevaloch, prehliadkach či výstavách. Podľa senátora Terrenca Murphyho sa New York stal hlasom tých, ktorí nemôžu hovoriť sami za seba. Teda zvierat, pretože práve tie musia kvôli zábavným kúskom často prechádzať drsnou drezúrou proti svojej vôli, čo má na ne neblahý vplyv. 

Cuomo sa vo svojom vyhlásení vyjadril, že využívanie slonov v prostredí, akým sú cirkusy, je nebezpečné pre ich zdravie a cieľom zákona je vytvoriť humánnejší New York. Zákon nadobudne účinnosť v roku 2019 a za jeho porušenie hrozí pokuta do výšky tisíc dolárov, čo je v prepočte 846 eur. 

„Obmedzovanie, mučenie a nezdravé životné podmienky viedli často k predčasnému úmrtiu týchto inteligentných a citlivých zvierat. Slony už nebudú podrobované krutému zaobchádzaniu kvôli zábave,“ vyjadrila sa sponzorka návrhu zákona Amy Paulinová

Slony už viac nebudú musieť vystupovať v cirkusoch. New York vydal oficiálny zákaz, za jeho porušenie hrozí mastná pokuta
Zdroj: flickr.com/Alex Krasavtsev

Podpísanie zákona guvernérom prišlo po tom, ako starosta New Yorku Bill de Blasio zaviedol podobné opatrenia v piatich newyorských mestských častiach. 

S nátlakom a rastúcou kritikou, aby prestali vo svojich predstaveniach využívať slony, sa už predtým stretli aj cirkusanti z Ringling Brothers. Cirkus teda slony zo svojich predstavení vylúčil, no prudko mu klesla návštevnosť. Svoje brány napokon zatvoril na jar tohto roku, a to po viac ako sto rokoch fungovania. Ich slony boli predtým neustále v centre pozornosti a ľudí zaujímali hlavne ich tanečné kreácie. Tomu je však už definitívne koniec. 

Ak by ťa zaujímalo, ako je to s vystupovaním zvierat v cirkusoch v rôznych krajinách po celom svete, existuje webová stránka, ktorá je akýmsi zoznamom zákazov a obmedzení. Vo väčšine krajín platia celoštátne zákazy vystupovania zvierat v cirkusoch, odlišnosti sú v tom, či sa zákaz týka len divokých, vybraných, alebo všetkých zvierat. Slovensko však na tomto zozname chýba. Donedávna bolo totiž zviera u nás definované ako vec, a nie ako živý tvor. To zmení novela zákona o veterinárnej starostlivosti, pričom nová definícia zvieraťa má byť daná aj v Občianskom zákonníku. 

Slony už viac nebudú musieť vystupovať v cirkusoch. New York vydal oficiálny zákaz, za jeho porušenie hrozí mastná pokuta
Zdroj: TASR/František Iván

Novelou zákona sa má zmeniť aj prístup k cirkusovým zvieratám. „Určite nechceme cirkusy diskriminovať, chceme však ochrániť najrizikovejšiu skupinu divo žijúcich zvierat pred ich zneužívaním. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude vydávať, pozastavovať a zrušovať rozhodnutia o schválení pre cirkusy,“ vyjadrila sa ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Rezort che zároveň pripraviť vyhlášku, ktorá stanoví, aké druhy divo žijúcich zvierat sa nebudú môcť používať na verejné vystupovanie. Ide hlavne o to, aby nemuseli predvádzať človekom naučené a v prírode sa bežne nevyskytujúce správanie. Novela zákona by mala byť účinná od januára 2018. 

Vystupovanie zvierat v cirkusoch majú poriadne v zuboch aj aktivisti zo skupiny Nerob cirkus. Tí pravidelne upozorňujú na necitlivé zaobchádzanie so zvieratami nielen na Slovensku. Okrem toho organizujú aj rôzne protesty priamo pred cirkusmi chystajúcimi odohrať svoje predstavenia v rôznych mestách našej krajiny. Snahou aktivistov je docieliť zábavu bez utrpenia zvierat a verejne poukazovať na tých, ktorí s nimi nezaobchádzajú najlepšie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia