Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti MEMO 98.
4. júna 2024 o 11:00
Čas čítania 1:58
Sponzorovaný obsah

VOLEBNÁ KALKULAČKA: Odpovedz na otázky a zisti, koho voliť v eurovoľbách

VOLEBNÁ KALKULAČKA: Odpovedz na otázky a zisti, koho voliť v eurovoľbách
Zdroj: Unsplash/Guillaume Périgois
POLITIKA EUROVOĽBY 2024
Uložiť Uložené

Ešte presne nevieš, koho voliť? Vyplň dotazník a zisti, ktorý kandidát má podobné hodnoty a názory ako ty.

Ako určite vieš, v slovenskej politike sa neustále niečo deje a momentálna situácia by sa dala nazvať všelijako, len nie pokojnou. Zorientovať sa v aktuálnom dianí vôbec nie je jednoduché. 

Vieš, koho budeš voliť v nadchádzajúcich voľbách? Voľby do Európskeho parlamentu sú rovnako dôležité ako tie predošlé, a preto si dobre premysli, aké mená zakrúžkuješ. S rozhodovaním ti môže pomôcť užitočný nástroj – volebná kalkulačka

Volebná kalkulačka od InfoVoľby.sk ti pomôže zorientovať sa v politickej scéne a rozhodnúť sa na základe objektívnych informácií. Počas parlamentných volieb túto pomôcku využilo až 200 000 Slovákov. 

Ako to funguje?

Volebná kalkulačka funguje na princípe jednoduchého dotazníka, kde odpovieš na sériu otázok týkajúcich sa rôznych politických a spoločenských tém. Sústreďuje sa na témy, ktoré sú dôležité pre verejnosť a voličov, a to aj z pohľadu politikov.

Na základe odpovedí kalkulačka vyhodnotí, ktorá politická strana alebo kandidát najviac zodpovedá tvojim názorom. Tento prístup ti pomôže lepšie porozumieť politickým programom a urobiť tak informované rozhodnutie.

Kalkulačka pre mladých má 25 otázok a jej vyplnenie ti zaberie asi 5 až 7 minút. Komplexnejšia forma volebnej kalkulačky má 42 otázok a zaberie ti 10 minút.

„Používame jednoduchý systém v spolupráci s občianskym združením kohovolit.eu, ktoré tieto kalkulačky robí už viac ako 10 rokov aj v iných krajinách. Dodržujeme jeho metodiku, ktorá zahŕňa oslovenie všetkých kandidujúcich strán bez filtrovania. Strany dostanú cca 70 otázok a všetky majú možnosť odpovedať,“ vysvetľuje Rasťo Kužel z občianskeho združenia MEMO 98.

Rasťo Kužel dodáva, že ak niektoré strany neodpovedajú, hľadajú informácie v ich programoch, médiách, sociálnych sieťach a online zdrojoch. Strany kontaktujú ešte štyri- až päťkrát a odpovede implementujú do kalkulačky.

Volebná kalkulačka je určená pre všetkých voličov, ktorí chcú získať prehľad o politickej scéne. Kalkulačka môže byť obzvlášť prínosná, ak patríš medzi mladých voličov, ktorí ešte nemajú dostatok skúseností a informácií o politických stranách a ich programoch. 

Je úplne prirodzené, že sa nemusíš so svojím výsledkom úplne zhodovať. Algoritmus porovnáva zhody percentuálne. Každú otázku môžeš označiť hviezdičkou, čím zvýšiš jej váhu. Kalkulačka potom vyhodnotí percentuálnu zhodu s politickými stranami.

Na konci uvidíš prvých 5 strán a môžeš si pozrieť podrobnejšie porovnanie. Zhoda v kalkulačke neznamená, že musíš tú stranu voliť, je to len indikácia.

Rasťo Kužel uvádza, že motivácia za vytvorením volebnej kalkulačky bola jasná – hlavným dôvodom bolo motivovať ľudí, aby sa rozhodovali na základe faktov a postojov a nie primárne na základe emócií, antipatií a sympatií voči politikom. 

Máme aj kalkulačky, ktoré sledujú, ako politici hlasovali v minulosti alebo čo deklarujú, že budú robiť, ak budú zvolení. To umožňuje rozhodovanie založené na konkrétnych informáciách z politických programov.

Na volebnej kalkulačke oceníš najmä:

  • Prehľadnosť – jednoducho a rýchlo porovnáva politické programy.
  • Objektivitu – kalkulačka vyhodnocuje odpovede nezávisle, bez zaujatosti.
  • Informovanosť – umožní ti robiť informované rozhodnutia na základe konkrétnych údajov.

„Volebná kalkulačka je nenahraditeľným pomocníkom pre každého voliča, ktorý chce byť dobre informovaný a pripravený na voľby. Tento nástroj prispieva k transparentnosti a zodpovednému rozhodovaniu, čo je kľúčové pre zdravé fungovanie demokratického procesu,“ uvádza Rasťo Kužel z InfoVoľby.sk

vyskúšaj volebnú kalkulačku
Domov
Zdieľať
Diskusia