Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017, 14:50
Čas čítania 4:06
Jakub Paulík

Zákulisie epického Pána Prsteňov ponúka nespočetné množstvo zaujímavostí. Pozrite sa spoločne s nami na výber toho najlepšieho

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Čarovný svet Stredozeme v sebe skrýva viac než by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Od poslednej časti legendárnej trilógie Pána Prsteňov ubehlo už veľa rokov, ale jej skalní fanúšikovia (a že ich nie je vôbec málo, všakže?) si v rámci pravidelných maratónov opakujú tento skvost fantasy žánru neustále dokola a bližšie skúmajú jeho tajuplné pozadie. A verte nám, že pre niektorých z vás sa určite nájde ešte množstvo neprebádaných zaujímavostí, ktoré svet z pera J.R.R. Tolkiena ponúka. V dnešnom článku sa ale nebudeme venovať Tolkienovej knižnej tvorbe, ale zameriame na zákulisie Pána Prsteňov a v spojitosti s ním si preberieme aj niektoré významné bonusové scény. 

Vyzeral by Frodo na konci trilógie nejak takto, keby sa o jeho osud postaral George R.R. Martin?

George je známy tým, že k svojim postavám sa čas od času zachová veľmi krutým spôsobom a ani tí najdôležitejší hrdinovia nie sú pred jeho nebezpečnou fantáziou nikdy v bezpečí. A preto v prípade, že by spisovateľ Piesne ľadu a ohňa (predloha k seriálu Game of Thrones) písal záver Pána Prsteňov, mohol by chudák Frodo dopadnúť azda nejak takto. Následky cesty do Mordoru sú jednoducho trvalé. A kde je Sam? No, ten už to má pravdepodobne za sebou.

Zákulisie epického Pána Prsteňov ponúka nespočetné množstvo zaujímavostí. Pozrite sa spoločne s nami na výber toho najlepšieho
Zdroj: New Line Cinema

Bilbo a jeho zlovestná scéna, v ktorej nám pri prvom pozretí všetkým takmer privodil infarkt

Určite viete, o akej scéne hovoríme aj bez toho, aby ste sa pozreli na fotografiu. Bilbo dáva do daru Frodovi mithril a behom skúšania tohto jemne pôsobiaceho brnenia mu spadne zrak na prsteň zavesený na Frodovom krku. A vtedy sa to stane. Veríme, že nie sme jediní, ktorých táto scéna po prvom zhliadnutí poriadne vydesila. V každom prípade, v zábere bola použitá nižšie odfotená bábka. Kúpili by ste takú aj svojim deťom? Alebo by ste si ju radšej kúpili rovno pre seba?

Zákulisie epického Pána Prsteňov ponúka nespočetné množstvo zaujímavostí. Pozrite sa spoločne s nami na výber toho najlepšieho
Zdroj: New Line Cinema

Viggo Mortnensen je zjavne milovníkom pranku
Viggo Mortensen alias Aragorn si počas natáčania veľmi rád robil zo svojich kolegov menšie žarty. Spomínate si na scénu z jednotky, v ktorej sa Pipin sťažuje na nedostatok jedla? Daná scéna sa musela natáčať na 16x a podľa Billyho Boyda si Viggo hádzanie jabĺk po svojom hereckom kolegovi mimoriadne užíval.


Christopher Lee bol za svojho života neuveriteľne štýlový chlapík

Správa o úmrtí famózneho Christophera Leeho, hrajúceho postavu Sarumana, nás všetkých veľmi zarmútila. Na jeho dlhý a neuveriteľne vzrušujúci život (nahral metalový album, lovil nacistov, bol súčasťou tajnej jednotky agentov, dohovoril sa v deviatich jazykoch...) sa však len tak jednoducho nezabudne. V rámci jednej scény z predĺženej verzie Pána Prsteňov, kedy je Saruman bodnutý od chrbta, sa ukázali Leeho skúsenosti z druhej svetovej vojny. Peter Jackson sa snažil herca usmerniť v jeho výraze a poslednom výdychu, ale Lee Jacksonovi prezradil, že veľmi dobre vie, aké zvuky vydáva človek pri bodnutí do chrtba. Bonusovú scénu si môžete pustiť v nižšie priloženom videu.


Beren a Lúthien, krásny príbeh z epického Silmarillionu
Po predošlej vystrihnutej scéne sa bližšie pozrieme na ďalšiu významnú pasáž, ktorá bola z filmu bohužiaľ vystrihnutá. V rámci tohto poetického záberu máme možnosť počuť spievajúceho Aragorna a jeho smutný výraz v tvári, keď sa ho Frodo spýta, ako dopadla Luthien, ktorá si vzala smrteľníka Berena (o nich dvoch totiž Aragon spieval). Zomrela, odpovie Aragorn, a v hlave mu prebehne myšlienku na jeho Arwen. Prečo sa tvorcovia rozhodli túto prekrásnu scénu zo snímky vymazať zostáva po dnešný deň veľkou záhadou, pretože ako jedna z mála dokonale poukazuje na Aragornovu najväčšiu slabosť - strach zo straty milovanej.


Eoméra sme si vo filme príliš veľa neužili, ale v predĺženej verzii ukázal svoje herecké nadanie
Synovca krála Theodéna si v predĺženej verzii vychutnáte rozhodne viac. Jeho najsilnejšou scénou, z ktorej nám aj po viac ako jednej dekáde idú po tele zimomriavky, je nájdenie jeho sestry Eowyn na bojovom poli. Leží, nehýbe sa a Eoméra v hlave určite napadlo to najhoršie. Jeho dlhý, mučivý výkrik hovorí sám za seba a tejto postave dodáva onu potrebnú dávku ľudskosti a zraniteľnosti. Viac menej ide o podobnú situáciu ako pri predošlej scéne s Aragornom. 


Druhá tvár Boromira sa nám veľmi pozdáva a perfektne dokresľuje vzťah k jeho rodine
V predĺženej verzii sa nám dostalo nahliadnutia do Boromirovej minulosti, za čo sme Peterovi Jacksonovi veľmi vďační. Vďaka týmto záberom vidíme Boromirovu dobrosrdečnosť a starostlivosť o mladšieho brata Faramira a taktiež sa pozrieme aj na necitlivú povahu ich otca Denethora II, ktorý dával svojmu staršiemu a jedinému milovanému synovi do hlavy zradného chrobáka. Snáď aj kvôli tomu v prvej časti Pána Prsteňov konal Boromir tak, ako konal (napadnutie Froda). Našťastie sa ale v poslednej chvíli spamätal a v heroickom súboji ukázal svoju chrabrosť, keď sa napriek istej smrti postavil na ochranu svojich priateľov. 



Ako sa Arwen spoznala s Aragornom? Táto scéna sa bohužiaľ nedostala dokonca ani do extended edition

Pozorné oko diváka si mohlo pri teaser traileri k Dvom vežiam všimnúť, že vo filme sme sa mohli o príbehu tejto zamilovanej dvojici dozvedieť aj čosi viac. Síce v tomto konkrétnom prípade úplne chápeme, že sa hlbšie zaoberanie ich vzťahom nedostalo do kino verzie, ale veľmi nás mrzí jeho absencia v predĺženej verzii. Lovestory medzi Arwen a Aragornom patrí azda medzi tie najkrajšie a preto nevidíme dôvod, prečo nás ich prvotným zoznámením tvorcovia nemohli potešiť aspoň v bonusoch. Spomínaný krátky záber z teaser traileru si môžete pozrieť na videu nižšie v 1. minúte 19. sekunde.

Arwen sa mohla objaviť v boji pri Helm's Deep, ale tvorcovia povedali rázne nie

Liv Tyler sa v Dvoch vežiach zväčša objavuje len prostredníctvom Aragornových snov či jeho spomienok v rámci flashbackov. Málokto však vie, že Arwen sa mohla objaviť v boji pri Helm's Deep a pomôcť svojmu milovanému brániť pevnosť. Vieme, že Tolkien ženské postavy do hlavných bojov príliš často nezapájal a Arwen sa v knihe od nich taktiež držala ďalej, ale pokiaľ sa už filmári rozhodli v Hobbitovi od knižnej predlohy odchýliť natoľko, že vytvorili úplne novú postavu Tauriel (Evangeline Lilly), nevidíme dôvod prečo nemohli už existujúcu Arwen zapojiť do tohto kľúčového boja. 

Zákulisie epického Pána Prsteňov ponúka nespočetné množstvo zaujímavostí. Pozrite sa spoločne s nami na výber toho najlepšieho
Zdroj: New Line Cinema

Aragorn mal bojovať so Sauronom
No áno, pôvodný plán znel nasledujúco - Aragorn sa podobne ako Elendil a Isildur postaví Sauronovi. Nápad bol nakoniec zhodený zo stola z dôvodu, že by sa takáto verzia príliš odlišovala od knižnej predlohy. Namiesto toho proti Aragornovi filmári postavili Sauronovho hovorcu, ktorý to za neho takpovediac jednoducho schytal. Páčila sa vám táto verzia viac? Alebo by ste uvítali súboj samotného kráľa Gondoru proti mocnému pánovi Mordoru?

Domov
Zdieľať
Diskusia