Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2017, 18:03
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Našla sa dávno stratená hrobka svätého Mikuláša? Milovaný biskup zrejme už stovky rokov odpočíva pod kostolom v Turecku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Archeológovia v Turecku urobili významný objav.

Svetoznámy svätec a človek, vďaka ktorému sa milióny detí po celom svete tešia na Santa Clausa, pravdepodobne už stovky rokov leží pod kostolom v tureckom meste Demre.

Odborníci odjakživa pracovali s viacerými verziami o tom, kde mal byť milovaný biskup pochovaný, lenže miesto posledného odpočinku bolo zahalené tajomstvom. Vďaka moderným technológiám však prišiel zlom v ich hľadaní, pretože archeológovia po dôkladnom preskúmaní priestorov okolo kostola Svätého Mikuláša v tureckom Demre objavili tajné priestory nachádzajúce sa pod jeho podlahou.  Podlahu momentálne tvoria vzácne mozaiky, takže odborníci budú musieť byť mimoriadne opatrní, aby v honbe za pozostatkami svätého Mikuláša náhodou nepoškodili aj originálnu architektúru kostola.

Doteraz odborníci verili, že pozostatky svätého Mikuláša boli prenesené do Talianska, ale najnovšie informácie naznačujú, že pozostatky v Taliansku patrili anonymnému kňazovi. Svätý Mikuláš pritom zohrával dôležitú úlohu vo vývoji legendy o Santa Clausovi, pričom príbehy o ňom ho zachytávajú ako štedrého muža, ktorý bol dokonca ochotný spustiť sa dole komínom, aby rodine daroval to, čo práve potrebovala.

Ak sa teda správy o hrobke plnej nepoškodených kostí Mikuláša potvrdia, nielenže ľudstvo vyrieši ďalšiu archeologickú hádanku, ale ešte aj zničíme sny miliónov detí, ktoré stále veria, že im darčeky nekupujú rodičia, ale fúzatý chlapík zo severného pólu.


Domov
Zdieľať
Diskusia