3. Benihana
čas návštevy: 13.6.2017 13:20
Losos Nigiri (2ks 2,50 €)
Tuniak Nigiri (2ks 4 €)
Hovädzie Nigiri (2ks 4,50 €)
Avokádo Maki (8ks 3,50 €)
Moderná rolka pikantná tuniaková a avokádová (6ks 5,70 €)
Spolu 20,20 €
No a druhým z oných dvoch podnikov je hneď nasledujúca Benihana. Najprv som si myslel, že tunajšie sushi bude rovnaká cenová kategória ako zvyšok menu, ktoré tu japonskí kuchári tradične pripravujú priamo pri vašom stole, no účet ma príjemne prekvapil.
A tým dobré dojmy nekončili. Ako sushi minimalistu na mňa hneď na začiatok zapôsobila skutočne lahodná a decentne kyslastá ryža. Úplne najviac som si ju užil s obyčajným kúskom fantastického lososa.
Kreatívna časť v podobe modernej rolky trochu trpela na tradične slabšieho tuniaka, ktorý neočaril ani ako samostatné nigiri. Najneskôr v Benihane som si definitívne všimol, že s touto rybou má Bratislava naozaj veľký problém. Rolku našťastie zachránilo chutné avokádo a pikantnosť, ktorá nebola iba taká naoko, ale naozaj nekompromisná.
Vrcholom môjho výberu sa ukázalo byť nigiri s hovädzím mäsom a špargľou. Neobvyklé prísady nepôsobili samoúčelne, ale obohacujúco, a jedlo si pritom zachovalo svoj sushi charakter.
Najlepšie som si nechal na koniec: v Benihane som si užil mimoriadne príjemnú obsluhu a nakladaný zázvor, ktorý mi nanovo zadefinoval, ako mimoriadne môže táto zdanlivo vedľajšia príloha sushi v skutočnosti chutiť.
2. Wabi Sabi
čas návštevy: 7.6.2017 12:45
Avokádo Maki (4,50 €)
Tuniak toro Nigiri (6 €)
Watari Kani Futomaki (15 €)
Spolu 25,50 €
Nenápadný sushi podnik z River Parku bol pre mňa najväčšou neznámou a nebyť dôrazného odporúčania od známeho, ktorý má ázijskú kuchyňu ochutnanú od autentického domáceho prostredia priamo v Ázii až po drahé bratislavské reštaurácie, pravdepodobne ho prehliadnem.
Pre Wabi Sabi je okrem vysokých cien charakteristické, že tu majú naozaj zmáknutú samotnú esenciu sushi. Našiel som tu nielen najlepšiu ryžu zo všetkých podnikov, no tunajší kuchári mi odkliali aj toho nešťastného tuniaka. Objednal som si nigiri s tučnejšou verziou mäsa a dostal som presne to, čo som si pod surovým mäsom z tuniaka predstavoval od začiatku.
Pri maki som si zase všimol niečo, nad čím som sa v predošlých podnikoch ani raz nepozastavil. Výnimočnú chuť kvalitnej riasy som doteraz skrátka bral iba ako čosi nevyhnutné na to, aby sushi držalo pokope.
Tá riasa bola dokonca až taká výnimočná, že sa chuťovo presadila aj v špeciálnej rolke. Prvý raz som mal pocit, že sa futomaki nepredvádza iba vizuálne prísadami, ktoré chuťovo hrajú iba druhé či dokonca žiadne husle. V špeciálnej rolke Watari Kani Futomaki s krabom v tempure, kimchi, údenou majonézou a rukolou sa jednotlivé chute dopĺňali, podporovali a vyvažovali. Každý jeden detail dával zmysel. Bravo.
A aby tých dokonale zvládnutých základov nebolo málo, Wabi Sabi je etalón toho, ako môže chutiť wasabi a zázvor. Ochutnávajte s vedomím, že si možno navždy pokazíte tieto dve veci v bežných sushi podnikoch.
Sushi z dunajského nábrežia nie je pompézne, no chuťovo ide o veľké dobrodružstvo. Ak toto jedlo milujete pre jeho podstatu, kúsok surovej ryby na hrudke kyslej ryže so štipkou wasabi, pokojne považujte Wabi Sabi za víťaza tohto testu.
1. Fou Zoo
čas návštevy: 20.6.2017 13:00
Nigiri Tuniak (5 €)
Nigiri Losos (5 €)
Nigiri Japonská omeleta (3 €)
Nigiri Avokádo (3 €)
Moderné Nigiri Homár, Yuzu, Wasabi (8 €)
Moderné Nigiri Tofu, Repa, Wasabi (8 €)
Rolka Fou Zoo (20 €)
Spolu 52 €
Tá cena, že? Hej.
Každý, kto sa neprisťahoval do Bratislavy predvčerom, už určite čosi začul o výnimočnom podniku v Petržalke, ktorý ponúka zážitkovú Áziu. Nájsť naň negatívnu užívateľskú recenziu týkajúcu sa jedla vyžaduje veľa scrollovania a nájsť triezvu pozitívnu recenziu, ktorá by sa nešla zblázniť od superlatívov, je rovnako ťažké.
Už starter, ktorý mi doniesli po obligátnom navlhčenom uteráku, predpovedal čosi veľké. Opísať by sa dal ako zamrznutá hrudka repového sorbetu a po vložení do úst sa mi v nich v rýchlom slede prehnalo niekoľko sviežo chladných kyslastých chutí s aromaticky ostrým dojazdom.
Sushi však veľké očakávania spočiatku zbrzdilo. Teda niežeby nebolo úžasné, no najmä pri úplne základných kúskoch som si uvedomil, že oveľa vyššie, než som si pamätal zo svojich najlepších skúseností s týmto jedlom, to už asi nepôjde. Až raz zájdem do Sukiyabashi Jiro, tak vtedy možno. :) Ale neodbáčajme.
Vlastne to môžeme poňať aj reportážne:
Pri nigiri s avokádom som si povedal, že toto ovocie mám radšej o čosi menej prezreté. Nigiri s lososom bolo najlepšie nigiri s lososom, aké som zažil v Bratislave, s konečne prirodzenou a plnou chuťou lososa. No pri nigiri z tuniaka ma prekvapilo, že zohnať túto surovinu v Bratislave v superkvalite bude asi fakt veľmi ťažké. Keď som si ešte aj pri nigiri s japonskou omeletou vravel, kedy už konečne zamdliem od kulinárskeho zážitku, začal som sa trochu báť.
Potom ale prišiel rad na „Fou Zoo rolku“, od ktorej som právom očakával, že bude tunajšou výkladnou skriňou. Vkladám si do úst prvý kúsok, ktorý som si miesto do sójovej omáčky namočil do špeciálnej omáčky ponzu s hľúzovkovým olejom. Po jazyku sa mi rozlieva takmer tekuté foie gras a pripravuje ho na jemnú chuť a textúru delikátneho homára. Za nimi je už v druhom slede pripravená ostrejšia dochuť pažítky, množstvom aj kvalitou vyladenej tak, aby nič neprerážala. Prvýkrát v živote cítim v ústach toľko vecí naraz a pritom každú na svojom mieste.
Moderné nigiri s homárom predlžuje zážitok ako decentná jednohubka, pri ktorej chuť kôrovca dopĺňajú kyslasté guličky s „hmatovou“ kvalitou na jazyku.
No a potom prichádza vrchol.
Musím sa vám s niečím priznať. Uprostred toho hajpu, ktorý sprevádza tento podnik, som sa trochu zlomyseľne rozhodol objednať si v ňom niečo, čo by ma normálne vôbec nelákalo. Že ako to bude chutiť v bájnom Fou Zoo, chápete. Tak som si teda objednal nigiri s tofu a repou.
Viem, že sa už hrozne rozpisujem, ale toto sa nedá len tak odbiť.
Skrátka, pobyt tohto kúsku v mojich ústach prebehol nasledovne. Chrumkavá kôrka najlepšieho tofu, aké som kedy ochutnal, sa mi prilepila na zuby a podnebie. Popod ňu sa mi po jazyku roztancoval zástup ďalších chuťových tónov, neustále sa meniacich podľa pomeru toho, koľko ich ešte zostávalo v ústach s pomaly ubúdajúcim, rozpúšťajúcim sa tofu. Ako keby to nestačilo, hmatové zmysly jazyka láskali textúry prísad. Jednotlivé chute prichádzali a odchádzali, praskali pod zubami či sa mazľavo šmýkali po jazyku takmer erotickým spôsobom.
Tento malý kúsok jedla sa mi v ústach urobil do minimálne 30 sekundového príbehu a ja som zrazu zažil, čo je to chuť jedla obohatená o rozmer času, s úvodom, priebehom a dojazdom.
Kaziť toto, čo som práve napísal, pokusom o nejaký poučný záver, mi príde nevhodné.
Tento článok nebol sponzorovaný, išlo o subjektívnu recenziu autora. Ak ťa texty od "Čoje" bavia, pozri si aj ďalšie skvelé recenzie, ktoré sa ti zobrazia pod týmto článkom. Prípadne autora sleduj na Facebooku alebo Instagrame.