Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2017, 14:01
Čas čítania 0:00
Ján T.

10 menej známych seriálov, ktorým by ste mali dať šancu počas skúškového obdobia, no pobavia vás v hociktorý chladný večer

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Keď je každá činnosť zaujímavejšia ako učenie.

Skúškové obdobie. Každý vysokoškolák to pozná; seminárky, projekty, písomky, skúšky, je toho naozaj veľa. Zrazu sa každá činnosť zdá zaujímavejšia ako učenie. Izba je uprataná, smeti vynesené, oblečenie zoradené podľa percent bavlny. A keď už niet čo robiť, a vy sa konečne dostanete na počítač, radšej sa vrhnete na pozeranie seriálov. Najčastejšie sú to klasiky, ako Simpsonovci, Dva a pol chlapa, Teória veľkého tresku alebo  Priatelia. Aj keď ide o super seriály, časom ich budete poznať naspamäť. My vám preto prinášame zoznam 10 menej známych seriálov, ktorým by ste mali dať šancu počas skúškového obdobia. Samozrejme, aj keď neštudujete, určite si  v nasledujúcom zozname každý vyberie to svoje. 

Undateable

Začneme zľahka. Undateable, alebo Neranditeľní, je klasický sitcom o skupine priateľov, ktorí riešia bežné životné problémy, ako sú vzťahy, láska, priateľstvo (kde sme to už videli?). Aj keď ide o celkom slušnú zábavu, dôvod, prečo by ste mali dať seriálu šancu, je najmä tretia séria. Tá je totiž celá vysielaná naživo. Áno, živé publikum je už bežná vec, ale živé vysielanie bez pretáčania a post produkcie sa len tak nevidí. Dáva to priestor vzniknutiu neskutočného množstva gagov, nepripravených a spontánnych reakcií protagonistov, ktoré by ani najlepší scenáristi nevymysleli (v jednej epizóde počas rozhovoru povedal herec skutočné telefónne číslo kolegu, a jemu potom volali cudzí ľudia). Trápne ticho, keď niekto zabudne text, nikdy nebolo zábavnejšie. A vy by ste mali byť určite pri tom. Ide o pohodovú zábavu, ktorú najmä odvážny formát tretej série posúva do jemného nadpriemeru. 

10 menej známych seriálov, ktorým by ste mali dať šancu počas skúškového obdobia, no pobavia vás v hociktorý chladný večer
Zdroj: NBC

Designated Survivor

Keď je prezident spojených štátov aj s vrchnými lídrami celej krajiny na rokovaní, respektíve na jednom mieste, určuje sa vybraný človek, ktorý je v bezpečí, aby v prípade nehody alebo teroristického útoku neostala krajina bez vodcu. Týmto človekom sa stal Tom Kirkman (Kiefer Sutherland), ktorý ako člen kabinetu aj s rodinou čakajú, kedy sa z úkrytu môžu vrátiť domov. Vôbec však netuší, že behom sekundy sa mu zmení celý život. Washingtonský kapitol sa stal terčom teroristického útoku. Prezident aj všetci členovia kongresu sú mŕtvi. Tom sa teda stáva prezidentom počas najväčšej katastrofy, akej kedy Američania čelili. Premisa znie viac než zaujímavo. Aj keď sa seriálu nedá poprieť miestami prehnaná patetickosť a nereálnosť, stále je na čo pozerať. Dostávame kvalitný seriál plný zvratov a intríg, ktorý vás zabaví na dlhý čas. Doslova, prvá séria má 22 častí.

Wayward Pines

Agent tajnej služby Matt Dillon vyšetruje zmiznutie dvoch kolegov. Po nehode na diaľnici sa preberie v malom mestečku, ktoré mu zmení život. To je všetko, čo o tomto seriáli potrebujete vedieť. Je naozaj ťažké napísať niečo viac bez toho, aby som vám pokazil prekvapenie. Čím menej o seriáli viete, tým viac si ho užijete (ideálne na čsfd nečítajte komentáre, môže to pekne zamrzieť. Aj ukážku pozerajte len na vlastné riziko). Jedine, čo vám stačí vedieť, je to, že seriál je super. Kategorizujeme ho ako mysteriózny sci-fi thriller plný skvelých postáv a mrazivej atmosféry, ktorý vznikol na základe rovnomennej knihy Blakea Crouche. Aj keď vznikla aj druhá séria, tá je iba prázdnou vykrádačkou skvelej prvej. Tú pozerať nemusíte, koniec prvej je dostatočne uzatvorený v rámci „sci- fi“ a pokojne vám vystačí. 

Man Seeking Woman

Jay Baruchuel je frajer. Aj keď jeho humor určite nesedí každému, vie človeka pobaviť. V seriáli Man Seeking Woman hrá titulnú úlohu Josha, ktorý sa jednoducho pretĺka životom. Seriál je postavený na metahumore (humor o humore). Uvediem príklad; svadba vášho ex môže byť pre niekoho peklom, no svadba Joshovej bývalej priateľky, na ktorú je pozvaný, sa koná v pekle, doslova. Niekedy je hranica medzi humorom a trápnosťou naozaj tenká. A práve tomuto seriálu sa darí balansovať na nej. Niekto sa bude kráľovsky baviť, iní nedopozerajú ani prvú epizódu. Je to len na vás, v každom prípade by ste mu mali dať šancu, keďže podobnú bizarnosť len tak ľahko nenájdete. 

Brooklyn Nine Nine

Kvalitných zábavných seriálov nie je nikdy dosť. Preto môžeme byť radi za každý jeden. Medzi také sa radí aj Brooklyn Nine Nine. Seriál z prostredia policajného okresu v New Yorku je plný úžasných postáv, na čele s Andy Sambergom a Terry Crawsom. Na nejaké zamotané detektívne príbehy môžete zabudnúť. Každá epizóda má iba 20 minút, prípady sa tak vyriešia v priebehu pár scén. To však vôbec nevadí, tu ide hlavne o srandu. Ak ste fanúšikom Smrtonostnej pasce alebo v podstate akéhokoľvek akčného filmu s detektívom Andym si budete rozumieť. Zamrzí, že ku koncu tretej série ide kvalita jemne dole, pretože sa tvorcovia viac zameriavajú na postavy a ich príbehy, ako na snahu rozosmiať. Nemusíte sa však obávať, vo štvrtej opäť dostávame komediálnu pecku už od prvých dielov.

Billions

Ak vás bavil oscarový film The Big Short alebo po našom Stávka na neistotu (ten film o ekonomickej kríze, kde bola Margot Robbie vo vani), určite by ste nemali minúť tento kúsok. Damien Lewis ako milionár, ktorému sa nečakane podarilo zbohatnúť a Paul Giamatti ako štátny zástupca, ktorý sa ho snaží dostať. Nemusíte sa však obávať, ak vám finančný svet veľa nehovorí. Billions nie je žiadny uponáhľaný seriál, už od začiatku je jasné, že to bude beh na dlhú trať. Vďaka skvelým postavám a chytrým dialógom aj zabudnete, že sa v problematike nevyznáte. Aj keď teda neštudujete žiadnu ekonomickú univerzitu, určite sa seriál oplatí pozrieť.  Postupom času sa do sveta, kde ide o všetko, ponoríte. Dobrá správa je, že žiadna postava tu nie je jednofarebná, preto sami nebudete vedieť, komu vlastne držať palce, čo je skvelý pocit.

Riverdale

Čo by to bol za zoznam seriálov, keby v ňom chýbal nejaký tínedžerský? A práve pre to je tu Riverdale. Okrem toho, že je tínedžerský, je aj dobrý.  V malom mestečku umrie premiant na strednej škole. Ľudia sú v šoku, nikto tomu nemôže uveriť. Skupina spolužiakov sa dáva na pátranie, aby prišla na to, čo sa vlastne stalo. Aj keď sa určite nevyhneme klasickým stredoškolským klišé, vôbec to nevadí. Ako predloha slúžilo Archie komiks (komiksy pre mladých a tínedžerov), ktoré je plná mysteriózna, drámy a skutočne ťaživej atmosféry. Podobnú atmosféru z komiksov sa podarilo tvorcom preniesť aj na obrazovky. Vy si teda skvelú atmosféru a super postavy užijete už od pilotnej epizódy až po skvelý záver. 

Parks and Recreation

Seriál Office predpokladám poznáte. Aj v Česku sa vysielalo niečo podobné, Kancl, ktorý bol remakom amerického Office, ktorý je remakom britského Office (samá originalita). Fiktívny dokument o papiernickej spoločnosti sa stal klasikou. Tvorcovia americkej verzii sa rozhodli spraviť ešte jeden projekt, Parks and Recreations, ktorý je veľmi podobný, hoci nie až tak známy. Dokumentárnou formou prezentované oddelenie Parkov a zelene v meste Pawnee ukazuje bežné starosti zamestnancov. Zachoval sa klasický  trademark predchodcu, ako sú trápne situácie, hovor na kameru či zdĺhavé veľavravné pohľady. Aj keď sa v prvej sérií tvorcovia iba hľadajú a skúšajú limity, od druhej nastupuje čistá genialita v podaní skvelých hlavných protagonistov, ako Amy Poehler, Rashida Jones, Chris Pratt, Aubrey Plaza, Nick Offerman, Aziz Anssari, Louis C.K či Robert Lowe. 

11.22.63

Rozmýšľali ste niekedy, ako by svet vyzeral, keby sa atentát na amerického prezidenta J. F. Kennedyho nikdy nestal? Odpoveď na túto otázku môžete nájsť v mysterióznom thrilleri na motívy knihy Stephena Kinga (originálny názov Dallas 63) a producenta J. J. Abramsa. A ak vám tieto informácie na pozretie nestačia, tak hlavnú úlohu stvárnil James Franco, ktorý ako stredoškolský profesor našiel portál do minulosti. Minulosť sa však len tak ľahko nedá zmeniť.  A ak vám ani toto stále nestačí a vy stále rozmýšľate, či dať seriálu šancu, musíte vedieť, že ide o skvelú retro minisériu, ktorá kvôli formátu iba 8 epizód ani na chvíľu nespomalí. Poriadna jazda od začiatku do konca, a tých pár hluchých miest s radosťou odpustíte. A aby toho nebolo málo, tu je aj naša recenzia, ktorá vám podrobnejšie vysvetlí, prečo je seriál super. 

 

Black Books

Čerešnička na záver. Aj keď je toto zoznam menej známych seriálov, o tomto ste už pravdepodobne počuli. Tu aj od nás. Ruku na srdce, kto z vás si ho ale aj stihol pozrieť? Asi málokto, čo je veľká chyba. Britský seriál Black Books patrí medzi najlepšie komediálne kúsky vôbec. Hlavnú úlohu flegmatického majiteľa kníhkupectva si zahral írsky komediant Dylan Moran. Prvá séria vyšla ešte v roku 2000 a okamžite sa zaradila medzi klasiku. Typickejší britský humor by ste len ťažko hľadali. Samozrejme, nemusí to sadnúť každému, no pri skromnom rozsahu 6 epizód po 24 minútach (3 série), sa to dá prežiť. A časom, či chcete alebo nie, sa vám seriál dostane pod kožu. Verte mi, viem o čom hovorím. 

Toľko k nášmu zoznamu. Skúškové obdobie je ešte veľmi dlhé, a preto verím, že každý z vás si niečo vybral. Ak viete o nejakom skvelom seriáli, ktorý sme tu nespomenuli a hodil by sa na dlhé večery namiesto učenia, pokojne môžete prispieť do našej diskusie. Určite to pomôže mnohým študentom, ako aj milovníkom kvalitných seriálov.  

Domov
Zdieľať
Diskusia