Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2017, 20:31
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Tesla pracuje na rýchlej nabíjačke pre autá bez živých šoférov. Hi-tech patent odhalil aj externé chladenie

TECH TESLA (VÝROBCA AUTOMOBILOV)
Uložiť Uložené

Moderná automobilka z USA kuje veľké plány.

Pomaličky, ale isto sa dostávame do bodu, kedy nás za volantmi začnú nahrádzať inteligentné počítače. A aby bola dovtedy prispôsobená aj samotná infraštruktúra, bez ktorej by to jednoducho neišlo, inžinieri z Tesly nenechávajú nič na náhodu, o čom svedčí i nedávno publikovaný patent súvisiaci so spôsobom nabíjania batérií v autonómnych elektromobiloch.

Web Electrek ho už dokonca stihol dopodrobna analyzovať a vďaka tomu zistil hneď niekoľko celkom zaujímavých vecí. 

Keďže súčasné nabíjacie stanice sú prispôsobené iba pre ľudí s rukami a nohami, stroje kvôli fyzickému handicapu zatiaľ zostávajú v obrovskej nevýhode. Onedlho z toho však môže byť história, pretože ako odhalil spomínaný patent, Tesla na čele s Elonom Muskom vyvíja technológiu, vďaka ktorej autonómne elektromobily už viac nebudú pri pripájaní kábla od nabíjačky potrebovať našu asistenciu. Ako to ale chcú dosiahnuť?

Odporúčané
Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km Najmenšia Tesla prešla zásadnou modernizáciou. Model 3 má novú tvár, kvalitnejší interiér a deklarovaný dojazd až 678 km 4. septembra 2023, 16:00

Novú nabíjačku umiestnia priamo do zeme, kam elektromobil iba zaparkuje a cez Bluetooth potom vyšle signál, ktorý jej dá povel, aby začala s dopĺňaním šťavy. Síce hovoríme o drôtovom spôsobe, nevylučuje sa však, že v blízkej budúcnosti prejdu na modernejšie prevedenie, čiže bezdrôtové. Cez fyzický kontakt totiž vedia zabezpečiť vyššiu efektivitu, no ako pôjdu technológie dopredu, tieto rozdiely postupom času úplne zaniknú. A aby sme nezabudli, zmienka padla aj o externom chladení, ktoré by malo slúžiť na umožnenie zrýchlenia samotného nabíjacieho procesu.

Tesla pracuje na rýchlej nabíjačke pre autá bez živých šoférov. Hi-tech patent odhalil aj externé chladenie
Zdroj: electrek.co
Domov
Zdieľať
Diskusia