Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2017, 1:25
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Polárna medvedica zomrela pravdepodobne vinou zoologickej záhrady. Ľudská ignorancia niekedy presahuje všetky hranice

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Snehobiela Szenja prišla o svoju najlepšiu kamarátku, SeaWorld v San Diegu zasa o jedno z najobľúbenejších zvierat.

Nie len ľudia, no i zvieratá majú emócie. Poznajú priateľstvo, osamelosť, strach i lásku, čo zrejme dokazuje aj nedávny prípad zo zoologickej záhrady SeaWorld v americkom San Diegu. Tam už bola niekoľko rokov vystavovaná 21-ročná polárna medvedica Szenja, ktorá si niekoľko rokov spolunažívala v ohrade so svojou kamarátkou Snowflake. Tú však vo februári presunuli do Pittsburghu a Szenja ostala sama. Začala byť malátna, letargická a na pohľad rozhodne smutná. Odmietala jesť, pila veľmi málo a neustále len otrávene ležala a spala. Nakoniec ju našli mŕtvu.

Polárna medvedica zomrela pravdepodobne vinou zoologickej záhrady. Ľudská ignorancia niekedy presahuje všetky hranice
Zdroj: SeaWorld

Návštevníci zoologickej záhrady dávnejšie spísali veľkú petíciu žiadajúc, aby sa Snowflake vrátila späť do San Diega, keďže Szenja očividne jej odchodom trpí. Navyše dodávali, že 60 percent polárnych medveďov narodených v zajatí rýchlo umrie. Všetko však bolo zbytočné, keďže SeaWorld ich prosby a požiadavky totálne odignoroval. Szenja a Snowflake spolu začali žiť v meste Wuppertal, spoločne boli do San Diega prevezené a v jednom výbehu boli už od roku 1997. Nie je ešte stopercentne jasné, či zomrela na smútok z odlúčenia, mnoho expertov sa však už vyjadrilo, že je to veľmi pravdepodobné.

Vyjadrila sa aj viceprezidentka ochranárskej organizácie PETA, podľa ktorej je domnienka, že Szenja umrela na zlomené srdce, rozhodne správnaMedvedice spolu žili 20 rokov a boli rozdelené, keď Snowflake previezli do Pittsburgu, len preto, aby sa mohli narodiť ďalšie úbohé medvede, ktoré ostanú v zajatí. Szenja urobila to, čo by urobil aj každý človek, ktorý príde o všetku nádej. Vzdala to.“  Mimochodom, presne ako hovorí ochranárka, Szenja bola prevezená na účelom plodenia mláďat, keďže sú polárne medvede každým dňom čoraz vzácnejšie. Ku všetkému sa vyjadrila aj samotná zoologická záhrada, podľa ktorej hovorcu bola monitorovaná hneď, keď si všimli, že sa začala správať zvláštne. SeaWorld v San Diegu oznámil smutnú správu na svojom Facebooku, už po pár minútach si však mohli administrátori stránky prečítať nenávistné komentáre na adresu firmy.

Polárna medvedica zomrela pravdepodobne vinou zoologickej záhrady. Ľudská ignorancia niekedy presahuje všetky hranice
Domov
Zdieľať
Diskusia