Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2017, 17:28
Čas čítania 0:00
Ján A.

Výskum britských vedcov odhalil dominantné odlišnosti jednotlivých oblastí mozgov mužov a žien. Ktoré pohlavie má dokonalejšiu myseľ?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Kto vyhrá odveký súboj muži verzus ženy?

Už dlhšiu dobu bolo známe, že existujú anatomické rozdiely v štruktúrach mozgov mužov a žien. Popri rozdielnych rozmnožovacích orgánoch a iných vonkajších znakoch typických pre obe pohlavia plní aj mozog dôležité funkcie typické pre každé skupinu. O akých rozdieloch je reč? Odpovedať na túto otázku sa hľadala veľmi ťažko, pretože všetky predchádzajúce výskumy skončili nepriaznivo a boli veľmi rýchlo vyvrátené najmä kvôli nízkemu počtu účastníkov, ktorých počty často neprekročili ani tri cifry. Avšak, len prednedávnom bola dokončená jedna z najväčších štúdií svojho druhu práve s touto problematikou a skutočne našla špecifické odchýlky.


V najnovšej štúdii tím vedcov pod vedením psychológa Stuarta Ritchieho, ktorý pracuje ako vysokoškolský pedagóg University of Edinburgh, získal početnú vzorku ľudí svedčiacu o pravdivosti dosiahnutých výsledkov. Vyšetrenia mozgu pomocou magnetickej rezonancie sa zúčastnilo 2750 žien a 2466 mužov vo veku 44 až 77 rokov, pričom tím profesionálov sledoval objemy 68 oblastí mozgu, hrúbku mozgovej kôry a podkôrových celkov, vonkajšiu gyrifikáciu (t.j. povrchové závity) a taktiež sa zamerali na mozgové funkcie, ako vedomie, jazyk, pamäť, vnímanie a iné. Bádatelia nepoznali pohlavie zúčastnených pri vyhodnocovaní snímok v počítačoch, aby nedošlo k subjektívnemu skresleniu výsledkov. Inými slovami, pri obyčajnom pohľade na scan mozgu je takmer nemožné určiť pohlavie. Teraz nasleduje veľký súboj. Kto bude na strane víťazov?

Výskum britských vedcov odhalil dominantné odlišnosti jednotlivých oblastí mozgov mužov a žien. Ktoré pohlavie má dokonalejšiu myseľ?
Zdroj: PeachyPost.COM

Pred zhodnotením všetkých záverov došlo k matematickej úprave konkrétnych čísel vzhľadom k dosiahnutému veku, pretože nárastom veku dochádza k celkovému zmenšovaniu mozgu u oboch pohlaví. Následne tím zistil, že ženy majú hrubšiu kôru ako muži, o čom môže svedčiť aj priemerne vyššie skóre získané v rôznych poznávacích a všeobecných testoch inteligencie. Avšak, muži mali väčší objem mozgu ako ženy v podkôrovej oblasti, ktorá je zložená z hipokampu (pamäť a priestorová orientácia), amygdaly (emócie a pamäť), striata (učenie a centrum odmeňovania) a thalamu (takzvaná brána vedomia slúžiaca na spracovanie a odovzdávanie zmyslovej informácie do mozgovej kôry).

Muži aj kvôli zväčšeniu ich dominantných oblastí dosahujú väčší celkový objem mozgu, a to aj po matematickom prepočte jednotlivých čísel vzhľadom k priemerne mohutnejšiemu telu chlapov. Zaujímavosťou je taktiež aj informácií o väčšom rozptyle hrúbky a tým pádom aj celkového objemu v rámci mužského pohlavia. Zatiaľ čo ženy priemerne nedosahujú až také výrazné rozdiely, mozgy mužských účastníkov sú veľkostne variabilnejšie než u krajších polovičiek.  

Následne pokračovali v konkrétnejšom sledovaní jednotlivých oblastí. Z celkového počtu 68 celkov existuje len 14 regiónoch, kde majú diametrálne väčší objem muži a 10 regiónov, kde vyhrávajú práve ženy. Ostatné celky sú veľmi podobné. Misky váh sa mierne naklonili na stranu chlapov. Avšak, na čo vedci zabudli?

Výskum britských vedcov odhalil dominantné odlišnosti jednotlivých oblastí mozgov mužov a žien. Ktoré pohlavie má dokonalejšiu myseľ?
Zdroj: WordPress.com

Presvedčivé výsledky potvrdil aj Amber Ruigrok, neurológ vysokej školy University of Cambridge vo Veľkej Británii, ktorý študoval rozdiely medzi pohlaviami v priebehu svojej kariéry. „Väčší celkový objem u mužov a väčšia kortikálna hrúbka u žien sa zhoduje so zistenými informáciami predchádzajúcich výskumov. Predchádzajúce štúdie používali relatívne malé vzorky ľudí, preto až táto potvrdila predpovedané prognózy.“ Ruigrok však upozornil na jeden faktor, ktorý by mali vyriešiť v blízkej budúcnosti - na problematiku menopauzy. Vyšetrenie absolvovali ženy v širokom vekovom rozmedzí. Mnohé z nich boli už vo fáze menopauzy, pričom hormonálne zmeny majú vplyv aj na mozgové štruktúry a tak mohol tento faktor zohrať určitú úlohu v zistených rozdieloch.

Výskum britských vedcov odhalil dominantné odlišnosti jednotlivých oblastí mozgov mužov a žien. Ktoré pohlavie má dokonalejšiu myseľ?
Zdroj: Emaze

Fascinujúca a kuriózna téma ohľadom mozgových funkcií však aj naďalej ostáva nevyriešená, pretože problematika funkčnosti mozgu je natoľko komplikovaná a mimoriadne komplexná, že aj napriek potvrdeniu anatomických čiže štrukturálnych rozdielov zatiaľ nedokážeme určiť ich presný vplyv na jednotlivé úlohy. V spoločnosti síce vidíme mnoho dominantných znakov pre určité pohlavie, ale len veľmi obtiažne budú v rámci vedeckej diskusie potvrdené. Vedcom môžeme popriať veľa šťastia v nasledujúcej zložitej práci, snáď sa postupnými pomalými krôčikmi dostanú do vytúženého cieľa a my zistíme definitívnu odpoveď na kontroverznú otázku - kto má dokonalejší mozog?

Domov
Zdieľať
Diskusia