Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2017, 18:50
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle

TECH FACEBOOK HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Na tom, čo lajkuješ alebo komentuješ, záleží viac, ako si možno myslíš.

Stalo sa ti už, že si pri listovaní medzi novými príspevkami spozoroval pozoruhodne presnú reklamu? Nie, nejde o náhodu a dokonca ani o žiadnu mágiu.

Naša online aktivita nezostáva zaznamenaná iba v histórii internetového prehliadača. Aby sociálne siete ako Facebook, Instagram a ďalšie populárne webové destinácie dokázali predávať efektívny reklamný priestor, musia najskôr zistiť potreby a záujem používateľov, na ktorých má byť reklama výrobku či služby ich klienta zameraná. A tým používateľom je každý, kto sa v nich zaregistruje, čiže my.

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Kaboompics // Karolina / pexels.com

Ak chcú teda zarábať prostredníctvom predávania online reklamy, tak to bez toho, aby vedeli, čo nás zaujíma, nepôjde. Preto nás chcú poznať lepšie, ako nás pozná okruh našich najbližších kamarátov. A aby sa im niečo také aj podarilo, jadro úspechu spočíva v nepretržitom sledovaní, zaznamenávaní a taktiež vo vyhodnocovaní našich činností, nech už na nich robíme čokoľvek.

Či už teda lajkujeme fotografiu, komentujeme video, dopodrobna vypĺňame náš osobný profil alebo sme sa rozhodli sledovať nové príspevky od špecifickej FB stránky pre fanúšikov, ktorá nás zaujíma, v každom jednom prípade odhaľujeme sofistikovaným systémom ako svoju povahu, tak aj celý rad ďalších vecí, ktoré nás určitým spôsobom charakterizujú.

Odporúčané
KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? KVÍZ: Spomeň si na hodiny dejepisu. Ako dobre si pamätáš prelomové objavy a vynálezy? 21. apríla 2024, 10:00

"Facebook disponuje schopnosťou sledovať, čo robíme, keď sme online a vidieť, aké aplikácie máme momentálne zapnuté, aj keď samotnú sociálnu sieť v tej chvíli aktívne nepoužívame."

Čím viac nás sociálna sieť spoznáva, tým lepšie vie potom zacieliť reklamné kampane jej klientov. A čím sú lepšie zacielené, tým sú - logicky - efektívnejšie, čiže pomáhajú s dosahovaním lepšieho predaja oboch strán. Kde však tieto osobné informácie nájdeme a čo všetko s nimi možno robiť?

"Keď si prihlásený, sieť môže napríklad virtuálne vidieť inú web stránku, ktorú navštíviš. A aj keď nie si práve prihlásený, Facebok vie naozaj veľa o tvojom surfovaní: Zistí to pri každej návšteve webu, kde je umiestnené like alebo share tlačidlo."

 

Facebook vie, čo máš rád a aj to, čo ťa zaujíma

Facebook denne používajú takmer dve miliardy ľudí po celom svete a najzaujímavejšie na tom celom je, že tieto už dnes ozrutné čísla neustále rastú do čoraz vyšších úrovní, čo zároveň znamená čoraz lepšie zárobky. A keďže tak rastie aj zodpovednosť, sociálna sieť sprístupnila šikovný nástroj pre každého, komu využívanie našich online profilov na predaj reklamy nedá spávať.

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Facebook

Špeciálna webová stránka ponúka hneď niekoľko užitočných a praktických nástrojov, prostredníctvom ktorých si vieme ako upraviť naše aktuálne preferencie či záujmy, tak aj preventívne zablokovať témy, ktoré nám jednoducho príliš nevoňajú. A na ako dlho? Facebook tvrdí, že máme k dispozícii tri možnosti.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Prvou sú 3 mesiace, druhou pol roka a tou poslednou je možnosť natrvalo, no až tak doslova to vraj neplatí. "Reklamy na tieto témy sa vám naďalej môžu zobraziť, ale vaša odozva bude použitá na zlepšenie reklám, ktoré sa vám zobrazujú. Počet reklám, ktoré uvidíte, sa tým nezmení."

Naše záujmy v kategóriach

Ako je vidieť na nižšie uvedenom screenshote, záujmy každého jedného používateľa Facebooku sú roztriedené do viacerých dôležitých kategórií, ktoré sa dajú ešte dodatočne upravovať. Pokiaľ tam máme niečo, čo na vás príliš nesedí, stačí stlačiť tlačidlo X v pravom hornom rohu obrázku a je po nedorozumení. Hoci sú do úvahy brané viaceré zdroje dát, občas sa môže medzi záľubami objaviť téma, ku ktorej príliš neinklinujeme.

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Facebook

Do jednotlivých kategórií sú však rozdelení aj samotní používatelia, nielen ich záujmy.

Sieť nás postupom času na základe online aktivít spoznáva a to jej umožňuje priraďovať k nášmu profilu určité značky (akási ucelená kategorizácia), ktoré pomôžu záujemcom o lukratívny reklamný priestor s výberom vhodnej skupiny potenciálnych zákazníkov. Ak vás teda zaujímajú smartfóny a elektromobily, Facebook o tom už s najväčšou pravdepodobnosťou vie, preto sa vám zobrazujú reklamy, ktoré určitým spôsobom zapadajú do spomenutých oblastí technologickej sféry a vy na ne s radosťou klikáte.

Odporúčané
Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla Fascinujúci príbeh modrej rodiny Fugateovcov: modrá koža sa dedila niekoľko generácií, v Kentucky ich považovali za dôkaz diabla 13. apríla 2024, 9:30

Nakoniec skončíte buď v e-shope alebo priamo na webe výrobcu, kde sa vám niečo z portfólia s pomerne slušnou pravdepodobnosťou zapáči až tak, že nebude príliš dlho otáľať so siahnutím po nákupnom košíku. A o tom to celé je.

Vľavo sú požiadavky klienta Facebooku, vpravo profil ideálnej cieľovej skupiny

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Facebook

Najskôr nás spoznajú, potom zacielia správny trhový segment a následne pred našimi očami priamo v prostredí sociálnej siete zobrazia produkt, nad ktorým sme zrejme posledné dni premýšľali. Občas sa ale môže stať, že ani tak vysoko-sofistikované reklamné systémy nie sú bez chyby.

Čo Facebook teda všetko zaujíma?

  • lokalita
  • vek
  • generácia
  • pohlavie
  • jazyk
  • úroveň vzdelania
  • škola
  • etnické zaradenie
  • príjem a majetok
  • vlastnenie nehnuteľnosti a typ
  • hodnota domu
  • rozloha domu
  • rok postavenia domu
  • vrátane ďalších 83 položiek

Instagram a ani Google nie sú výnimkou

Pri Instagrame, ktorý v podstate patrí pod krídla Facebooku, funguje predávanie reklamy veľmi podobným spôsobom. Systém používaním sociálnej siete vytvára a neustále aktualizuje profily ľudí, ktorí sa v nej rozhodnú zaregistrovať, vďaka čomu ju dokáže zacieliť s citeľne efektívnejším výsledkom, ako keby takú analýzu nerobí vôbec a všetko triafa iba od oka. Získané osobné informácie sú navyše zdieľané medzi obomi sieťami.

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Webster2703 / pixabay.com

Podobné praktiky má už roky aj gigant Google, ktorého príjmy tvoria i peniaze z predaja online reklamy. Tú nájdeme buď na webe niektorej z jeho internetových služieb, alebo na úplne cudzích stránkach. Musia však spĺňať striktné pravidlá a byť zaregistrované v reklamnom systéme giganta, ktorý poznáme pod názvom AdSense.

Miesto siete vyhľadávač

Sociálnu sieť tentokrát nahradil internetový vyhľadávač a náš Google účet. Ak sa jeden deň na internete obzeráme po novom laptope, ďalší sa nám môže počas surfovania po obľúbených web stránkach zobraziť na mieru šitá ponuka niektorého e-shopu, prípadne kamenného obchodu z nášho okolia, pretože vedia, čo práve chceme. To iste platí o pozeraní videí na YouTube alebo písaní e-mailu prostredníctvom webového rozhrania Gmailu, kde sa občas takáto "inteligentná" reklama tiež zobrazí.

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

A áno, aj v tomto prípade máme k dispozícii prehľadné nastavenia s možnosťami prispôsobenia cielenia reklám podľa našich preferencií. A pokiaľ chcete mať pod kontrolou vašu komplexnú online aktivitu, ktorú Google nepretržite zaznamenáva, určite zamierte na tento web, kde nájdete asi všetko dôležité vrátane príležitosti manipulovať s nazbieranými informáciami.

Čo všetko sociálne siete vedia o používateľoch? Facebook nás pozná až tak dobre, že vám z toho môže zostať aj zle
Zdroj: Google

Dá sa zberu osobných informácií vyhnúť?

Ale samozrejme, stačí nepoužívať ani jednu sociálnu sieť či internetové služby od Googlu (miesto jeho vyhľadávaču skús DuckDuckGo), a mali by ste byť v "bezpečí". Potom už ale môžete rovno odísť žiť do jaskyne, pretože si niečo také neviem v súčasnej digitálnej ére absolútne predstaviť. Pokiaľ nie sú tieto osobné informácie zneužívané na ilegálny predaj tretej strane, nemusíme mať žiadne obavy. Naše záľuby aj tak, teda až na pár mimoriadne zvedavých biznismenov, nikoho nezaujímajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia