Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2017, 21:09
Čas čítania 0:00
Marek R.

Fotograf cestuje po celom svete, aby zachytil očarujúcu krásu ryšaviek. Dokázal by si im odolať?

REFRESHER
Uložiť Uložené

Nechaj sa opantať ich krásou.

Každý máme ten svoj vlastný ideál krásy, či už ide o postavu, farbu vlasov, očí a podobne. Keď sa pozrieme na Instagram Briana Dowlinga, hneď budeme vedieť, čo považuje tento fotograf za svoj ideál krásy. Jeho profil je totiž zasypaný hlavne ryšavou farbou, keďže mu vládnu krásne červenovlásky s jemnou pokožkou a niekedy aj pehami. Jeho obdiv k takýmto ženám je dokonca taký veľký, že im venoval fotoknihu s názvom Redhead Beauty a aby toho nebolo málo, precestoval kvôli nim veľkú časť svete. Celkovo by sme tak v jeho zbierke našli viac ako 130 ryšaviek z 20 rôznych krajín sveta vrátane Ukrajiny, USA, Nemecka či Holandska. Spolu mu daný projekt zabral asi tri roky a pri pohľade na nasledujúce fotky aj vy uznáte, že zámer projektu, ktorým bolo ukázať ich jedinečnú krásu (ľudia s ryšavými vlasmi majú na zemi najmenšie zastúpenie), sa jednoznačne podaril.

No a prečo sú vlastne ryšaví ľudia takí výnimoční a čo môže za ich farbu? National Geographic uvádza, že na svete sú len dve percentá ľudí, ktorí majú prirodzené ryšavé vlasy. Našu farbu vlasov ovplyvňuje pigment melanín, ktorý produkujú bunky s názvom melanocyty. Dôležité sú dva druhy melanínu - eumelanín (tmavé vlasy) a pheomelanín (červenkastý pigment). Ich kombináciou teda vznikajú rôzne farby podľa toho, ktorý melanín prevláda. Ak má prevahu pheomelanín, ľudia majú svetlú pokožku, pehy či ryšavé vlasy. Dôležitú úlohu hrá aj gén MC1R, vďaka ktorému sa pheomelanín premieňa na eumelanín, čo nám pomáha pri ochrane pred UV žiarením, no ak tento gén nefunguje tak, ako má, výsledkom sú potom ryšaví ľudia.

Späť
Zdieľať
Diskusia