Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. apríla 2017, 14:46
Čas čítania 0:00
Ján A.

Zbožňuješ Arctic Monkeys a Muse? Objav s nami neznáme alternatívne kapely, ktoré si proste zamiluješ

HUDBA FOO FIGHTERS
Uložiť Uložené

5 neobjavených rockových skupín uchváti tvoje zmysly netradičným štýlom.

Ak už máš svoj hudobný playlist prejdený z každej strany a pri tom nevieš, čo si práve počúvneš, tak si na správnom mieste. Alternatívne kapely Arctic Monkeys, Muse a mnohé ďalšie vytvorili na scéne krásne hrejivé miesto, ktoré im zaslúžené patrí. Na ich koncerty chodí obrovský počet fanúšikov, vystupujú na najväčších festivaloch, produkujú skvelú hudbu už niekoľko rokov - jednoducho si užívajú tvrdo odpracované plody svojej perfektnej práce. Pod Slnkom, ktoré si sami stvorili, sa už pomaly roztápajú, a preto sa už blíži doba nových, zatiaľ menej známych skupín. Tak poďme s nami na TOP 5 najperspektívnejších alternatívnych kapiel posledných rokov.

Royal Blood

Anglická alternatívna kapela vznikla v roku 2013 v Brightone. Už v roku 2014 vydali prvý a zatiaľ aj posledný album s rovnomerným názvom Royal Blood. Kapelu tvorí len duo verných kamarátov v zložení Mike Kerr, spevák a gitarista, a Ben Thatcher, bubeník. Skupina produkuje drsnejšie a temnejšie pesničky, ktoré patria k hudobným štýlom, ako moderný blues rock, hard rock a psychadelický rock. V roku 2015 boli nominovaní v kategóriách Best Push Act a Best Rock v súťaži MTV Europe Music Awards. Nominácie však neobrátili na výhernú stranu. V tom istom roku vyhrali kategóriu Best British Group v súťaži Brit Awards.

Štýlom hudby najviac pripomínajú skupinu Arctic Monkeys, ktorým dokonca robili predskokanov. Spoločnú koncertnú minulosť majú taktiež aj s kapelou Foo Fighters. Ben Thatcher sa vyjadril, že niektoré pesničky druhého albumu napíše počas turné práve s touto kapelou. Jedna z ich skladieb s názvom Where Are You Now? bola použitá v seriáli Vinyl. Najbližšie ch môžete vidieť počas konania Open'er Festivalu v Gdynii už 28. júna.

Louis Berry

Spevák z Liverpoolu, rodiska slávnych Beatles, ešte len postupne dokončuje svoj prvý album. Kvôli moderným technológiám si ho však môžete vypočuť už teraz. Vychudnutý šuhaj s temperamentným a nezameniteľným hlasom nachádza svoje uplatnenie v žánroch rock and roll a country rock. Najväčšiu inšpiráciu čerpal od veľkých umelcov z minulosti. Ak si chcete vypočuť nového Johnnyho Casha a Boba Dylana, tak potom bude tento spevák pre vás voľbou číslo jedna.

Luisa uvidíme aj na Drive stagei ostravských Coloursov. Možno práve neznámy autor bude posledným dôvodom, kvôli ktorému si okamžite kúpite lístok. Ak vás zatiaľ dostatočne nepresvedčili ponúknuté informácie, tak vás zaujmú dynamické videoklipy, ktoré sa nesú v staromódnom retro vzhľade, podobne ako aj celé hudobné smerovanie autora.

The Hunna

The Hunna, ďalšia anglická skupina z Hertfordshire, vznikla v roku 2015 a hneď o rok vydala svoj prvý a jediný album s názvom 100. Mladí hudobníci vytvorili novinku na popud kapiel, ako Kings Of Leon, Foals a Queen, pričom ich považujú za svoju najväčšiu inšpiráciu. Zoskupenie mladíkov si hľadá svoje miesto v alternatívnych podkategóriách, ako indie rock, rock and roll a pop rock. Členmi kapely sú  Ryan Potter, gitarista, spevák a líder, Dan Dorney, hlavný gitarista, basák Jermaine Angin a bubeník Jack Metcalfe.

Svoje zázemie si zatiaľ vytvorili na domácej scéne, pričom postupne získavajú mnoho fanúšikov najmä v Severnej Ameriky. V lete ich môžete vidieť napríklad na festivale Lollapalooza alebo na podujatí Reading Festival. Čím vás perspektívni umelci zaujmú a prekvapia? Tu je jeden fakt. Charizmatický a netradičný hlas headlinera spojený s romantickým nádychom Kings of Leon a typickým podmazom v štýle Foals vytvára unikátne zvukové dielo. Určite ich neprehliadnite, ide o mojich favoritov. 

HAUS

Najmladšia kapela zoznamu preferuje taktiež indie rock. Ich rodiskom je severný Londýn a päticu nováčikov tvorí spevák a gitarista Ashley Mulimba, gitaristi Sam Kelly, Daniel Hylton-Nuamah, bubeník Lyle Simpson a Ellis Mortimer, ktorý hraje na na basgitare a spieva vokály. HAUS patrí k najperspektívnejším kapelám Veľkej Británie aj napriek tomu, že svoj prvý album ešte stále nevydali. Z domáceho neveľkého výslnia sa však môžu predrať do celého sveta.

Svojich fanúšikov ohúrili pestrou hudobnou kombináciou ovplyvnenou indie rockom, hip-hopom a elektronickou hudbou s príznačným a špecifickým hlasom speváka, ktorého by ste skôr čakali v hip-hopovej formácií. Charakteristickým podmazom pripomínajú známejšie kapely, Two Door Cinema Club a Foals. Tento rok sa okrem tradičných anglických rockových festivalov ukážu aj na Coloursoch. 

Glass Animals

Glass Animals sú poslednou kapelou v našom rebríčku. Anglická indie rock kapela z Oxfordu pozostáva z nasledujúcich členov: spevák a gitarista Dave Bayley, ktorý hrá aj na tamburíne, bubeník Joe Seaward, gitarista a klavesák Drew MacFarlane a basgitarista Edmund Irwin-Singer. Poslední dvaja menovaní taktiež spievajú vokály a hrajú na klávesy. Inštrumentalisti tvoria najdlhšie fungujúcu kapelu tohto zoznamu. Svoj počiatok datujú od roku 2012, po dvoch rokoch vydali prvý album s názvom Zaba, ktorý bol uznanlivo prijatý aj kritikmi. V roku 2016 prišiel na rad posledný album How to Be a Human Being, ktorým svoju úroveň ešte viac podvihli.

Kapela hrajúca v netradičných a hranicami veľmi okrajových štýloch trip hop, indietronica, alternative R&B alebo psychedelic rock získala pozvánky na veľké medzinárodne festivaly. Hrali napríklad na festivaloch v Readingu a Leedse, v Glastonbury a Lollapalooze. Taktiež dlhšiu dobu koncertovali v Austrálií. Počas tohto turné frontman Dave Bayley a známy domáci producent Flume vytvorili spoločne menej známu skladbu s názvom Fantastic. Prečo som sa rozhodol nevynechať túto skupinu? Pretože hudobné plíženie tónov s pomalým tempom ti ponúkne markantný nadhľad nad tvoju aktuálnu situáciu, zanesie ta poriadne vysoko do nebíčka a úsmevom na perách si môžeš už len sladko hovieť na obláčku pohodovej atmosféry.  

Účelom tohto zoznamu je ukázať fanúšikom i širokej verejnosti, že alternatívny rockový smer nemá núdzu o nové nádejné kapely, ktoré by o pár rokov mohli byť úhlavnými konkurentmi skupín z názvu článku. Päť nových melodických kapiel z neprebádaných vôd alternatívneho rocku má pred sebou jagavú budúcnosť. Nám ostáva už len dúfať, že svoj nepopierateľný talent ukážu naplno, a že v zradných hlbinách mainstreamu nestratia to najdôležitejšie, seba samých. 

Domov
Zdieľať
Diskusia