Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2017, 8:44
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Pátranie po deviatej planéte sa rozbieha. Nájdu výskumníci bájne teleso už v najbližších mesiacoch?

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Milióny planétok, komét, sutín, prachu a podobných vecičiek, no stačí nám jedna poriadna planéta.

O možnej existencii deviatej planéty našej slnečnej sústavy sme sa v minulosti zmienili už niekoľkokrát. Čas však plynie a daný prípad sa dostal do ďalšieho štádia. Poďme ale poporiadku. Vedci majú tušenie, že kdesi ďaleko za Neptúnom by mohlo krúžiť ešte jedno nemalé teleso, podľa odhadov, až 10- krát hmotnejšie ako naša Zem. Podobať by sa malo na vzdialené joviálne planéty ako Urán a Neptún. Avšak, môžeme mať hypotéz, teórií a domnienok koľko len chceme, no je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Preto sa ľady pohli a už dnes disponujeme hneď štyrmi možnými kandidátmi na titul "deviata planéta slnečnej sústavy". Poďme sa na nich pozrieť bližšie.

Pátranie po deviatej planéte sa rozbieha. Nájdu výskumníci bájne teleso už v najbližších mesiacoch?
Zdroj: lifehacker

Astronómovia najnovšie skúmajú spomenutú štvoricu v domnení, že jeden objekt z nich môže byť práve ten, čo sa hľadá. Pátranie prebieha pod taktovkou Australian National University. Tamojší profesor Brian Cox dávnejšie vyhlásil, že každý, kto má prístup k internetu, môže začať využívať prístup k teleskopu SkyMapper a hľadať tak niečo veľmi pomaly sa pohybujúce, čo by naznačovalo existenciu daného telesa za hranicami slnečnej sústavy. Následne im, ako sa vyjadril vedúci výskumu Dr. Brad Tucker, z celého sveta im začalo pomáhať okolo 60 000 ľudí a hľadať tak cieľovú "destináciu". Spoločne tak preskúmali vyše 4 000 000 rôznych telies. Doposiaľ sa im podarilo vylúčiť až 90% objektov o veľkosti Neptúna na južnej oblohe, a to aj vo vzdialenosti 350 väčšej ako Slnko - Zem. To znamená, že ak je deviata planéta práve v tomto priestore, už by sme ju mali mať objavenú.

Výskumníci z ANU:

Pátranie po deviatej planéte sa rozbieha. Nájdu výskumníci bájne teleso už v najbližších mesiacoch?
Zdroj: dailymail.uk.com

Údajne by mali mať zatiaľ 4 horúcich kandidátov, na ktorých sa v najbližšej dobe zamerajú. Je ale veľmi pravdepodobné, že vytúžený cieľ medzi nimi ešte nemusí byť, a preto pátranie bude rozhodne pokračovať aj naďalej. Nám, národu bez väčších vesmírnych úspechov, zostáva len sedieť a čakať na výsledky vyspelejších kolegov dúfajúc, že sa ešte dožijeme historického objavu s potenciálom zapísať sa do rôznych učebníc.

Domov
Zdieľať
Diskusia